Mélypont: Hunvald a ferencvárosi lokálpatrióták jelöltjeként indul Erzsébetvárosban – Válasz Online
 

Mélypont: Hunvald a ferencvárosi lokálpatrióták jelöltjeként indul Erzsébetvárosban

Bódis András
| 2019.08.29. | sztori

A börtönviselt és további szabadságvesztéssel fenyegetett exszocialista Hunvald György szóróanyagain az szerepel, hogy ő a „Lokálpatrióták” erzsébetvárosi polgármesterjelöltje. Csakhogy a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról kiderül, hogy a jelölőszervezet valódi neve: Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület – szúrta ki a Válasz Online.

hirdetes

Lapunk tudatosan nem foglalkozik az önkormányzati választási kampány minden rezdülésével; érdemi interjúkkal és néhány nagyobb áttekintő elemzéssel készülünk az októberi voksolásra. Kutakodásaink közben azonban mélypontgyanús, legfeljebb a Fásy Ádámmal kampányoló Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségével rokonítható fejleményt észleltünk – ezért nyomban klaviatúrát ragadtunk. Annál inkább, mert

már Heti Válasz-korunkban is sikítottunk, ha kamu- és bizniszpártokat azonosítottunk, és máig hiszünk abban, hogy a nyilvánosság talán még képes gátat szabni a közélet elaljasodásának.

Tehát a friss hír: a két és fél évet előzetes letartóztatásban ült, jogerősen eddig egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt, illetve jelenleg is börtönnel fenyegetett Hunvald György úgy akar erzsébetvárosi polgármester és egyéni képviselő lenni, hogy az őt jelölő szervezet neve: Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület.

Természetesen ezt a tényt nem teszi ki az ablakba az MSZP-t nemrég hátrahagyó, a politikai rehabilitációjáért bármire képes, a Vattamány Zsolt regnáló fideszes polgármester és az ellenzéki kihívó, Niedermüller Péter közötti versenyt befolyásolni készülő közszereplő. A szóróanyagain, Facebook-borítóképén csak annyi szerepel, hogy „Lokálpatrióták”, a szavazólapokon pedig így néz majd ki a jelölőszervezet neve: „Lokálpatrióták-FLE”. A Nemzeti Választási Iroda persze a voksoláson induló alakulatok hivatalos nevét is rögzíti – esetünkben ez egyértelműen a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület.

forrás: Nemzeti Választási Iroda

Utóbbi formációnak honlapja is van – és régi bejáratott szereplője a IX. kerületi közéletnek. Azt írják magukról: „A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületet 2006 őszén alapította tizenkét lelkes ferencvárosi politikus és közéleti személyiség. Ők tizenketten más-más politikai szervezethez tartoztak, illetve a német, roma és a görög kisebbségi önkormányzatokhoz. Volt köztük fideszes, MDF-es, szabad demokrata, szocialista, centrumpárti, mégis egy közös céljuk volt: Ferencváros és a ferencvárosi polgárok érdekeinek érvényt szerezni.”

A szervezet hivatalosan elérhető alapszabálya szerint „az Egyesület célja a Ferencvárosban élő polgárok részére kulturális programok szervezése, a lokálpatriotizmus szellemiségének terjesztése, népszerűsítése, ennek keretében időszaki lap vagy más kiadványok kiadása, rendezvények, előadások és konferenciák szervezése, illetve véleményének egyéb módon történő kifejtése a IX. kerületet érintő kérdésekben”. A gazdálkodásról szóló alapszabályi részben pedig az szerepel, hogy a szervezet bevételei 100 százalékban az egyesület céljaira fordítandók.

Amennyiben tehát a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület honlapján szereplő dokumentumok valósak, akkor a két kerülettel odébb indított Hunvald György támogatása messzemenően alapszabályellenes.

Vajon miért kellett Hunvaldnak mindenáron egy jelölőszervezet mögé bújni? Miért nem saját egyesülettel, vagy épp függetlenként megy neki a választásnak? Valószínűleg saját civil formációt már idő hiányában nem tudott bejegyeztetni. Ám komplett csapattal készül a szavazásra, azaz minden egyéni választókerületben indítana hunvaldista jelöltet (köztük például a tulajdon gyermekét), tehát valahogy fel kell címkézni a saját embereit. A függetlenség erre nem megoldás, hiszen ha más függetlenek is akadnának egy-egy körzetben, nem tudná az egyszeri polgár, ki van Hunvalddal, illetve ki van ellene.

Mindeközben persze szó sincs arról, hogy a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület áttelepült volna Erzsébetvárosba. Már van bejelentett jelöltjük a IX. kerületben is: az az Intzoglu István, aki bár 2014-ben DK–MSZP–Együtt-színekben jutott be a ferencvárosi testületbe, később kívülről támogatta a fideszes polgármesteri vezetést.

Rezümé: a terhelt múltú Hunvald György egy olyan egyesület nevében indulna a 2019-es önkormányzati voksoláson, amely alapszabálya szerint csak Ferencvárosban lehetne aktív, illetve amelynek „anyakerületi” jelöltje a Fidesz-vezetés külső támogatójaként működött az elmúlt években.

Ha mindezek után Hunvald enged az ellenzék alkujavaslatának – amely arról szól, hogy lépjen vissza a polgármester-jelöltségtől, cserébe viszont őt támogatja az összefogás az egyéni választókerületében –, a Niedermüller Péter mögötti pártok egy elítélt politikai mutyistával kerülnek egy szövetségi rendszerbe. Ha viszont a volt szocialista polgármester elutasítja a baloldali tömb jobbját, senki le nem mossa róla, hogy egy Fidesz-kompatibilis egyesület támogatását élvezve tesz keresztbe az ellenzéknek.

Cikkünkhöz természetesen kerestük Hunvald Györgyöt, de nem vette fel a telefonját. Azt őt jelölő Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület elnöke, Deutsch László pedig azt közölte lapunkkal, ma nem hajlandó mondani semmit, legfeljebb holnap – személyesen. Miután jeleztük neki, hogy az időhúzás nem érdekünk, viszont kíváncsiak lennénk az álláspontjára, Deutsch annyit reagált: „Akkor, uram, így járt.”

 

Nyitókép: Hunvald György Facebook-oldala

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!