Terjed a Hunvald-vírus: ex-szoci, ősbalos és más bizarr figurák segítik a Fideszt szerte az országban – Válasz Online
 

Terjed a Hunvald-vírus: ex-szoci, ősbalos és más bizarr figurák segítik a Fideszt szerte az országban

Bódis András
| 2019.09.05. | sztori

Nemcsak a börtönviselt Hunvald György és családtagjai indultak rá az ellenzékre Erzsébetvárosban, hanem a VII. kerületi MSZP „főnénijének” fia is – lásd a nyitóképen. Továbbá a politikusbűnözés csúcstartójaként jegyzett Gál György (ex-SZDSZ) egyik közvetlen rokona. A jelenség persze nem korlátozódik Pestre: a Válasz Online kutatásai szerint a nagyobb települések közel felében előbújtak már olyan régi baloldaliak – képviselő- vagy polgármesterjelöltként –, akik közvetve a Fideszt hivatottak segíteni az önkormányzati választáson.

hirdetes

A Fidesz és a párthoz tartozó médiumok az elmúlt hetekben, hónapokban rendre a „roncsderbi” kifejezéssel illeték az önkormányzati jelöltállítást kísérő ellenzéki mozgásokat. A példák száma lényegében végtelen.

Ezekből a főcímekből, idézetekből lehet következtetni néhány apróságra. Például: a Fidesznek az az érdeke, hogy a saját oldalát a rend, az ellenzéket pedig a káosz letéteményesként ábrázolja. Hogy az önkormányzati választáson összefogva induló ellenzékieknek legyenek bal- és radikális jobboldali, esetleg civilnek, bohócnak, gazembernek, bűnözőnek látszó versenytársai – lehetőleg minél többen. Hogy a kamujelölteket az esélyes ellenzékieknél nagyobb súllyal lehessen szerepeltetni a propagandakiadványokban. Hogy aztán a legújabb plakátokon már az szerepelhessen: a voksolás „nem cirkusz, ne bízzuk rájuk a várost”. És végül, hogy az ellenzék ellenzékeként viselkedő roncsderbi-felelősök (a Berki Krisztián-, Schmuck Andor- vagy Hunvald György-félék) vonzzanak el minél több szavazatot a nyilván törékeny és sebezhető Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–DK-népfronttól.

Miként egy hete megírtuk, az ellenzéki pártok a legnagyobb pofont Erzsébetvárosban kaphatják: az ő szavazóikra tényleg eséllyel hajt a börtönviselt, illetve további szabadságvesztéssel is fenyegetett volt MSZP-s polgármester, a most „lokálpatrióta” színekben induló Hunvald György. Noha a fedősztori szerint a politikust helyben annyian támogatják, hogy több tucat felkészült jelöltet is csatasorba tudna állítani – folytatólagos kutatásaink során arra jutottunk, hogy a valóságban meglehetősen családias, belterjes a csapata. A 11 fős, általa vezetett kompenzációs listán ott szerepel például András és Márton nevű gyermeke is. A lajstrom második helyezettje pedig az a Török Csaba Norbert, aki a Hunvald körüli korrupciós bűnügyekben leginkább érintett Gál György szűk rokonságához tartozik. (A jogerősen nyolc és fél év börtönre ítélt egykori SZDSZ-es nagyság lányai Török Facebook-oldalán „unokahúg” megjelöléssel szerepelnek.) Mi több, számos forrásunk egybehangzóan állítja, hogy Gál az elmúlt napokban szorgalmasan hívogatta ismerőseit – támogató aláírásokat kérve a Hunvald-klub indulásához.

A „lokálpatrióta” jelöltek között van továbbá a VII. kerületi MSZP-alapszerv motorjaként ismert Fábián Valéria fia, a cikkünk nyitóképén is szerepelő – mondjuk úgy: extravagáns – Fábián Roland. Ő a Boldog Bulldog állatvédő alapítvány kurátora, csakúgy, mint egy másik hunvaldista egyéni választókerületi induló, Horváth Zsuzsanna.

Erzsébetváros azonban csak egyike azoknak a településeknek, ahol hirtelen balos-ősbalos, vagy épp a Jobbiktól leszerelt figurák kezdték megkavarni az ellenzéki leosztást – közvetve a fideszes aspiránsok esélyeit növelve.

Miként az alábbi összeállításból kiderül, a 47 legnagyobb magyarországi település (Budapest és kerületei, valamint a megyei jogú városok) közel felében máris kimutatható tervszerű zavarkeltésként azonosítható tendencia, noha a jelöltállítás – sok-sok kísértéssel járó – véghajrája csak most kezdődik; az ajánlóíveket szeptember 9-ig lehet leadni a választási irodákban.

Tehát: ha akarjuk, ha nem, folytatása következik.

×××

Budapest

A fővárosi cirkuszi játékokon induló Berki Krisztián nem pártjelölt, csak „celeb”. Feltűnő viszont, hogy milyen odaadóan kampányol neki az MSZP-ből elszármazott Schmuck Andor örökös haknicsapata: köztük a 2018-as Fidesz-eredményvárón vendégeskedő mulatós császár,  Fásy Ádám és a budapesti díszpolgári címmel nemrég megajándékozott Korda György, továbbá – a Korda alá linkelt Facebook-fotókon kerekesszékben látható – Wodicskáné Tállyai Beatrix, akiről a következő utáni bejegyzésben áruljuk el, kicsoda.

Budapest IV. kerülete

Az összefogott ellenzék eredményét jelentősen befolyásolhatja, hogy a kerületben önálló polgármester- és képviselőjelölteket állított az Eger városában bejegyzett(!) ÚPK Újpesti Patrióták Egyesület. A civil csapat frontembere Horváth Imre nyugdíjas határőr alezredes, aki 2014-ben még MSZP–DK–Együtt–PM-színekben indult az önkormányzati választáson, majd szocialista parlamenti mandátumot is szerzett egy időközi voksoláson.

Budapest V. kerülete

A Belvárosban Schmuck Andor polgármesterjelöltként próbálja elhalászni a baloldal elől a szépkorúak szavazatait. Az egyes választókerületekben is indulnak hozzá kötődő független jelöltek, például a már emlegetett Wodicskáné Tállyai Beatrix, valamint Wodicska Zoltán. Utóbbi egyebek mellett arról híres, hogy öt éve ugyancsak tagja volt a Schmuck-féle Szociáldemokraták-jelöltcsapatnak, amely akkor választási csalás (a Fidesszel való összejátszás) gyanújába keveredett. Szintén Wodicska nevéhez fűződik az MSZP vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének ellehetetlenítése.

Budapest VI. kerülete

A terézvárosi egyéni képviselőjelölti listán egyelőre egyetlen nyilvántartásba vett független aspiráns szerepel: Wizer Lászlóné. Ugyanő öt éve összbaloldaliként (Együtt–PM–MSZP–DK) szerzett mandátumot – most pedig jó eséllyel az ellenzék eredményéből fog lefaragni valamicskét.

Budapest VII. kerülete

Mivel Erzsébetvárosnak szenteltük cikkünk felvezetőjét, most csak összefoglaljuk a lényeget: a Hunvald család és a Gál György-rokonság szavazatszívó hatásától okkal tart az egyesült ellenzék – pláne, hogy az LMP-t hátrahagyó Moldován László is önálló polgármesterjelöltként méreti meg magát. Szintén nem mellékes, hogy az egyik egyéni körzetben az a Nagy Andrea is elindul függetlenként (Hunvaldék „lokálpatrióta” jelöltje mellett), aki 2014-ben még DK–MSZP–Együtt-mezben jutott mandátumhoz.

Budapest VIII. kerülete

Noha a választási szervek még nem vették nyilvántartásba, az ajánlásleadási határidő végére minden bizonnyal teljesíti majd a polgármesterjelöltté válás feltételeit az MSZP-ből dobbantott Körmendi Gábor Attila. A Fidesz ugyanis már hetek óta azzal kampányol, hogy a dilettáns baloldali kihívók még összefogni sem képesek, ehelyett „pofozzák egymást”, pedig a valóság az, hogy Pikó András mögött lényegében felsorakozott az ellenzék. Körmendi kivételével persze, aki nyilvánvalóan csak arra szolgál, hogy demonstrálni lehessen vele a „torzsalkodást”.

Körmendi Gábor Attila korábbi szórólapja

Budapest IX. kerülete

A parkolási botrányok és az ellenzéki előválasztás miatt országos médiafigyelemben részesülő ferencvárosi voksoláson Baranyi Krisztina eséllyel indul a polgármesteri székért. Csakhogy: a 444.hu szerint itt is lesz egy exszoci versenytárs, aki ráadásul nemrég még Karácsony Gergelynek kampányolt. Illetve a két kerülettel odébb Hunvald Györgyöt is támogató Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület ugyancsak hozza a kötelezőt: egyéni körzetben indítja például a 2014-ben még DK–MSZP–Együtt-jelöltként képviselővé avanzsált Intzoglu Istvánt.

Budapest XX. kerülete

A legnagyobb trollakciót Pesterzsébeten hajtotta végre a Fidesz. Hirtelen leigazolta az ellenzék közös polgármesterjelöltjeként megnevezett Szabados Ákost – így végül kormánypárti függetlenként indul a volt MSZP-s politikus. A hatalom olyannyira díjazta a „fenntartóváltás” elfogadását, hogy Szabados augusztus 20-a alkalmából kapott egy lovagkeresztet.

Budapest XXI. kerülete

Csepelen elvileg összefogott az ellenzék a DK-tól a Jobbikig, ugyanakkor látványos sikereket ért el a jelöltállításban a szigetszentmiklósi bejegyzésű(!) Buckai Szövetség Egyesület. A szervezet volt jobbikos és LMP-s helyi nagyságokra épít, inkább jobbközép karakterű – elvileg tehát akár a Fidesztől is vihet el szavazatokat, nemcsak az Orbán-kritikusoktól.

Budapest XXII. kerülete

A kormánypártok és az egyesült ellenzék mellett önálló polgármesteraspiránssal rukkolt elő a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete is. A formáció frontembere az az Iván János, aki korábban SZDSZ-es alpolgármesterként és parlamenti képviselőjelöltként vétette észre magát.

Békéscsaba

A helyi fideszesek itt nyugodtan kérhetnek egy-egy kávét, az általuk támogatott civil polgármesternek ugyanis a mai állás szerint több kihívója lesz.

Kapaszkodjon meg mindenki: indul egy jelölt DK–Jobbik–Párbeszéd-támogatással, valamint egy másik MSZP–LMP–Liberálisok-háttérrel! Ennél nagyobb katyvasz talán a mesében sincs.

Debrecen

A békéscsabaihoz hasonló „bolondokháza” van a cívisvárosban is. A fideszes városvezetés ellen legalább három csapat sorakozott fel: önálló polgármester- és képviselőjelölteket állít DK–MSZP–Párbeszéd, a Jobbik–Momentum–LMP és a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Eger

Elvileg itt is lesz Schmuck Andor által futtatott jelölt, aki a jobbikos Mirkóczki Ádám mögötti ellenzéki egység megbontójaként azonosítható majd a kormányzati médiában. Bódás Biankáról van szó, aki annak idején szóvivőként segítette az épp szocdem színekben pompázó Schmuckot, illetve egyéb kamupártok ügyeiben is eljárt.

Bódás Bianka

Győr

Bár Borkai Zsolt regnáló polgármester ellenében elvileg összefogtak a pártok, itt is akadnak azonban olyan tényezők, akik alkalmasak az ellenzéki tér összekuszálására. Önálló, Jobbik-elhagyó városvezető-jelöltje van a Civilek Győrért Egyesületnek, illetve Összefogás Győrért néven is indul egy idén bejegyzett alakulat.

Kaposvár

A fideszes Szita Károly székéért is lesz némi tolongás az úgynevezett ellenzéki oldalon. Az összpárti jelölt mellett saját emberrel áll elő az annak idején a Bajnai Gordon-féle Együtt párttal szövetkező Polgári Szabadság Platform, továbbá a Füredi Szőlősgazdák és Földművelők Egyesülete is igyekszik majd kiharapni valamit az ellenzékből.

Nagykanizsa

A lehető legszélesebb ellenzéki összefogást sikerült létrehozni a helyi pártszervezeteknek, ugyanakkor itt is van egy harmadik szereplő a placcon. A neve ProBono – A Közjóért, Nagykanizsáért Egyesület; vezetője a Fidesz-holdudvarból ugrott ki nemrég, és most hangos bírálóként tart igényt a szavazatokra. Hogy jobbról vagy balról visz-e el voksokat, egyelőre nem tudhatjuk.

Pécs

Amellett, hogy az LMP nem részese az ellenzéki egységnek, akad egyéb érdekesség is a városban. Az egyik egyéni körzetben például függetlenként indul bizonyos Belányi Lajosné, aki öt esztendeje még nagyon is pártos jelölt volt – értsd: MSZP–Együtt–PM-es.

Szeged

A csongrádi megyeszékhelyen majdnem minden fordítva működik, mint az ország többi részén. Az összellenzék által támogatott Botka László lényegében leválthatatlannak tűnik – miközben a helyi baloldal azon kacag, hogy akár négy Fidesz-kompatibilis potentát is elindulhat a hivatalban lévő polgármester ellen. Szintén nagyot derülhetett Botka csapata, amikor nemrég kiderült, hogy az egyik fideszes egyéni jelölt képtelen volt összeszedni 69, azaz hatvankilenc darab érvényes ajánlást, tehát jelen állás szerint nem tud odaállni a választási rajtvonalhoz. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy pont ugyanebben a választókerületben próbál mandátumot szerezni a kiugrott MSZP-s Lauer István, aki közben független polgármesterjelöltként is igyekszik gyengíteni a Botka-válogatottat. Könnyen lehet tehát, hogy nem a Fidesz-jelölt volt ügyetlen, hanem a pártja utasította: ellentételezésként „lépjen el” a félszoci Lauer elől.

Székesfehérvár

Cser-Palkovics András városában ugyancsak létrejött az ellenzéki szuperkoalíció – ám Szövetségben Fehérvárért Egyesület néven itt is van egy újonnan támadt harmadik erő. Az egyesületi indulók egy része volt jobbikos, és valószínűbb, hogy a társaság inkább az ellenzéket képes gyengíteni, nem a helyi Fideszt.

Szombathely

A vasi megyeszékhelyen egyértelműen Orbán Viktor pártja van szorongatottabb helyzetben, ugyanis a két nagy tömb (a jobboldal és az ellenzéki egységfront) közötti Pro Savaria Egyesület a Fideszből „kiutált” vagy kiugrott konzervatív figurák gyülekezőhelye. A szervezetet jelenleg Molnár Miklós alpolgármester vezeti, polgármesterjelöltjük egy másik alpolgármester, Koczka Tibor, illetve képviselőjelöltjük például az a Marton Zsolt, aki 2010 és 2014 között volt fideszes alpolgármester a városban, továbbá ebben csapatban indul most a jobbikos Balassa Péter is. A Fidesz és a Pro Savaria jelenleg harcban áll egymással; utóbbi inkább az ellenzéki szövetséggel léphet koalícióra az önkormányzati erőpróba után.

Veszprém

A fideszes Porga Gyula által vezetett településen is teljes az ellenzéki összefogás – azzal a kiegészítéssel, hogy a 2014-ben a baloldali koalíció részeként induló Lokálpatrióták a Városért Egyesület most saját jelölteket állít, illetve Adamecz Zoltán személyében független polgármesterjelöltet támogat. Azaz nyilvánvalóan az ellenzéktől próbál szavazatokat csenni.

Zalaegerszeg

A helyzet hasonlít a veszprémihez: kormánypártok kontra összellenzék csata várható. Ugyanakkor harmadik erőként önálló polgármester- és képviselőjelölteket indít az az Együtt Zalaegerszegért Egyesület, amely öt éve még a Gyurcsány-féle DK-val kötött „megbonthatatlan” szövetséget.

 

Nyitókép: a Lokálpatrióták jelöltjeként induló Fábián Roland plakátja és Facebook-oldala

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#Fidesz#MSZP#önkormányzati választás 2019