Magyarországra ért az új koronavírus, 12 pontba szedtük a tudnivalókat – Válasz Online
 

Magyarországra ért az új koronavírus, 12 pontba szedtük a tudnivalókat

Élő Anita
| 2020.03.05. | Nagytotál

Csak semmi pánik, de új fejezet kezdődött azzal, hogy Magyarországon is azonosítottak új koronavírussal (COVID-19) fertőzött embereket. A mostani helyzetre elegendő a hazai laborkapacitás, a kórházi karanténtól pánikba esni nem kell, de a körülményeit ismerni kell, kézmosásoknál legalább 20 másodperces művelet javasolt, a boltokba pedig nem most kell elrohanni, de élelmiszer-tartalékok gyűjtése határozottan javasolt. Hogy hogyan, az is kiderül összeállításunkból.

hirdetes

Milyen következményei lehetnek az új vírus magyarországi megjelenésének?

Minden alkalommal, amikor behurcolt vírust találnak, megpróbálják felfejteni a lehetséges fertőzési láncot, és minden érintettnek (szó szerint) karanténba kell vonulnia. Vagy a Szent László Kórházba (új nevén Dél-Pesti Centrumkórház), vagy pedig otthon kell maradnia, és egyáltalán nem mehet közösségbe. A karantén legkevesebb két hétig tart.

Honnan lehet felismerni a vírus tüneteit?

Nem lehet, mert sajnos nagyon hasonlók az influenzáéhoz vagy a megfázáséhoz: köhögés, orrfolyás, láz, izomfájdalom, esetleg hasfájás, hasmenés. Súlyosabb eseteit 38 fok feletti láz kíséri, ami szintén jellemző az influenzára is.

Hogyan mutatják ki a vírus jelenlétét?

DNS-vizsgálattal. Magyarországnak van akkreditált laboratóriuma (a Nemzeti Népegészségügyi Központban, Budapesten), de sajnos elég kevés szakértővel, mert a korábbi években elbocsátották, nyugdíjazták a virológusok, biológusok jó részét. A mostani helyzetre elégséges a számuk.

Miért veszélyesebb a vírus az influenzáénál?

Egyrészt gyorsabban terjed, nagyobb a fertőzőképessége, mint a szezonális influenzának. Másrészt jóval nagyobb a halálozási aránya. Az influenza átlagosan a megbetegedők 0,1 százalékára végzetes. Ez nemzetközi adat, nálunk ennél jóval magasabb az influenza halálozási aránya. 2018 decemberében például nyolc százalékkal többen haltak meg összességében Magyarországon, mint a tavalyi év utolsó hónapjában, vélhetően az influenza miatt. Ám éppen amiatt kell a koronavírusra nagyobb figyelmet fordítanunk, mert a normál influenzavédekezéssel is hadilábon állunk. Az új koronavírus halálozási arányszáma a WHO adatai szerint az influenzáénál jóval magasabb, 3,4 százalékos, tehát 34-szer halálosabb az influenzánál. Egyik betegség gyógyítására sem rendelkezünk speciális gyógyszerrel.

Tényleg csak a nagyon idősek halnak meg?

Nem csak. A koronavírus generációnként nagyon eltérő halálozási mutatójú. Európában eddig főként nagyon idősek és társbetegségben szenvedők haltak meg. Összességében azonban a kép változatosabb. Tíz évnél fiatalabb áldozatról nem tudnak. A 19-39 éves korosztálynál 0,2 százalékos a halálozás, ez már kétszerese az influenza-átlaghalálozásnak. A 40-49 éveseknél 0,4 százalékos a halálozási arány. Az új koronavírus 50 év felett nagyon veszélyes, az 50-59 évesek között 1,3 százalék a halálozási arány, a 60-69 között 3,6. A hetveneseknél 8 és nyolcvan év felett 14,8 százalék. A számok zöme még a kínai adatokon alapul, az amerikai járványügyi központ, a CDC folyamatosan dolgozza fel a nyugati országok számait is. Az idős emberek magas halálozási aránya miatt a védekezés Európában különösen fontos, az öreg kontinens elnevezés demográfiai értelemben is érvényes.

Most tényleg a szappan a csodaszer?

Nyilván nem, de nem árt, ha visszatérünk azokhoz a higiénés szabályokhoz, amelyekre már az oviban megtanítottak bennünket. Amikor hazaérünk, javallott kezet mosni bő szappannal, legalább 20 másodpercig. Nem árt, ha most néhány hétig nem fogunk kezet az ismerőseinkkel és nem ölelgetjük, puszilgatjuk egymást találkozásokkor. És igen, ne tüsszögjünk rá másokra. Zsebkendő, könyökhajlat.

Mit jelent a karantén?

A védekezés első szakaszában a vírussal közeli kapcsolatba kerülőket a Szent László Kórházban helyezik el. Kellemetlen, mert ez rossz állagú kórház, nem lehet látogatókat fogadni, és még akkor is megterhelő lelkileg, ha nem betegszik meg senki a karanténban. A szabadságjogok korlátozása odáig terjedhet, hogy a cseh tisztiorvosi szolgálat az amerikai vírusfertőzöttek telefonját, annak adatait is lefoglalta, hogy feltárhassa, merre jártak, kikkel kerültek kapcsolatba. El kell fogadni, ez most ilyen. A vírusfertőzöttek számának növekedésével házi karanténra kötelezhetnek embereket, ami azt jelenti, hogy nem léphetnek ki a lakásukból vagy a házukból. A vesztegzár abban különbözik ettől, hogy hotelek, társasházak, utcák esetleg egész települések válhatnak zárttá.

Hogyan lehet a karanténra felkészülni?

Nincs túl nagy valószínűsége, hogy bekövetkezik, de ha igen, több hétig is eltarthat. Fontos, hogy nem most kell elrohanni a boltokba, mert ha egy rossz forgatókönyv válik valóra, és gócok alakulnak ki, akkor is eltelik addig néhány nap. Elsőként a háztartásunkat kell szemügyre vennünk. Ne essünk túlzásokba, csak annyit vásároljunk, amekkora tartalékkal akkor is kellene rendelkeznünk, ha nem lenne járvány, és csak kéthetente végeznénk nagybevásárlást. Ideális vesztegzár-kaja a tartós tej, a száraz hüvelyesek (lencse, bab, sárgaborsó), a rizs. Mélyhűtőben tudunk mellé húst fagyasztani kis adagokban. Ajánlott még száraztészta vásárlása, sajt és néhány paradicsomkonzerv. Az nem hisztéria, ha lisztből, tojásból, krumpliból, hagymából, étolajból két heti adagot előre bevásárolunk. Száz májkrémet megvenni éppen olyan dőreség, mint az, ha egy sincs otthon. Mivel a karantén lélektanilag megterhelő, a bevásárolókosárba érdemes egy-két tábla csokit, mogyorókrémet és más élvezeti cikket akkor is betenni, ha ilyet hétköznap nem fogyasztunk. Papírzsebkendő, WC-papír, szappan, sampon, fogkrém, női dolgok – nem árt, ha mindegyikből van tartalék otthon.

Mi legyen a házipatikában?

Noha a magyar egészségügy arra készül fel, hogy valamennyi vírusfertőzöttet kórházban fogják ápolni, a nemzetközi példák alapján ez csak egy határig lehetséges. Nálunk nem elterjedt a patikai kiszállítás, és nem is készülnek erre, nem árt hát, ha megnézzük, mi van a gyógyszeres dobozunkban, hogy ne a kiadóablak előtt álljunk majd órákig. Egy járványgóc esetén ugyanis a patikahelyiséget a fertőzésveszély csökkentésére lezárhatják. Evidenciának tűnik, de nem az, hogy legyen otthon lázmérő, lázcsillapító (legalább egy hétre való adag), vitamin, torokcukorka, tea, citrom, méz. A rendszeresen szedett gyógyszerekből pedig néhány heti tartalék. A családunkban élő idős emberekre is gondoljunk.

Most le fog állni az élet?

Nem, jó eséllyel a környezetünkben semmi sem fog történni. Ám gyakori forgatókönyv, hogy kiderül: mégsem az első számú fertőzött volt az első számú fertőzött, már korábban is behurcolták a vírust. Ekkor újabb szálakat kezdenek felgöngyölíteni, újabb embereket karanténba vinni vagy otthoni elkülönítésre kérni. A járvány ilyen, ez nem az egészségügy, vagy a kormányok bénaságán múlik. Ha valaki megfertőződik a környezetünkben, ne pánikoljunk, ez nem a fekete halál, még az idős fertőzötteknek is nagy esélyük van a gyógyulásra.

Akkor mire fel ez az egész?

Az új vírus számos tulajdonságát nem ismerjük, de az biztos, hogy nagy a fertőzőképessége és az idősebbek körében kiugróan magas halálozást okoz. Ha eljön az a pont, amikor a megbetegedők száma túlnő az egészségügy szabad kapacitásain, akkor ugrásszerűen nőhet a halálesetek száma. A legegyszerűbb mód tehát a vírus blokkolása, a karantén elrendelése.

Mi a teendő, ha a tüneteket észleljük magunkon?

Ne menjünk sehova, hívjuk fel a háziorvosunkat, aki kikérdez minket és eldönti, hogy a hallottak alapján hagyományos betegségre vagy koronavírusra gyanakszik-e. Ha ez utóbbi, mentőt fog hívni. Érdemes két hétre elégséges menetfelszerelésben várni a mentőket, a magyar kórházakban alapesetben sem poharat, sem evőeszközt, sem tisztálkodószert, sem hálóruházatot nem kapunk.

×××

A kormányzat külön oldalt működtet a további kérdések megválaszolására, a koronavirus.gov.hu oldalon a háziorvosok, szakrendelők és kórházak elérhetősége is megtalálható. 

Nyitókép: Rob ENGELAAR / ANP / AFP


Ez az írás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy