Gattyán és a magántőkealapok: ezért gyanús a „pornómilliárdos” politikai projektje [HetiVálasz 101] – Válasz Online
 

Gattyán és a magántőkealapok: ezért gyanús a „pornómilliárdos” politikai projektje [HetiVálasz 101]

Vörös Szabolcs
| 2021.12.02. | Podcast

„Mostanra 78 bejegyzett magántőkealap lett, és ebből 55-öt Mészáros Lőrinc-, Tiborcz István-, Matolcsy György- vagy Rogán Antal-közeli cégek kezelnek. Lássunk csodát, a kormányzat és a politikába most berobbanó új szereplő, Gattyán György között is megtaláltuk az érdekazonosságot – épp egy magántőkealap formájában” – írtuk múlt heti cikkünkben. A HetiVálaszban e látszólag nehezen emészthető fejlemény okait és motivációit járjuk körül, s igyekszünk megoldani a közelmúlt hazai politikáját felpezsdítő Gattyán-rejtélyt. Szerkesztőségi podcast Bódis Andrással, Stumpf Andrással és Vörös Szabolccsal.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

Mire bizonyíték a 900 milliós tőkejuttatás?

„Arra van bizonyítékunk, hogy amikor Gattyán azt állítja – vagy állítják róla –, hogy ő NAV-üldözött és a rendszer kitaszítottja, akkor az nem igaz. Mert a rendszer kegyeltje és mellékesen: tőle bérelte Andy Vajna a villáját, amíg élt. Csak ez az egy példa megmutatja, hogy azért volt átjárás az aktuális hatalom és közte. Nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor fia 2016-ban Simicska Lajostól bérelt volna lakást – viszonylag abszurd gondolat lenne, és nagyjából ennyire abszurd, hogy ha Gattyán György nagyon rosszban lenne a hatalommal, akkor Vajna tőle bérelt volna villát Magyarországon.”

A magántőkealap az új offshore?

„Jó az analógia – miközben egy más céges eszközről van szó. A pénzelnyelési technikának egy olyan eszköze, amelynek lényege, hogy ne látszódjon a tulajdonos. A keretrendszer kapitalista. Vannak versenyhivatali meg banki hitelezési szabályok. Magyarországon nem egy bűnügy kreálódott, amely arról szólt, hogy banki vezetők a saját magánvállalkozásaikat finanszírozzák a betétesek pénzéből – ez, főszabályként, bűncselekmény is lehet. De ha mondjuk Mészáros Lőrinc által kezelt magántőkealapoknak van egy bankja – van, nem is egy, és olvadnak össze –, és van egy csomó vállalkozás, ami papíron nem az ő kezében van, hanem egy magántőkealapéban – és Mészáros Lőrinc csak kezeli –, onnantól kezdve a saját bankja halálra tudja hitelezni a saját maga cégét, miközben sehol nem látszik, ki a valós tulajdonos. Normál esetben ez bűncselekmény, így meg nem. Korlátlan pénzáramlás mehet ide-oda, saját magukat hitelezik, saját magát és a versenytársát is nyugodtan felvásárolhatja.”

Újabb adalék a történethez: Gattyán György politikai projektjének hirdetése egy Mészáros Lőrinc tulajdonában levő plakáthely-cég, az A Plakat Kft. Elek utcai felületén. Rá merőlegesen a Honvédelmi minisztérium hirdet (fotó: Válasz Online)

Mire utal a magántőkealapok számának meredek növekedése?

„Mutatnak valamit ezek a számok. Azt, hogy újabb zsákokat keresnek, amelyek mögött nem látszanak a tulajdonosok. Valójában azonban komplett iparágak lerohanása zajlik, észrevétlenül.”


Nyitókép: Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Gattyán György#magántőkealapok#NER