Csángó kaleidoszkóp és erdélyi cigány dalok – Válasz Online
 

Csángó kaleidoszkóp és erdélyi cigány dalok

Nyáron jelent meg a Berka Együttes harmadik lemeze, Csángó négy évszak címmel, amely egy, az év ünnepeihez, az évszakok változásához tartozó évkör szám szerint 12 dallal szimbolizálva az emberi élet stációit is. A moldvai csángó zenében 2008 óta otthonosan mozgó Berka együttes rendszeres táncházat tart a Fonóban, és bár most a vírus miatt a tánc és táncoktatás elmarad, a lemezbemutató koncertet a zenekar megtartja szeptember 25-én este a Fonóban.

BERKA Együttes Csángó négy évszak – 07. Párosító

A „Hejszó”-val kezdődő lemez ezen az ösvényen indítja útjára a hallgatót, melynek érdekessége, hogy a régi ősi vallásból származó szövegek és dallamtöredékek fonódnak össze a keresztény hagyománnyal. A farsangi témájú „Böjtelő” és a négyszólamú kórusművé árdolgozott nagyböjti népéneken, a „Keresztút”-on keresztül jutunk el Krisztus feltámadásához és a természet újjászületését jelképező „Tavaszi szelek”-ig. A fiatalság, a tettrekész erő, az élet küzdelmeihez és viszontagságainak elviseléséhez szükséges energiák öltenek testet a gyimesi „Huszáros”-ban. A kora nyári esték illatában egyszerre érezzük a „Pünkösdi rózsát” és a hőn áhított szerelmet. A nyári hónapok egészen a „Menyekező”-ig kalauzolnak el bennünket, így jutunk el a szimbolikusan 9. hónapra megszülető „Dzsermek”-ig. Ahogy előrehaladunk az őszben, úgy fordul a tematika az elmúlásba, rajta keresztül válunk szimbolikusan öregedő testünk rabjává, melyet a „Kövecses víz” és a „Hosszú útnak pora” testesít meg. Lemezünk pozitív záróakkordja az elmúlásból újjászülető remény, a „Világnak világa.

Különleges lemez jelent meg tavaly a Fonónál: Balogh Melinda népdalénekes első szólólemeze az erdélyi cigányság népzenéjéből ad ízelítőt erdélyi és magyarországi népzenészek közreműködésével. Az összeállítások változatos hangszerelése és a kiváló zenei szerkesztés gondoskodik arról, hogy ebben a zenében mindenki kedvét lelje. A zenei anyagot az legendás Utolsó Óra gyűjtéseiből – az ezredforduló legnagyobb Kárpát-medencei népzenei gyűjtéséből – válogatták a teljesség igénye nélkül, hat tájegységet érintve. Az album olyan cigány zenészeknek, énekeseknek kíván emléket állítani, akik nagylelkűen megosztották régről hozott tudásukat a táncházmozgalom tanulni vágyó fiataljaival. Az album zenei szerkesztője Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója. Balogh Melinda Napkerék c. produkciója szeptember 26-án áll színpadra a Fonóban (LINK: http://www.fono.hu/hu/programok/balogh-melinda-napkerek-lemezbemutato-koncert-putripop-559)

Balogh Melinda Napkerék – 01. Nyughass asszony

“A Jászság Népi Együttes táncosa voltam, mikor egy erdélyi turné alkalmával először eljutottam Csávásra. Ott meghallottam Lunka Erzsit énekelni és a csávási zenekart játszani, sütött rám az a zene, akárcsak a Nap. A csávási kis napkerék odagurult hozzám és akármikor forgattam, mindig melegített.” (Balogh Melinda)

Mindkét album megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél és a digitális felületeken.