L. Simon László kirúgása: ez már orosz szint – Válasz Online
 

L. Simon László kirúgása: ez már orosz szint

Zsuppán András
| 2023.11.06. | vélemény

A Nemzeti Múzeum főigazgatójának menesztése üzenet mindenkinek: az önérzetet és az autonómiát a hatalom nem viseli el senkitől. Még a fideszesektől sem: ebben a szisztémában lassan kizárólag csinovnyikoknak terem babér.

hirdetes

Ma délelőtt szakmai nap volt a Nemzeti Múzeumban. Három kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak múzeumügyi kérdéseket a Pollack Mihály tervezte épület gyönyörű dísztermében. A vendégek és a közönség egyaránt főként szakemberekből, intézményvezetőkből állt. A programot L. Simon László főigazgató nyitotta meg, utána Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szólt pár szót, méltatta a Nemzeti Múzeumot, amiért küldetésének megfelelően fórumot teremt a magyar múzeumi világnak. Normális nap egy normális európai országban.

Újságíróként az első beszélgetést moderáltam – múzeumok és fenntarthatóság –, amelyben L. Simon is részt vett volna. Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment.

A beszélgetést megtartottuk, és utána a helyemre visszaülve láttam a hírt a telefonomon: L. Simon László már nem főigazgató. Csák János kulturális miniszter kirúgta, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A Nemzeti Múzeum főigazgatóját, az egyik legfontosabb magyar kulturális intézmény vezetőjét látszólag azért rúgták ki statáriális módon, mert az intézmény otthont adott egy sajtófotó-kiállításnak, ahol látni lehetett néhány transzvesztitákat ábrázoló fényképet. Az ilyen ügyekre specializálódott Dúró Dóra nyomban feljelentette a múzeumot, mivel a gyermekvédelminek titulált törvény értelmében 18 éven aluliak számára nem adhattak volna el jegyet olyan tárlatra, ahol megjelenik a homoszexualitás. Mint közismert, a törvény nem a homoszexualitás propagálását tiltja, hanem a megjelenítését, vagyis

elvileg szigorúbb még a hírhedt putyini propagandatörvénynél is, betartatása azonban szelektív, eddig főként könyvterjesztőket büntettek meg miatta.

Előző klubestünkön pont a 12 millió forintra megbüntetett Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián vitatkozott a pódiumon L. Simon Lászlóval kultúrpolitikáról. L. Simon akkor lényegtelennek tartotta Dúró akcióját, ma már azonban nyilván ő is tudja, hogy a legkevésbé sem az. A törvény szövegének ugyanis Dúró értelmezése felel meg, sőt, a kiállítást a Kálvin téri református templom közelsége miatt meg sem lehetett volna a múzeumban tartani.

Természetesen Csák János miniszterként megtehette volna, hogy a gyakorlatban szűkíti az intézményesített homofóbia lehetőségeit. Ha kiáll az egyébként fideszes főigazgató mellett, világossá teszi, hogy hol vannak szélsőjobboldali nyomulás határai.

Csák azonban az ellenkezőjét tette: utasította a múzeumot, hogy ne adjon el jegyet 18 év alattiaknak, majd amikor L. Simon közölte, hogy a múzeum nem kérhet személyi igazolványt a látogatóktól, kirúgta a főigazgatót. A Fidesz kipróbált kultúrpolitikusa, több cikluson át országgyűlési képviselője kényszerül most távozni – néhány sajtófotó miatt. Egy olyan törvény miatt, amit utolsó képviselői ciklusában ő is megszavazott, bár nyilván azt gondolta, nem kell az ilyesmit annyira komolyan venni.

Normális európai országban elképzelhetetlen, hogy egy nemzeti intézmény vezetőjét ilyen okból és ilyen módon távolítsák el a posztjáról. Ez Oroszország szintje, szégyenletes eljárás, és nem lenne meglepő, ha nemzetközi botrányt okozna. A külvilág főként azon fog meglepődni, hogy

a homofóbia ezzel deklaráltan hivatalos állami politika rangjára emelkedett egy uniós tagállamban.

Mi itthon, határon belül azonban tudjuk, hogy L. Simon László megúszhatta volna. Megúszhatta volna, ha mindjárt Dúró feljelentése után, de legkésőbb Csák utasítására csendben marad, nem szól vissza, felhajt egy unikumot az irodájában, majd utasítja a jegyszedő kollégát, hogy kérjen igazolványt minden fiataltól, mint egy dohányboltban.

L. Simon Lászlónak elsősorban azért kell most távoznia, mert úgy érezte, nem hagyhatja, hogy intézményének Dúró Dóra diktáljon. Mert csípős posztban köszönte meg a képviselő-házmesternőnek a múzeum bejárata előtt kígyózó sorokat.

A főigazgató kirúgása üzenet a magyar társadalomnak: legyetek szervilisek! Tanulja meg mindenki, hogy mikor kell megalázottan lapítani. Ne gondolja senki, hogy létezik bármilyen szakmai standard, ami felülírja az aktuális hatalmi-politikai megfontolásokat. Ne gondolja senki, hogy autonómiával rendelkezik: Hegyeshalomtól keletre és Ártándtól nyugatra egyformán senki a főigazgatótól a köztársasági elnökig mindenki, aki a hatalom kegyéből kapott pozíciót. Nem elég fideszesnek lenni, sőt, nem is ez a legfontosabb: csak a csinovnyiknak jut tér.

Az önérzet módszeres kiirtása ez a magyarok lelkéből, a jobbággyá nevelés pedagógiája társadalmi szinten. Ez lesz a NER igazi, évtizedeken át mérgező hagyatéka.


Nyitókép: Vörös Szabolcs / Válasz Online

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Csák János#Dúró Dóra#homofóbia#L. Simon László#Magyar Nemzeti Múzeum