„Egy elfeledett nemzedéknek szeretnék emléket állítani” – Borbás Barna új könyvéről, fociról és magyar sorsokról – Válasz Online
 

„Egy elfeledett nemzedéknek szeretnék emléket állítani” – Borbás Barna új könyvéről, fociról és magyar sorsokról

Vörös Szabolcs
| 2023.04.13. | Podcast

Múlt héten mutattunk be Borbás Barna kollégánk Első gól című könyvét, amely Borbás Gáspárnak, a szerző dédapjának, a magyar labdarúgó-válogatott első gólszerzőjének – és az ő generációjának – állít emléket. Családregény helyett a magyar foci hőskorának és Magyarország 20. századi történelmének útelágazásai bontakoznak ki. Kik és hogyan alapozták meg a magyar futball első (világ)sikereit? Miért kényszernyugdíjazták az első gólszerzőt Trianon után, és második világháborús embermentőként miért bánt el vele a kommunista rendszer is? Borbás Barnával Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs beszélget.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért írtál könyvet?

„Az apropó a magyar válogatott első góljának 120. évfordulója. Ez 1903. április 5-én esett a csehek hálójába a pesti Millenáris siralmas állapotú pályáján, és ennek a gólnak a szerzője egy bizonyos Borbás Gáspár volt, aki a dédapám. A magyar labdarúgás hőskorának egyik legfontosabb alakja volt. Nem családtörténetet írtam, hanem egy minden sporttörténeti összefoglalóban jegyzett figurának a sporton túli énjével kiegészített teljes biográfiát. Személyesen régi adósság volt ez nekem, és a kutatásba nyilván 100 százalékig családi érdeklődésből vágtam bele, kezdtem el gyűjteni a róla szóló cikkeket, majd később próbáltam kamatoztatni, amit a történelem szakon tanultam. A levéltárakból előbukkant anyagok győztek meg arról, hogy itt egy teljes 20. századi történet bontakozik ki. Több év kutatómunkával most állt össze, és ez tényleg egy történészi módszerekkel, forráskritikával, lábjegyzetelve megírt, de szándékom szerint rendkívül olvasmányos munka. (…) Ha van küldetésem ezzel a könyvvel, akkor az az, hogy emléket állítsunk egy elfeledett nemzedéknek. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a magyar futball az Aranycsapattal kezdődik, holott ez egyáltalán nem így van. A századforduló polgári, középosztályi hátterű amatőr sportolói alapozták meg Duna menti stílust.”

Az ügyvédi oklevelet szerző, fővárosi tiszti alügyészként dolgozó Borbás Gáspárt neveltetése, addigi életútja a Horthy-korszak alatti sikeres karrierre predesztinálta volna. Mégsem ezt történt. Miért?

„Nagy munka volt, mire összelegóztam, tulajdonképpen mi történt vele, mert semmilyen családi emlékezetből származó információ nem volt. 1920-21-ben, harmincegynéhány évesen nyugdíjazták a fővárosi tiszti alügyészi pozíciójából, mégpedig, saját bevallása szerint, szabadkőműves páholytagsága miatt. (…) Ehhez képest furcsának hat, hogy később Bajcsy-Zsilinszky Endre Nemzeti Radikális Pártjában kötött ki – és mégis, ha megnézzük közelebbről, nem érthetetlen váltások ezek. De az biztos, hogy aki a klasszikus szekértábor-logika szerint akarja besorolni őt mint történelmi szereplőt, annak nem fog menni.”

Mire példa Borbás Gáspár élete?

„Bizonyos szempontból szomorú történet ez, mert benne van a magyar polgárság sorsa, 20. századi, rendszereken átívelő hanyatlása. Döbbenetes tanulság volt számomra, hogy évtizedekkel később levéltárak mélyéről kell felhozni kulcsfontosságú történeteket, mert ez az ember, aki a címben szerepel, sosem beszélt a közéleti szerepvállalásáról a második világháború alatti sztorikról – így arról sem, hogyan segített menekülni Teller Ede Magyarországon maradt családjának és másoknak a holokauszt alatt. Borbás Gáspár rengeteg pofont kapott az élettől, és lehetne mondani, hogy még olcsón megúszta, hiszen az életét nem vették el és végül a család a kitelepítést is megúszta. De három gyerekéből ketten örökre elmentek az országból az 50-es években – egészen Ausztráliáig. Környezetéből, kapcsolati hálójából sokan tettek még így. Óriási veszteség ez, nemcsak személyesen, hanem az országnak is.”


A könyv megvásárolható közvetlenül tőlünk, a Válasz Online webshopjából! A HetiVálasz podcast közösségi finanszírozásból működik. Kérjük, ha teheti, álljon mellénk! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Borbás Barna#Borbás Gáspár#Első gól#FTC#könyv#labdarúgás#történelem