54 millió forint a semmiből – így segítik magyar civilek az ukrán katonákat – Válasz Online
 

54 millió forint a semmiből – így segítik magyar civilek az ukrán katonákat

Vörös Szabolcs
| 2023.05.11. | Podcast

Fél évvel ezelőtt indították el magyar civilek a Kárpátaljai Sárkányellátó nevű kezdeményezést, hogy segítsék az ukrán fronton harcoló 68. „Kárpátaljai Sárkányok” önálló területvédelmi zászlóalj katonáit. 2022 novembere óta már több mint 54 millió forinttal. Töltőkkel indultak, most már drónt vesznek. Hogy jutottak idáig? Hogyan dől el, mit vesznek az ukrán katonáknak? Hogyan működik közre a kezdeményezésben a nemrég a budapesti ukrán nagyköveti poszttal is hírbe hozott Sándor „Fegyir” Ferenc? HetiVálasz podcastunk vendége a Kárpátaljai Sárkányellátó szervezője, Trautmann Balázs; a műsorvezető Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Hogyan és kikkel indult a Kárpátaljai Sárkányellátó?

„A csapat egy maroknyi civil, akik mögött több ezer ember van már, mint adományozó, segítő, tanácsokat küldő, velünk együttműködő személy. Kicsit bolondok vagyunk. Lássuk be: Magyarországon összeülni egy sörözőben és azon elgondolkodni komolyan, hogyan tudnánk segíteni ukrajnai háborúban harcoló magyar származású katonákat és bajtársaikat (mindezt úgy, hogy nulla szervezeti háttér, párttámogatás, politikai befolyás, bármilyen jellegű állami vagy nem állami támogatás, nyomásgyakorlás van mögöttünk), merésznek tűnik 2023-ban – 2022 novemberében is az volt. A gyökerek nagyon egyszerűek. Volt az a nagyon híres fénykép, ahol Sándor „Fegyir” Ferenc tanít a lövészárokban – marketing szempontból irgalmatlanul jó fénykép, az ő neve így aránylag ismert lett. Utána küldték október 23-án tavaly azt a fényképet (cikkünk nyitóképét – a szerk.), amelyen egy ukrán és egy lyukas magyar zászlóval, egy frissen felszabadított ukrajnai település előtt kifejezetten Magyarországnak üzenve, a forradalmat ünnepelve állnak. Nemcsak bennem mozgatott meg valamit, hanem többekben, akikkel egy zárt Facebook-csoportnak tagja vagyok. Azt mondtuk: valamit tenni kéne.”

Hogyan dől el, mit küldenek a frontra?

„Ők írnak egy listát, hogy mire lenne szükségük. Mi ezt a listát feldolgozzuk, megnézzük, hogy mennyi pénzbe kerül, megnézzük a különböző magyarországi és Európai Unión belül elérhető beszerzési forrásokat, összegezzük, ha megvan rá a pénz, akkor el is indul a beszerzési eljárás. Publikáljuk nyilvánosan, mit fogunk vásárolni, mire kérünk pénzt, hiszen a legelső pillanattól fontos az átláthatóság. Megvásároljuk, és amikor készen van, akkor átadjuk a csomagot egy megbízható fuvarozó kapcsolatnak, aki ezt egy ukrajnai központi raktárba elviszi. A katonák oda jönnek érte, és viszik ki a frontra. Nem mondjuk meg, hogy ők mit szeretnének, Budapestről nem szeretnék okosabb lenni, mint a lövészárokban harcoló katona. Elszámolunk, utána megint lista jön, megmondjuk az adományozóknak nyíltan, hogy mit szeretnénk vásárolni, kérünk pénzt, és ez az egész ciklus kezdődik elölről. És működik. Most megy ki a hatodik csomagunk.”

Számított-e a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos viselkedése a segítségnyújtásban?

„Nem politizálunk soha és nem is fogunk, hiszen ez azonnal az egész projekt halálát jelentené. Magánemberek együttműködésen nyugvó transzparens akciója vagyunk, semmi más. De tudomásul kell vennünk, hogy bizonyos fajta környezetben mozgunk, naivak mi sem vagyunk. Külföldi átadás-átvételnél láttam összehúzódni szemöldököt: elkísért, hogy magyar vagyok, és hogy Magyarországot, a magyar kormányt bizonyos fajta politikai irányultság jellemzi, és ehhez ragaszkodik is a háború elindítása óta. Nem a feladatunk viszont a magyar külpolitika ellensúlyozása, ehhez kicsik vagyunk. Amit mi tudunk megmutatni, hogy létezik másfajta gondolkodás is: egy politikai oldalaktól független, magyar állampolgároktól induló és az ő pénzükkel fenntartott kezdeményezés, amit ők akarnak – mert ha nem akarnák, semmit nem tudnánk venni és leállna a projekt.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#civil#háború#Kárpátaljai Sárkányellátó#Sándor Fegyir#Trautmann Balázs#Ukrajna