Boldogabb, aki felnőttként is játszik – vendégünk Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán játéktesztelő [HetiVálasz 104] – Válasz Online
 

Boldogabb, aki felnőttként is játszik – vendégünk Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán játéktesztelő [HetiVálasz 104]

Borbás Barna
| 2021.12.23. | Podcast

Miért költik felnőtt emberek fizetésük nem kis részét társasjátékokra? Hogyan válasszunk ideális játékot? Miért leszünk boldogabbak, ha játszunk? „Szeretnénk életben tartani és táplálni a bennünk élő gyereket” – vallja Győri-Nádai Réka. „Nekem a depresszióból való kilábalásban volt óriási segítség a játékok tudatos használata” – mondja Győri Zoltán. Vendégeink a Mit játsszunk? vlog alapítói. Bónusz: a társasjáték-szakértők családi- és partyjátékot is ajánlanak hallgatóinknak az év végére.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Hogyan írnátok le a foglalkozásotokat?

Győri-Nádai Réka: Hivatásos játékélvezők és élménybeszámolók vagyunk a Mit játsszunk? vlogon. Nekünk nagyon fontos annak a tolmácsolása, hogy hogyan éreztük magunkat egy-egy társasjáték során. […] Zoli társasjáték-tervezőként is dolgozik. Mind a ketten a színészet világából jövünk, a tesztelés mellett az üzleti életben is foglalkozunk játékosítással, akár szervezetfejlesztési, akár tréninges vonalon.

Győri Zoltán: Magyarországon most bont, vagy az elmúlt 5-10 évben bontott igazán szárnyat a társasjátékos kedv. A célunk ennek a népszerűsítése.

Milyen az ideális játékos lélekállapot?

Győri Zoltán: A „kell” az egyik legkártékonyabb kifejezés a mi szakmánkban. A „játszani kell”, az nem fog működni. […] Amikor igazán játszol, szabad vagy. Szabadságélményed van. Bárhogy döntesz, az előre fog vinni. Amikor szabad játékban vagyunk, azt én a lélek ideális állapotaként szoktam emlegetni. Csodálatos dolog. Semminemű külső kényszer nincs.

Hogyan kell kezelni azt, aki nem tud veszíteni?

Győri-Nádai Réka: Fontos tudni, hogy ennek az embernek általában nem azzal van a baja, hogy ő ebben vagy abban a játékban éppen kikapott. Hanem azzal, hogy a kudarc emlékezteti őt valamilyen lelki dologra. Feljött neki egy olyan emlék, amikor sikertelen volt, amikor ő volt a leggyengébb, amikor nem bántak vele empatikusan. És a társasjáték nagyon jó önismereti terep. Szóval amikor azt mondjuk valakire, hogy vele nem lehet játszani, mert ő nem tud veszíteni, akkor érdemes megnézni és talán egy pár szóban beszélni arról, hogy vajon mit érez ilyenkor. Mi az, ami neki ott fáj?

Aki játszik, boldogabb lesz?

Győri Zoltán: Nekem a depressziómból való kilábalásban is mindennapos segítség a játékosság, a játékok tudatos használata. […] Néhány éve életközépi válság lehetett, nagyon-nagyon kevés fogódzkodóm volt, és nagyon sokat segített nekem az a rengeteg játékélmény, amikor egyszerűen be tudtam bizonyítani, számszerűsítve, hogy jó vagyok valamiben, hogy eredményes vagyok valamiben, hogy amit csinálok, annak van értelme, van bizonyítékom a létezésemre. Mérő Lászlót idézném: létfontosságú, hogy néha olyan dolgokkal foglalkozzunk, ami nem létfontosságú.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

#társasjáték