Vallás, ideológia és politika a Star Wars mögött [HetiVálasz 1×05] – Válasz Online
 

Vallás, ideológia és politika a Star Wars mögött [HetiVálasz 1×05]

Borbás Barna
| 2020.01.16. | Podcast

Decemberben 42 év filmes történetét zárta le Disney-Lucasfilm, ezért a HetiVálasz aktuális adását a világ egyik legnépszerűbb mozis mitológiájának, a Csillagok háborújának szenteljük. Vendéget is hívtunk: Hodász András katolikus papot, a Papifrankó videócsatorna házigazdáját, mozirajongót.

https://open.spotify.com/episode/5qlvSgJf6aQF7gGTNqUd25

Színes, csillogó átverés: a Disney-gépezet működése és a Star Wars-mítosz bukása címmel írtunk nagy cikket a Csillagok háborúja-jelenségről múlt héten; ez lesz beszélgetésünk kiindulópontja is. Podcastadásunk az íráshoz hasonlóan nem (csak) filmkritika: kibeszéljük, milyen vallási, ideológiai, politikai háttere van a Star Warsnak. Mikrofon mögött az idézett cikk szerzői, Borbás Barna és Laky Zolán újságírók, valamint Hodász András katolikus pap, filmrajongó, aki videócsatornáján is foglalkozott a Csillagok háborújával.

A 40 perces műsor a fenti Spotify-lejátszóablakra kattintva hallgatható meg. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ugyanerre jó a Soundcloud-oldalunk is, de ott mindig csak a legutóbbi három adást tároljuk.  Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Néhány idézet az adásból:

Hodász András: „Minden mese, legenda a világtörténelem során arra való volt, hogy a fiataloknak megtanítsa, hogyan működik a világ. Hogy hogyan tudsz boldogulni a világban. Ilyen értelemben a Star Wars is egy modern mese, ami tanít, akarva-akaratlanul. A kérdés az, hogy jó dologra tanít-e. Teológus szemmel persze ez alapvetően egy katyvasz, amiben jelen van a nyugati keresztény kultúra – megváltás, jó és rossz szembenállása –, de megvan benne a keleti ezoterikus kultúra – a személytelen Erővel való kapcsolattartás – , így persze senkinek sem javasolnám, hogy a Star Warsból tanuljon meg hitbeli dolgokat. De kiindulási alapnak egy hitről szóló beszélgetéshez nem rossz.”

Laky Zoltán: „A Disney ideológiai kérdésekben viszonylag konzervatív, pont a kereskedelmi igények miatt. Éri őket folyamatos nyomás a politikai spektrum baloldaláról, hogy még több progresszivitást tegyenek a filmjeikbe, és a leszbikus csók is ennek lehet az eredménye az új Star Warsban, de itt-ott ellenállnak. Volt egy olyan törekvés a színészek részéről, hogy a két férfi főszereplő jöjjön össze. Ez végül nem történt meg, mert a Disney ennek ellenállt. De megfigyelhető, hogy a stúdiók folyamatosan pengeélen táncolnak ezekben a kérdésekben: hogyan tudnak úgy megfelelni a médiavilág progresszív hangadóinak, hogy közben a közönség nagy részét nem idegenítik el?”

Borbás Barna: „A szuperhősfilmek óriási sikerének – és talán a nem-szuperhős kommerszekének, így a Star Warsénak is – egyik magyarázata, hogy van egyfajta menekülés a valóságból az olyan képzeletvilágokba, ahol az olyan problémákat, mint akár a természeti katasztrófák, klímaváltozás, az űrből fenyegető veszélyek, szuperképességű lények/emberek oldják meg. Mi, itt a Földön ugyanis a saját halandó, pusztulat képességeinkkel képtelenek vagyunk megoldani az előttünk álló problémákat. Inkább kivonulunk a mesevilágokba.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#film#filmművészet#Star Wars