A főállású katásoknak a legrosszabb, az alkalmi futárok még jól is járhatnak – az adószakértő válaszol [HetiVálasz 132] – Válasz Online
 

A főállású katásoknak a legrosszabb, az alkalmi futárok még jól is járhatnak – az adószakértő válaszol [HetiVálasz 132]

Borbás Barna
| 2022.07.14. | Podcast

A főállású katások adóterhelése a sokszorosára fog emelkedni, de a mellékállásban, nem túl nagy összeget keresők választhatnak olyan adózást, amivel még jobban is járhatnak – mondja podcastadásunkban Láng József közgazdász, adószakértő, az ABT Treuhand csoport ügyvezetője. Közszolgálati jellegű műsort készítettünk, melyben sorra vesszük a katások archetípusait és megnézzük, mi lehet nekik a legkedvezőbb adózási forma a továbbiakban. Láng József szerint rengetegen fogják bezárni a vállalkozásukat, és sajnos sokaknak lesz újra csábító a feketézés.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Miért kellett beszántani az ismert formájában a kisadózó vállalkozások tételes adóját? Miért nem emelték inkább az adót, vagy nyúltak szigorúbb hatósági ellenőrzésekhez?

Láng József: Valamifajta emeléssel mindenki kalkulált, mert ez méltányos és teljesen igazságos megoldás lenne ebben a gazdasági helyzetben. Az egyik napról a másikra eltörlésre senki sem számított. Nem mondom, hogy az ilyesmi példátlan, de nagyon szokatlan. Évközben az adókat nem emelni szokták, hanem csökkenteni. Előfordult már, hogy év közben vezettek be új adónemet, de az mindenképpen annak a beismerése, hogy valami külső kényszer van. […] Nyilvánvalóan készültek háttérszámítások, hogy ebből körülbelül mekkora többlet-adóbevételre lehet szert tenni még idén. De azt gondolom, nem ez a lényeg. Pusztán a remélt költségvetési többlet ezt nem magyarázza. […] Ha ez a történet a piaci racionalitásról szólt volna, akkor léptek volna már évekkel ezelőtt. Vagy elég lett volna 2023. január elsejétől.

Sokan azért is választották a katázást, mert az adminisztráció rendkívül egyszerű volt. Ennek most vége, jönnek a végeláthatatlan űrlapok?

Láng József: Ebből a szempontból azért van jó hírem is, mert a tavaly elfogadott és idén január elsejétől hatályba lépett személyi jövedelemadó-törvény keretein belül létező átalányadózás azért nagyjából hasonlóan kevés adminisztrációt igényel. Azok a vállalkozások, amelyek szeretnének egyéni vállalkozóként tovább működni, de emiatt a szigorítás miatt kikerülnek a kata hatályából, hasonlóan egyszerű vállalkozási formában működhetnek tovább. De mindazon cég, aki nem egyéni vállalkozó – tehát például betéti társaság, ügyvédi iroda stb. –, annak innentől kezdve rendes könyvelést is kell végezni. Az ő életük biztos, hogy sokkal komplikáltabb lesz.

Láng József közgazdász, adószakértő

Archetípus 1.: „Főállású katás nyelvtanár és tolmács vagyok. Nincs más jogviszonyom. Fele részben cégeknek számlázok. A havi fix kata adóm jelenleg 50 ezer forint.” Mi lesz vele?

Láng József: A főállású katásoknak lesz a legnehezebb dolguk: az ő adóterhelésük a sokszorosára fog emelkedni. Valószínűnek tartom, hogy nekik az átalányadó lesz a legmegfelelőbb forma. […] A probléma, hogy az adóalap után még „fűt-fát virágot” meg kell fizetni: személyi jövedelemadót, TB-t, szociális hozzájárulási adót (szocho), iparűzési adót… Ha a végére érünk, kiderül, hogy adóterhelés összességében minimum a duplájára nő.

Archetípus 2.: „Nappali tagozatos hallgató vagyok, emellett ételfutárkodással keresek pénzt. Így mellékállású kisadózó vagyok, 25 ezer forint/hó ellenében.” Mi lesz vele?

Láng József: Neki az átalakítás még akár jól is elsülhet. Számoljunk havi 120-130 ezer forintos bevétellel, éves szinten legyen másfél millió forint. Ugye az átalányadózásban van mentesítés a minimálbér feléig, tehát az éves szinten 1 millió 200 ezer forintig: az imént említett „fűt-fát-virágot” (TB, szocho stb.) neki nem kell fizetni. Még az is lehet, hogy összességében alacsonyabb adóterheléssel fog a végén kijönni, mint ami a kata volt. Ami nála is bonyolultabb lesz, az az adminisztráció

Archetípus 3.: „Radiológus vagyok, teljes kórházi állással, emellett vállalok ügyeleteket egyéni vállalkozóként, ezzel mellékállású kisadózónak minősülök.”

Láng József: Az ő esetében az eltérés az imént tárgyalt hallgatóhoz képest nem sok. […] Azért is volt itt nagy a felzúdulás az orvosi kamara oldaláról is, mert őket nehéz lesz egyéni vállalkozóként tovább foglalkoztatni. Lehetséges, hogy átalányadózásba mennek, de valószínűbb, hogy inkább a munkaviszony felé mozdulnak el, részmunkaidőben.

(A műsorban szó esett a fenti esetek altípusairól és a bt.-n keresztül katázókról is. Ajánljuk továbbá az ABT Treuhand-csoport cikkét, melyben van egy letölthető kalkulátor; ezzel az átalányadózásra átálló egyéni vállalkozók kiszámíthatják, mennyivel járnak rosszabbul vagy jobban a KATA-korszakhoz képest. – a szerk.)

Nézzük végül a másik oldalt is: van egy filmes cég, rendszeresen alkalmaz katás egyéni vállalkozókat forgatásokon, például sminkest, színészt, fodrászt kellékest pár napra vagy pár hétre. Ő most mit tegyen?

Láng József: Remélem, hogy nem a szürke zóna felé fognak elmozdulni… Annyira egyszerű volt ez a katás rendszer, hogy nekik ez tényleg nagyon-nagyon nagy előny volt. Nehéz lesz akár csak hasonlóan kellemes költségstruktúrával rendelkező adózási formát választani. Az átalányadózás lehet a legjobb megoldás itt is.

Szintetizáló kérdés: minden érintett beszéljen a könyvelőjével, és a végén az fog kijönni, hogy a főállású katások kerülnek a legnehezebb helyzetbe, amúgy meg a többség megy az átalányadó felé?

Láng József: Azt gondolom, hogy ez lesz a legjellemzőbb irány, igen. Illetve sokan fogják bezárni a vállalkozásukat, visszaadni az egyéni vállalkozói státuszt, vagy fölszámolni a bt.-t.


Nyitókép: Ferenc ISZA / AFP

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#adózás#gazdaság#KATA