Győzikével és fideszesekkel nyomul egy időseket lehúzó banda feje – nem őt ítélték el, hanem a leleplezőjét – Válasz Online
 

Győzikével és fideszesekkel nyomul egy időseket lehúzó banda feje – nem őt ítélték el, hanem a leleplezőjét

Élő Anita
| 2023.12.20. | sztori

Öt éve egy férfi megelégelte, hogy a házukban bérbeadott üzlethelyiségben időseket húznak le, ezért értesítette a hatóságokat és a sajtót. Az ügymenet zavartalanul ment tovább: ma az általa kifogásolt cég vezetője másfél milliárdos üzletet visz, Rogán Antallal, Orbán Viktorral és más fideszesekkel fotózkodik. A vádlottak padjára sem az időslehúzók kerültek, hanem a csalárdságokra a hatóságok figyelmét felhívó Szűcs Attila. Zaklatással vádolták, s a jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszék ma meg is hozta. Elítélték. Még egyszer: nem az időseket lehúzókat, hanem őt. Ennyit ér a kisember szava, amikor idős, kiszolgáltatott emberek védelmében szembeszáll egy milliárdos bizniszt folytató üzleti körrel. Csúnya történet következik.

hirdetes

A taxi megáll, utas ki, kocsi el – általában így megy ez. 

Ám nem a fővárosi Lónyay utcában. Szűcs Attiláék körfolyosós házának udvarában egyszerre két-három taxi is várakozott, amíg utasaik vásároltak. Szűcs Attila Bécsben született, ott is nőtt fel, de nem ismert egyetlen gazdag osztrákot sem, aki így járt volna shoppingolni. Az itteni vevők pedig egyáltalán nem tűntek módosnak, a férfi inkább azon idősek közé sorolta őket, akiknek naponta telefonál aggódó családjuk, biztosan jól vannak-e. A mérnök végzettségű férfi utánanézett a cégnek. Kiderült, hogy a Heti Válaszban már 2015-ben megjelent egy cikk róluk, amiben e sorok írója „időslenyúlóként” azonosította őket az állami szervek által rájuk szabott büntetések, negatív határozatok alapján.

Első szabály: Egy kis rémület jót tesz az üzletnek!

Szűcs Attila konstatálta, hogy amikor az idősek újra beszálltak a kocsiba, velük volt egy jellemzően húszas-harmincas éveiben járó, sportos alkatú, karcsúsított inget és öltönyt viselő férfi, egy „értékesítő”, aki hazakísérte őket, hogy elegendő pénzt vegyenek magukhoz, és biztosan visszatérjenek fizetni. 

Másnap újra találkozott a vevők közül néhánnyal. Már nyitás előtt ott álldogáltak az utcán az előző nap vett csomagokkal. Szűcs Attila beszédbe elegyedett a csalódott vásárlókkal, és igazi kincs lett a sajtó számára. A fogyasztóvédelmi műsorokban egymást követték a történetüket névvel felvállaló, a blokkokat is bemutató idős emberek, akiket Szűcs Attila hozott össze a riporterekkel. Családok ezrei szembesültek vele, hogy szüleiket, nagyszüleiket is rávették a drága készülékek megvásárlására, amik azután legtöbbeknek legfeljebb a placebohatás alapján segítettek ideig-óráig.

A Lónyay utcai üzlet

Egy idő után a televízók annyit forgattak a Lónyay utcai üzlet előtt, illusztrálva a százezrekért vett pulzáló matracok, lágylézer karórák történetét, hogy az üzlet úgy döntött, más helyre költözik. 

Nem kérdéses, hogy Szűcs Attilának szerepe volt ebben, mert azt javasolta az ügyfeleknek, ne menjenek be az üzletbe, ha pedig már pórul jártak, akkor vigyék vissza a terméket, forduljanak a fogyasztóvédelemhez, a Gazdasági Versenyhivatalhoz vagy értesítsék a történtekről a rendőrséget. Még az is előfordult, hogy be is kísért oda valakit. Törvénytisztelő polgárként maga is sorban kereste fel az állami szerveket, hogy az idősek lenyúlásának véget vessen. Egyszóval: rontotta az üzletet.

Arra azonban nem számított, hogy végül nem az állapotfelmérő cég tagjai, hanem ő maga kerül a vádlottak padjára. Ez történt pedig: évek óta büntetőügyben áll a bíróság előtt.

2018-ban egy adott napon az akkor éppen Wellness Eszközök Üzlet Kft.-nek hívott cégnek összesen hét alkalmazottja és az üzlethelyiséget nekik bérbeadó ingatlantulajdonos tett feljelentést a rendőrségen ellene. Az idősekre szakosodó értékesítők egybehangzóan állították, hogy Szűcs Attila az utcán zaklatta, csalónak nevezte őket, fenyegetőzött és nemi irányultságukra tett becsmérlő megjegyzéseket. Az egyik feljelentő mára ismert személy lett: Bódi Bence Hunor, aki két fivérével Bódi tesók néven tart telt házas motivációs előadásokat és több könyvet is kiadott a témában. Bódi Bence volt a feljelentők főnöke, és a bíróságon tett tanúvallomásában kitért arra az incidensre is, amikor egy vita hevében a felső testén hozzáért Szűcs Attilához. Bódi szerint megérintette, Szűcs szerint gyomron ütötte az őket körülvevő munkatársai előtt, amire a mérnök – az üzletvezető szerint – megfenyegette, hogy megöli.

Második szabály: Szolgáld ki a bíróságot!

Szűcs Attila tagadta ezt és a többi vádat is, összehangolt koncepciós eljárást emlegetett. Gaudi-Nagy Tamás, az ügyben másodfokon eljáró ügyvéd szerint a per arra is felhívja a figyelmet, mi történik akkor, ha egy jogilag megkérdőjelezhető tevékenységet folytató társaság tagjai összehangoltan, jogi úton megtámadják azt, aki kifogásolja a tevékenységüket. Felkészült-e a magyar jogrendszer egy ilyen helyzet kezelésére? – tette fel a kérdést a tárgyaláson a korábban a Jobbik színeiben országgyűlési mandátumot szerző ügyvéd.

A bíróság első fokú ítéletében a sértettek vallomását fogadta el, és nem foglalkozott azzal, hogyan függenek össze az események az üzlet sajátos ügyfélkörével, ahogy azzal a kérdéssel sem, meddig mehet el egy törvénytisztelő polgár az észlelt jogsértésekkel szemben.

A Bódi tesók

De hol voltak itt jogsértések? 

2014-ben a fővárosi kereskedelmi kamara mellett működő békéltető testület összesen 5 esetben minősítette együtt nem működő partnernek a folyton nevet váltó céget, amely ellen egyetlen esztendő alatt kétféle néven is érkeztek panaszok. (Cikkünk megjelenésekor Jobline Hungary Kft.-nek hívják). A társaságnak 2016-ban is volt olyan ügye, amikor nem vette figyelembe a békéltető testület ajánlását a vitás ügylet megoldására, vagyis nem adta vissza a termékek árát a csalódott vevőknek.

2014-ben a Fővárosi Törvényszék mondta ki, hogy a cég tisztességtelen szerződési feltételeket szabott, és ezzel megakadályozta a fogyasztókat, hogy elálljanak a vásárlástól. 

2014-ben az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal határozatot hozott arról, hogy a cég új néven árul korábban a hivatal által a forgalomból már kivont mágnesterápiás termékeket. A hatástalan készüléket úgy hirdették, mint ami a lábszárfekélytől a cukorbetegségig, a szívpanaszoktól az epekőig fejheti ki áldásos hatását. 

2015-ben a Gazdasági Versenyhivatal 32 millió forintra büntetett egy olyan céget, amelynek alvállalkozója beszállítója volt a Szűcs Attilát beperlők cégének. 

hirdetés

A hatóságok első perctől fogyasztóvédelmi kérdésként kezelték a gombaként szaporodó állapotfelmérős / termékbemutatós cégeket és ügyeiket, úgy téve, mintha ezek nem különböznének attól, amikor egy cipőnek válik le véletlenül a talpa. A parlament több alkalommal módosította a termékbemutatókról szóló törvényt. A képviselők úgy látták, a problémát a megfelelő jogszabályi passzus hiánya okozza, és nem az idősek megkopasztására irányuló szándék. A kopasztóknak azóta is könnyű dolguk van, mert a rendőrség nem adja ki a még folyó ügyekben érintett cégek nevét az adatvédelmi törvényre és a nyomozás érdekeire hivatkozva. Így zavartalanul folyhat az idősek átverése például annak a „szupertitkos vállalkozásnak” a részéről is, amely 2022-ben Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának nevével élt vissza. Az ügynek három gyanúsítottja van, és a cég honlapját is lekapcsolták. A házkutatás során kiderült, hogy szinte írástudatlan emberek manipulálták az időseket.

Teljesen megértem, Marika, viszont itt nem az a lényeg, hogy ez mennyibe kerül, hanem hogy pár évvel később a jövőbe tekintve mikor a kis Marcika majd elballag, akkor ön is ott tudjon lenni vele, örülni a családdal, átadni neki a virágot és könnyes szemekkel gratulálni neki, ne pedig mikor a család elmegy a ballagásra, akkor csak utána láthasson róla képeket az ágyban fekve mert a lakást se tudja elhagyni” – ilyen mintaszöveggel hatottak az idős, beteg emberekre. (Lapunk elfogadhatatlannak tartja az átverő cégek nevének eltitkolását, az ügyben az adatvédelmi hatósághoz fordultunk.) 

Végül tehát Szűcs Attilát első fokon elmarasztalták zaklatás vétsége miatt, és 2022 decemberében 300 napi tétel (akkori áron 300 ezer forint) megfizetésére kötelezték. Nem fogadták el sem 95 lakótársának nyilatkozatát, sem H. József közterület-felügyelő tanúvallomását, akinek az utcában szemben volt az irodája. Hiába tanúsították volna így már 96-an egybehangzóan, hogy nem tapasztaltak semmiféle zaklatást. Utóbb még az egyik feljelentő is azt nyilatkozta, hogy „nem zaklatott senki, kérem, ne kelljen megjelennem a tárgyaláson”. A bíróság tiszta ügynek találta az egészet, a maradék hét sértett ugyanis pontosan ugyanúgy vallott, szépen, világosan, logikusan.

Harmadik szabály: Zavard össze a dolgokat!

A bíróság ezzel szemben azt tapasztalta, hogy Szűcs Attila össze-vissza beszél, követhetetlenül bonyolult céghálózatokról, folyton elnevezést és honlapot váltó vállalkozásokról és gyógyhatásúnak nem minősülő termékekről hadovál. Mennyivel könnyebb volt elhinni a nyolc sértett egybehangzó vallomását, mint azt az okiratokkal igazolható tényt, hogy a házukban üzlethelyiséget bérlő cégnek hét neve volt: a Royal Life International Hungary–Royal Doctors Holding–SPS Doctors Holding–Standardps Europe Holding–Wellness Eszközök–Medwellness Hungary–Jobline Hungary Kft.? Az általa felhozott bizonyítékok mindig más cég nevére szóltak, és ráadásul ez csak egy vállalkozás volt a cégbirodalom folyton elnevezést váltó tagjai közül.

A tulajdonosnak összesen 12 vállalkozását azonosítottuk be, amelyek forgalma 2022-ben másfél milliárd forint feletti volt, és vagy fél tucatnyi olyan honlapot, amit időközben megszüntettek.

Mindez persze nem jogsértő, csak megnehezíti a tisztánlátást. Ö. Levente nem volt a feljelentők között, ő tanúként jelent meg, mindenben alátámasztva és nyomatékosítva alkalmazottjai és üzletfelei vallomását. 

Szűcs Attila (fotó: Vörös Szabolcs)

Nyertek is elsőfokon. A szép sima tanúskodás megismétlődött a kártérítési per során is, amit az üzlethelyiség tulajdonosa indított Szűcs Attila ellen, azt állítva, hogy a zaklatása miatt költözött el a bérlője, és emiatt kár érte. A bíróság jogerősen is így látta. Mit foglalkoztak azzal, hogy mivel is kereste a pénzét a bérlő? Szűcsnek 12 millió forintja bánja, hogy megesett a szíve a beteg öregeken. Jelzálog került az otthonára.

Büntetőügyének másodfokú ítélethirdetésére úgy érkezett meg a bíróságra, hogy feljelentői lényegében tönkretették az életét. 

Mire azonban a másodfokú bíróság döntési helyzetbe került, történt néhány érdekes dolog 

De haladjunk sorjában. 

Negyedik szabály: Csinálj terméket a múltad kínos pontjaiból!

„Az a helyzet, hogy a pénz érdekelt. Ők ott dolgoztak, ahol én, alattam, mint egy MLM rendszerben. Ha dolgoztak, pénzt kerestek nekem, akkor »jó tesó vagy«, ha nem, akkor »rossz tesó«. Minden tőlem indult” – idézte fel a múltat az üzletvezető, vagyis a legidősebb testvér, Bódi Bence a Palikék világa című műsorban, ahol a rá megszólalásig hasonlító két fivérével szerepelt.  

A tehetségük révén, diploma nélkül érvényesülő három fiatal férfiről szóló adásban csak úgy záporoztak az önostorozó kifejezések: „Nagyon sok ideig rossz úton jártunk”; „Értékesítettünk olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy ma már értékesítenék”; 

„Ott azért idős nyugdíjasokat meg kellett győzni, meg kellett erőszakolni, hogy megvegyék azt a terméket.”

A műsor után magyarázkodni kezdtek, mert a szombathelyi per árnyékában elég merész dolog volt idősek „átbaszásáról”, „nyugdíjasátverésről” beszélni.

„Nagyon sokan találkozhattatok azzal, hogy ez egy nyugdíjasátverés, átverték a nyugdíjasokat, abból élnek, hogy nyugdíjasokat basznak át stb., van valóságalapja a dolognak, hiszen valóban nyugdíjasoknak értékesítettünk. (…) Hogy nyugdíjasokat basztunk volna át? Én úgy gondolom, hogy ez erős, hogy erkölcsösen viselkedtünk-e minden helyzetben, úgy gondolom, hogy nem” – mondta Bódi Bence. 

„Rossz kurva voltam ebben a szituációban, ahogy az öcséim is, de ez a dolog elmúlt. Megbántuk” – fogalmazott a Facebookra feltett videójában Bódi Bence.

Mint láttuk, annyira azért nem bánták meg, hogy visszavonják a feljelentést valaki ellen, aki már akkor is tudta, kik ők, amikor maguknak még nem vallották be. 

A Szombathelyi Járásbíróság ítélete azért korszakos jelentőségű, mert több mint 300 sértettet meghallgatva arra a következtetésre jutott, hogy 

– aposztrofos orvosok, vagyis nem valódi doktorok

– nem valós tünetek alapján

– hatás nélküli eszközöket vagy másra ható készítményeket

– kamu árengedményekkel

– nem valós cégtulajdonosokkal bejegyzett vállalkozások nevére kiállított számlákkal árusítottak kiszolgáltatott embereknek. 

A bíróság szinte vég nélkül hallgatta, hogyan folytattak vizsgálatot, állapotfelmérést orvosnak kinéző személyek, és ijesztettek halálra szerencsétlen idős embereket azzal, hogy ebben a rossz egészségügyi állapotban csak az általuk kínált termék segíthet. Az egyébként néhány tízezer forintba kerülő árucikkeket közel egymillió forintért kínálták, majd sorsolást imitálva a felére engedték az árat.

A rémült idősek mindent megtettek, hogy az agyvérzést, az amputációt vagy az infarktust elkerüljék. Így csalták ki az utolsó pénzecskéjüket is. 

Az időslehúzók elleni perek most már Zalaegerszegtől Veszprémig, Egertől a fővárosig zajlanak az országban. Csak Budapesten négy per van folyamatban, a vád szerint pincérek és sportújságírói diplomával rendelkező személyek értékelték ki a nyugdíjasok állapotfelmérését és ajánlottak nekik termékeket. 

A Budai Központi Kerületi Bíróságon szeptemberben videón hallgatták meg egy székesfehérvári egyszerű, idős asszonyt, aki hat-nyolc évvel ezelőtt vásárolt a cégtől valamit. Az idős nő emlékezete már megromlott, ezért szinte kapaszkodott egy papírlapba, amire a történtek után frissen felírta mi esett meg vele. Nagyon megijedt, mert rossz lett a „szívstressz indexe” és egy lágylézer-karórát ajánlottak neki. A bíró szeretné, ha felismerné a vádlottak közül az évekkel ezelőtti „orvost”, aki kocsival hazavitte, de az idős asszony összezavarodik.

M.G.M., a tizedrendű vádlott nevet, az arcát a tenyerébe zárja és a haját borzolja idegesen.

– Nem hiszem el – mondja, és a mozdulata azt jelzi, hogy emiatt a zavarosfejű öregasszony miatt fognák elítélni. Pedig éppen azért választották ki annak idején éppen ezt a nőt, mert össze tudták zavarni a szívstresszindexükkel meg a lágylézerükkel, és könnyedén kicsaltak belőle több százezer forintot.

Szűcs Attila még a nyaralásait is a tárgyalásokhoz igazítja (fotó: Vörös Szabolcs)

Szűcs Attila ahány perre csak el tud menni, mindegyiken megjelenik. Még a nyaralásait is ezekhez igazítja. Most is ott ül a tárgyaláson a leghátsó sorokban, és hallgatja, amikor a bíró azt mondja a vádlottnak, hogy adja meg a tisztelet az ügyésznőnek. „Nem tudom. Büntessen meg” – mondja a férfi. Így folyik az eljárás. 

A bíróságok nem adják ki a gyanúsítottak nevét, de a tárgyalások nyilvánosak, így három perről be tudtuk azonosítani, kik a vádlottjaik. Kivétel nélkül a Szombathelyen elítélt körhöz tartoznak, de persze Budapesten a Ráday utcában, Székesfehérváron és Miskolcon is működtek. Viszont nincs átfedés a Szűcs Attilát feljelentő cég és a vádlottak között. 

Kapocs azért van, a szombathelyi perben is fontos szerepet játszó BNM márka egyedüli hazai forgalmazója egy Ö. Leventével üzleti kapcsolatban álló cég, és ma is egy helyen működnek vállalkozásaik. Az Alternativshop.hu oldalon a cégcsoport újabb termékeinek reklámarca Gáspár Győző és Nagy Feró. A Mészáros Lőrinc vállalatbirodalmához köthető Fájdalom Ambulancia ajándékkártyáját ajánlják fel az ügyfeleiknek. Vagyis tudatosan olyan reklámarcokat keresnek maguknak, akik a Fidesz holdudvarához tartoznak. 

Ötödik szabály: Vegyél meg celebeket, dörgölőzz politikusokhoz!

Ö. Levente és Gáspár Győző együtt járnak meccsekre és a Tranzit Fesztiválra. Ö. Facebook-oldalán rendszeresen feltűnnek olyan képek, amelyeken a Fidesz csúcsvezetőivel Rogán Antaltól Orbán Viktorig fotózkodik. Nem valószínű persze, hogy Deutsch Tamás, Németh Szilárd vagy Gulyás Gergely tudná, kivel pózol a fotókon és milyen üzletágból gazdagodott meg a nyári képeken tetovált lábáról könnyen felismerhető vállalkozó. 

Fontos leszögezni, hogy a módszerek finomodtak az elmúlt években, erre utal, hogy új hatósági eljárásokat nem találtunk a cégük ellen. A show megy tovább, tavaly rekord nagyságú bevétellel zárt az immár Romániában is terjeszkedő cégcsoport.

Szűcs Attila nem ilyen szabályok alapján rendezte be az életét. Kedd, azaz ma reggel kilenc órára hirdették meg az ítélethirdetést büntetőügyében a Fővárosi Törvényszéken. A bírói tanács másodfokon nem rendelt el bizonyítási eljárást, tárgyalást sem tartott a múlt héten, csak meghallgatta a védő perbeszédét és Szűcs Attila visszaemlékezését arról, hogyan jött rá arra, mi folyik a lakhelye alatti üzlethelyiségben. Meg persze a tépelődését, hogy nem tehetett mást, megsajnálta az időseket, de azt fel nem foghatja, hogy ez mégis hogyan történhetett meg vele. 

Hát így. A másodfokú bíróság is bűnösnek találta Szűcs Attilát zaklatás vétségében, viszont szükségtelennek tartotta büntetés kiszabását. A férfit ehelyett próbára bocsátotta, erkölcsi bizonyítványa tiszta maradt.

Az ítélet jogerős. Fellebbezésnek nincs helye.

Helyesbítés
Ö. Levente jogi képviselőjén keresztül közölte, hogyállításunkkal szemben sosem volt sem tulajdonosa, sem ügyvezetője a Royal Life International Kft.-nek. Ö. Levente valóban nem a Royal Life International Kft.-nek, hanem a cégével egy értékesítési láncolatot képező Royal Life International Hungary Kft. jogutódjának volt tulajdonosa és ügyvezetője, vagyis a több alkalommal is nevet változtató Royal Life International Hungary Kft.–Royal Doctors Holding–SPS Doctors Holding–Standardps Europe Holding–Wellness Eszközök–Medwellness Hungary–Jobline Hungary Kft.-nek. 
A Royal Life International Hungary Kft. jogutódját nem az eredeti cikkünkben szereplő 12, hanem 5 alkalommal tüntette fel a fővárosi kereskedelmi kamara mellett működő békéltető testület együtt nem működő vállalkozásnak. A Gazdasági Versenyhivatal által megbüntetett cég alvállalkozója a Royal Life International Kft., a vállalkozás pedig valóban nem tulajdona, hanem beszállítója volt Ö. Leventének, a Royal Life International Hungary Kft. jogutódjainak. 
A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük. 
(A Royal Life International Hungary Kft jogutódját Ö. Levente riportunk megjelenése óta eladta, és a cég ismét új néven szerepel.)

Nyitókép: Ö. Levente Gáspár Győzike és Németh Szilárd társaságában (forrás: Facebook)


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Bódi Bence Hunor#nyugdíjasok#pulzáló matracok#Szűcs Attila