Megjelent Lajkó Félix & VOŁOSI közös lemeze – Válasz Online
 

Megjelent Lajkó Félix & VOŁOSI közös lemeze

Mi történik, ha egy öntörvényű vonós fenomén társul másik öt (!) öntörvényű vonós fenoménnal?

Zene a magasabb szférákból, végtelen muzikalitás, elképesztő kreativitás, amely egymás különcségeinek tiszteletén, odafigyelésen és egyfajta virtuóz, kívülről nehezen követhető renden alapszik. Ez a kooperáció csak sok évtizedes színpadi jelenlét tapasztalatával, önismerettel, technikai tudással és a zenei kreativitás egy mesteri fokával teljesíthető. Nem verseny, hanem közös teremtés, nem vetélkedés, hanem bizalmon alapuló művészbarátság, egy közös nyelven, ami a nagybetűs ZENE.

„Azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, ÉS, 2018.)

Hallgassanak bele egy koncertbe! (2018, Budapest Folk Fest)

Lajkó Félix & VOŁOSI: SIDE – Budapest Folk Fest 2018

A lengyel VOŁOSI 2010-es alakulása óta sorra nyeri a díjakat, már a BBC és több német közszolgálati csatorna is közvetítette koncertjeiket, 2017-ben ők nyitották meg a műfaj legrangosabb eseményét, a World Music Expot (WOMEX).

Lajkó Félix Liszt Ferenc díjas hegedű- és citeraművész az elmúlt években többet koncertezett külföldön, mint itthon. Bármerre jár, akár szólóban, akár más zenésztársakkal együtt muzsikálva, koncertjei semmihez nem hasonlítható, maradandó zenei élmények, felvételei rendre a toplistákra kerülnek, különböző szerzői díjakat nyernek el.

A lengyel-magyar Felczak lemezek sorozatában jelent most meg a közös album, amelyből egy számot itt hallgathat meg:

Lajkó Félix & VOŁOSI: 05 From the Ditch

„Arra jön rá az ember, ha találkozik a VOŁOSI-val, hogy jó zenészekkel kell játszani. A kelet-európaiságukban pedig van valami plusz, nem kell magyarázkodni egymásnak, hogy miről van szó.” (Lajkó Félix).

„Szerintem a mai zene egyik fő problémája, hogy a zenészek szeretnék elhelyezni magukat egy adott stílusban. Nagyon szeretek olyan zenészekkel játszani, akik nem tudják, hogy milyen stílusban játszanak. Ő (Lajkó Félix) egyszerűen csak zenél, nem azon gondolkodik, hogy mi lesz ebből.” (Krysztof Lasoń, VOŁOSI)

A formáció a közeljövőben a cseh Folk Holydays Fesztiválon, a lengyelországi Katowicében a City of Gardens keretein belül, valamint Helsinkiben a Theater Savoyban lép fel.

A lemezről minden információt itt talál »

Az album megjelenését a Felczak Alapítvány támogatta.