„A Karmelitában nagy értekezletek lesznek, ha…” – Zárug Péter Farkas furcsa kampányról és jópofa százalékokról – Válasz Online
 

„A Karmelitában nagy értekezletek lesznek, ha…” – Zárug Péter Farkas furcsa kampányról és jópofa százalékokról

Vörös Szabolcs
| 2024.06.06. | Podcast

A politika hatékonyságot és lehívott szavazatokat néz, nem százalékokat vagy azt, hogy egy kampányüzenet – mint például a mostani „Orbán vagy atomháború” – mennyire blőd. Ha a Fidesz képes elérni a 2019-es abszolút számait, akkor tényleg az ellenzéki oldal rendeződik át – mondja podcastunkban Zárug Péter Farkas politológus. Mi volt a furcsasága az elmúlt hónapoknak? Milyen eredmény lenne elgondolkodtató a kormánypártoknak? Sikerül-e Magyar Péternek összegyurcsányoznia Orbán Viktort? A Miskolci Egyetem docensét a választások előtti utolsó HetiVálaszban kampányértékelőre kértük. A műsorvezető Stumpf András és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található. Az adás ezúttal Youtube-csatornánkon is elérhető.


Részletek a műsorból:

Miért ez minden idők legfurcsább magyarországi kampánya?

„Olyan típusú két választás van összevonva, amelyeken általában alacsonyabb részvétel szokott lenni, és a közérdeklődés figyelme nem olyan nagy. Ez adódott korábban az időpontokból; a választójogi rendszerben kijelölt helye ezeknek a választásoknak sajátosan be volt ágyazva, és volt logikája, hogy miért, hogyan, miként jött egymás után. Most össze lett vonva, ez mindenféleképpen érdekesség. Érdekesség az is, hogy akkor most megválasztjuk az önkormányzati képviselőket, polgármestereket, ám októberig még az előzőek regnálnak, pakolják a kasszát jobbra-balra, vagy béna kacsaként nem tudnak üzemelni. Ez mindenféleképpen furcsaság. A másik pedig a politikai piac nagyon gyors átrendeződése – olyan típusú átrendeződése, amilyen eddig soha nem volt látható.”

hirdetes

Teljesen elképzelhetetlen, hogy a kampány valós elemeket is tartalmazzon, és ne „Orbán vagy atomháború” dilemmaként határozza meg a választás tétjét?

„Ez a politikai küzdelmek kérdése. Majd az ellenzéknek kell elvégeznie azt a munkát, hogy rámutasson, ez mennyire blőd, vagy mennyire nem blőd. Ha képes megkarcolni a Fidesz-tábort, akkor egy idő után onnan is majd beindul valamilyen elszivárgás, hogyha meg nem képes, akkor hatékony. Én is ugyanilyen értelmiségi szemmel nézem a politika világát, de nem politikai aktorként. A politikai aktor ugyanis, még ha értelmiségi is, a hatékonyságot, méghozzá lehívott szavazatokat néz. Mindaddig, amíg ez hatékony, addig alkalmazza. Mindaddig, amíg jön egy olyan ellenzék, amelyik egy másik oldalt, egy másik alternatívát nyújt, rámutat az ellenfele visszásságaira – vagy egyenesen zárójelbe teszi őket. Láttuk, hogy Magyar Péter kapcsán erről volt szó. Három hónapig zárójelbe tette ezeket. És képes volt rá. A végén jól ütemezett a Fidesz, hogy nem jött elő hamarabb ezzel. Mert ez elfárad. Ahogy Magyar Péter is elfáradni látszik a végére. Szerintem már nagyon várja a Tisza Párt is, hogy vasárnap legyen.”

Milyen eredmény lenne meglepetés a kormánypártoknak?

„A százalékok jópofák, de én mindig abszolút számokat nézek. Az előző EP-választáson 1 millió 824 ezer szavazója volt a Fidesznek. Nem igaz, hogy 1 millió 900-at, vagy 2 milliót ez az instrumentális gépezet nem tud megtalálni. »Tessék megtalálni. Itt vagyunk, csak szóljunk mindenkinek, hogy menjen el« – mondta a miniszterelnök a sajátjainak a békemeneten. Ha tehát ez a 2 millió szavazó megvan, akkor bár nyilván figyelnie kell a kormánypártnak, de nem több történt, mint az ellenzéki piac átrendeződése. (…) A háborús kampányüzenet próbapudingja is a mostani választás: ha megvan legalább az 1 millió 824, akkor hátradőlhetnek. Ha ennél kevesebb, akkor viszont a Karmelitában nagy értekezletek lesznek.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#kampány#Magyar Péter#Orbán Viktor#választási kampány#Zárug Péter Farkas