Felelőtlen felelősök: a karbonlábnyomunk számolgatása a nagy szennyezők érdeke – Válasz Online
 

Felelőtlen felelősök: a karbonlábnyomunk számolgatása a nagy szennyezők érdeke

Zöld Válasz
| 2023.06.12. | Podcast

Újra jelentkezik a Zöld Válasz, mégpedig rendhagyó módon távpodcastként. Litkai Gergely vendége az Írországban tartózkodó Fiala-Butora Erika. Az adásból kiderül többek között az is, hogy a környezetvédelmi jogász egy korábbi adás kapcsán kereste meg Litkait, felhívva a figyelmét: azzal, ha zöld ügyekben az egyéni felelősséget hangsúlyozzuk, épphogy a nagy szennyezők érdekeit szolgáljuk. Vitahelyzetből indulunk tehát, ám egyetértés a vége. Podcast.

A Zöld Válasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Mindketten jogászok, de Fiala-Butora Erika teljesen más alapállásból közelít a zöldügyekhez, mint Litkai Gergely. A Zöld Válasz műsorvezetője az egyének meggyőzése felől, ettől remélve a társadalmi hangulat megváltozását, amely aztán majd hat a döntéshozatalra is. Fiala-Butora, a környezetvédelmi szakjogász szerint ez lehet, hogy így lesz, ám felmérhetetlenül lassabb folyamat, mint amikor a szabályozó a környezet átalakításával érdekeltté teszi az egyént a környezettudatos döntés meghozatalában.

Tiltson tehát mindent az állam, ami környezetszennyező? Korlátozva a személyi szabadságunkat? Erről szó sincs. A Zöld Válasz új adásából egy sor nemzetközi példán keresztül ismerhetjük meg a személyes szabadság meghagyása melletti szabályozói terelgetés lehetőségeit. A dohányzás visszaszorításánál mindez már sikeresen megtörtént, környezetvédelmi kérdésekben itthon azonban jóval kevesebb sikerről lehet beszámolni. A tét nagy: fűtésre például 60 százalékkal több energiát használunk mint az EU-átlag. És még egy sor példa arra, hol és mit kellene megfelelően szabályozni, hogy élhető környezetünk maradjon.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#környezetvédelem#Litkai Gergely#zöld politika