Pénteken és szombaton is kihagyhatatlan koncertek lesznek a Budapest Folk Festen (x) – Válasz Online
 

Pénteken és szombaton is kihagyhatatlan koncertek lesznek a Budapest Folk Festen (x)

Péntek este a három lemezbemutató koncert mellett a fesztivál vendége lesz a máltai kultzenekar, a TRIBALI, akik különleges hangszereiken szólaltatják meg műfajilag kevert, igen egyedi muzsikájukat, valahol a világzene, a pszichedelikus zene, a dance a reggae, a ska és a blues metszetében. A szitár, a didgeridoo, a djembe, a hang drum és a népi ének keveredik az elektromos gitárral, a dobokkal és a basszusgitárral, igazi fesztivál-bulizene ez, amire táncolni kell és persze lehet is pénteken este a Kobuci kertben.

Tribali – Language of God – Music Video

Szombaton már reggel elkezdheti a zenehallgatást, mert a Népzenei koncertnap a Dunán című programon nyolc remek zenekar lép fel egymás után a TRIP Hajó két színpadán. Ez a szakmai nap nyitott és ingyenes bárki számára, csak regisztrálni kell ezen a linken.

Szombat este a Fonóban Török-est lesz, ahol olyan neves zenészek, mint Guessous Majda Mária (nyitóképünkön) és a török-magyar kapcsolatok egyik élharcosa (az Egri csillagok török fordítója!), Erdal Salikoglu muzsikál együtt a Canlar zenekarral, valamint fellép egy igen különleges török-örmény duó is a Kisebbségek Hangjai projekt keretében.

Vardan Hovanissian és Emre Gültekin formációja a megbékélést szimbolizálja. Miután a duduk zene mesterének, Khatchik Khatchatryan-nak kezei között nevelkedett, Vardan Hovanissian tehetséges nagykövetévé vált az egyik legrégebbi, duplanádas fafúvós hangszernek, s ezáltal Örményország zenei és szellemi hagyományának. Több mint tíz évvel ezelőtt Emre Gültekinben zenei lelki társra talált, akit édesapja a neves énekmondó, Lütfü Gültekin, valamint Talip Özkan vezettek be a török saz művészetébe. A zene, amit az örmény duduk és a török saz hangjai által hoznak létre a művészek egyszerre melankolikus és reménnyel teli. A duó folyamatosan tárja fel a török és örmény hagyományok közötti kapcsolatokat, ez kiterjeszti a lehetőséget e feldúlt régió zenei örökségének gazdagítása irányába, beleértve Örményországot, Törökországot, Grúziát, Iránt és a kurd területet.

Vardan Hovanissian és Emre Gültekin:

Vardan Hovanissian (duduk) & Emre Gültekin (saz) – Vard Siretsi

A Hagyományok Házában népművészeti gálaműsort tart a Muharay Elemér Szövetség, amelynek háziasszonya Sebestyén Márta lesz. A színpadi produkciók után táncházba várják az érdeklődőket.

A Kobuci Kertben a roma gyökerű zenészeké a főterep.

A Franciaországban élő, spanyol származású Juan de Lerida,a Flamenco Nuevo, vagyis az új flamenco egyik jeles képviselője. Zenéje tiszta forrásból táplálkozik, amelyet hol dzsesszes, hol pedig klasszikus elemekkel ízesít. Kompozíciói egyszerre táncolhatóak, meghatóak és szabadok. Utána a legendás szerb trombitakirály, Boban Markovic fia Marco Markovic és fúvósai adnak koncertet. A családi hagyományoknak megfelelően Marko már ötéves kora előtt elkezdett zenélni, és ez a hangszer azóta is szenvedélye. 2006-ban alapította meg saját fúvószenekarát, és azóta viszi a fúvós hangszerek és az energiával teli cigányzene jó hírét a világban.

Késő este 22.00 óra után a Babra zenekar muzsikál folkkocsmát a Kobuciban.

Juan de Lerida:

Juan De Lerida – “Torea”

A fesztiválról bővebben itt talál információt