„Extrém ámokfutás következhet be” – Novák Attila Izrael válságáról – Válasz Online
 

„Extrém ámokfutás következhet be” – Novák Attila Izrael válságáról

Vörös Szabolcs
| 2023.04.06. | Podcast

Az 1948-as államalapítás óta soha nem látott dolgok történtek az elmúlt hetekben Izraelben. A Netanjahu-kormány igazságügyi reformja ellen nemcsak az ellenzék tiltakozott, hanem a hadsereg meg a techszektor is. Az ellenállás példátlan, de az is az, hogy a hatósági eljárás alatt álló miniszterelnök szélsőjobboldali partnerei közt miniszteri posztot kaptak korábbi köztörvényesek. Netanjahu átmenetileg meghátrált, de ha túl sokat enged, azzal kormánya felbomlását kockáztatja. Miért kényszerül az amúgy nem vallásos miniszterelnök vallásos és jobboldali radikális pártokkal összeállni? Hova futhat ki a jelenlegi válság? Honnan a szimpátia Orbán Viktorral? HetiVálasz podcastunkban Novák Attila történész válaszol Vörös Szabolcs kérdéseire.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszóra kattintva. Ha az nem jelenik meg, közvetlen link itt. Ha egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért kellett négy év alatt öt választást tartani Izraelben?

„Viszonylag alacsony a bejutási küszöb, 3,25 százalék, tehát elég sok párt jut be, viszont eléggé kettészakadt a társadalom bal- és jobboldalra. Ehhez hozzájárult Netanjahu miniszterelnök személye, aki megosztó figura, aki ellen hatósági eljárás folyik – konkrétan bírósági per indult. Ettől függetlenül a hívei szerint ő az ország megmentője, míg az ellenfelei szerint ő köztörvényes bűnöző. Ez végletesen megosztotta az izraeli társadalmat.”

Mit tud Netanjahu, hogy 2009 óta, másfél évet leszámítva, folyamatosan miniszterelnök tudott maradni?

„Nagyon-nagyon tehetséges és ügyes kamarilla-politikus. Tudja úgy keverni a kártyát, hogy végül mindig ő járjon jobban. Emellett nagyon nagy hatású szónok. Többször is láttam élőben, először 1994-ben, s bár nekem nem nagyon tetszett a stílusa – nagyon demagógnak tűnt –, viszont a tömegekre óriási hatása van. Kiemelkedő figurája az izraeli politikai életnek.”

Mi a gondjuk Netanjahu igazságügyi reformjával az ellene tüntető tömegeknek?

„A Legfelsőbb Bíróságnak jelentős hatalma van, a főügyész pedig gyakorlatilag kezdeményezheti a miniszterelnök visszahívását is – ezt most rögtön megváltoztatták. Netanjahu és jobboldali koalíciója úgy érezte, hogy a baloldali, illetve liberális beállítottságú bírák korlátozni fogják őket a mozgásukban, s ez ellen kontrollt kell beépíteni. Ennek legerősebb eleme, hogy a parlament 61-es többséggel leszavazhatná Legfelsőbb Bíróság határozatait – amit eddig nem lehetett –, a bírókat kinevező bizottságban pedig a kormánynak lenne többsége. A bírák részéről tényleg létezik jogi aktivizmus, csakhogy olyan szélsőséges erők jutottak most miniszteri tisztséghez, hogy a liberális demokráciát pártolóknak a hideg futkos a hátán, ha egy ilyen törvényhozás szabhatná meg az életet. Félő – és jogos félelem –, hogy valami teljesen extrém ámokfutás következik be. A bírói aktivizmuson tehát szabadidőben el lehet gondolkodni, de nem biztos, hogy olyannak kell ezt kezelnie, aki ellen eljárások folynak (mint a miniszterelnök), és olyan pártok részvételével, amelyek vezetői között több köztörvényes üggyel vádolt figura van.”

Mi az oka a magyar és az izraeli miniszterelnök feltűnő barátságának?

„Nyilván van kémia is: a két ember egymást és egymás hatalompolitikai elképzelését is szimpatikusnak találja. Ez a kapcsolat akkor kezdődött, amikor Magyarország nagyon stabil tagja volt a V4-nek, ami az EU-n belül a többi országnál barátibb hangnemben beszélt Izraelről. Netanjahu úgy találta, neki ez jó bástyája lesz az unióban: kis közösség, amely – biztonságpolitikai elképzelésében például – az izraeli érdekeket képviseli, nem a palesztint. A magyar miniszterelnök pedig úgy gondolja: ha Netanjahuval jóban van, akkor jóban van Donald Trumppal. Van ennek logikája.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, a magyar fejlesztésű előfizetési platformon! Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Benjamin Netanjahu#igazságügy#Izrael#Közel-Kelet#Novák Attila#tüntetés