Kubinyi Júlia Autentico: Örökül Magyarlapádról – Válasz Online
 

Kubinyi Júlia Autentico: Örökül Magyarlapádról

A Maros-Küküllő vidékének népzenéjéből válogat Kubinyi Júlia és zenésztársainak különleges igényű albuma, amelyen az alig ezer lelkes Magyarlapád gazdag zenei hagyományai kerülnek fókuszba. A Fonó kiadásában megjelent lemez részben saját gyűjtésekből és helyszínen szerzett élményekből, részben korábbi gyűjtések anyagaiból táplálkozik, így mutatja meg mindazt a kincset, amit rejt Magyarlapád. Hallgassák szeretettel, figyelemmel!

Kubinyi Júlia Junior Príma-Díjas népdalénekes, előadóművész a Magyar Állami Népi Együttes társulatának tagja és a Fonó népzenei programjainak művészeti vezetője. Saját formációi mellett énekesként olyan kiváló együttesekben is aktív, mint a Düvő, vagy a Folkembassy, a PajtaKult projekt egyik művésznagykövete.

Kubinyi Júlia a Düvővel a Héttorony fesztiválon

 „A Maros-Küküllő vidék zenéje elementáris erővel sodor és magával ragad. Lendületes táncai, sorismétlő énekei, szívbemarkoló keservesei és jellegzetes pontozó dallamai csodálatos egyszerűségükben és sokszínűségükben kincset hordoznak. Magyarlapád, ez az alig ezer lakosú erdélyi magyar település, a mai Fehér megyében található, néhány kilométerre Nagyenyedtől. Lakosságának nagy erőt ad magyarságuk megőrzésében az a változatos, élő hagyomány, amely a mai napig jelen van a falu mindennapjaiban. A település igen gazdag hagyományos népzenéjében korántsem már-már elfeledett dallamokat és énekeket találunk: a régi és az új együtt él a közös zenei nyelvben az élő néphagyomány bizonyítékaként. A hangszeres muzsikát egyszerű harmóniavilága, ritmikussága és lendületessége teszi jellegzetessé. Az archaikus zenekari hangzásvilág mellett a könnyen fülbe szökkenő dallamok és a végtelenségig variálható, különösen szép szövegváltozatok ragadtak meg minket először Magyarlapád népzenéjében. A lemezen hallható összeállításokhoz alapul vettük – a teljesség igénye nélkül – Papp Józsefné Kiss Mária, Rettegi Árpádné Farkas Margit, Sipos Márton és Szabó Ferenc énekeit, az 1960-as évektől egészen a közelmúltig készült zenekari felvételeket, valamint a személyes találkozások alkalmával megélt élményeket. Ezek felhasználásával tárjuk a hallgatók elé, hogy micsoda kincset is kaptunk örökül Magyarlapádról.” (Kubinyi Júlia, Nyitrai Tamás)

A lemez kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél, valamint a digitális terjesztőfelületeken.  

A lemezen játszanak:  

Kubinyi Júlia – ének
Nyitrai Tamás – hegedű
Danhauser Pál – kontra
Lelkes András – nagybőgő, cselló

Holdvilág a lemezről: