Nincs megállás: újabb iparágakat kebeleznek be a NER-elit titkos magántőkealapjai – Válasz Online
 

Nincs megállás: újabb iparágakat kebeleznek be a NER-elit titkos magántőkealapjai

Bódis András
| 2021.11.26. | sztori

Ez a cikk nem született volna meg, ha előző magántőkealapos írásunk óta nem uralt volna el szinte minden magyar stratégiai ágazatot az a gyakorlat, hogy efféle titkos pénzeszsákokból finanszírozzák a NER nagybevásárlásait. Tudjuk, látjuk tehát, hogy „hol a lé”, csak azt nem, honnan van és pontosan kié. Ami biztos: mostanra 78 bejegyzett magántőkealap lett, és ebből 55-öt Mészáros Lőrinc-, Tiborcz István-, Matolcsy György- vagy Rogán Antal-közeli cégek kezelnek. Lássunk csodát, a kormányzat és a politikába most berobbanó új szereplő, Gattyán György között is megtaláltuk az érdekazonosságot – épp egy magántőkealap formájában.

hirdetes

Mostani cikkünk első részeként is értelmezhető májusi összeállításunkban már felemlegettük, hogy a Fidesz 2010 előtt teljes joggal hordta el mindennek az offshore-ozó vállalkozókat. Továbbá megígérte, hogy száműzi a gazdasági életből a tulajdonosrejtegető cégformákat, sőt Magyarország Alaptörvényébe azt is beleírta, hogy „a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére (…) teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható”. 

Ehhez képest a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak kitermelte a maga titkos „pénzeszsákjait”, amelyekre aztán óriásvállalatokat építhet. A Covid-időszakban különösen elszaporodtak ezek az úgynevezett magántőkealapok; idén tavaszig a számuk a hatvanat is meghaladta, mostanra pedig – a friss nemzeti banki nyilvántartások szerint – már 78 van belőlük.

Félreértés ne essék, a magántőkealap, mint nemzetközi térben is ismert „cégforma”, nem eleve bűnben fogant, akár lehetne rendeltetésszerűen is használni. Eredetileg olyan pénzgyűjtő, amely esetében az üzleti döntéseket szigorúan az alapkezelők hozzák, a befektetési jegyek birtokosai – vagyis a végső haszonhúzók – pedig csendben várják az eredményeket.

Csakhogy Magyarországon 2016 óta sorra jönnek létre az olyan magántőkelapok, ahol a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok. Akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos,

ahogy főszabályként azt sem tudhatjuk, miféle pénzeket „mostak bele” ezekbe a kasszákba. Mindenesetre nincs kizárva, hogy a zsákokban túlárazott állami tenderekből, letelepedési bizniszekből, koncessziós kaszinóüzemeltetésből kinyert tíz- és százmilliárdok „csörögnek”. E konstrukciók igazi haszna pedig valószínűleg az, hogy egy rejtett tulajdonosnak (nevezzük például M. L.-nek) így lehetnek bármit finanszírozó pénzintézetei és akár egymással „rivalizáló” vállalatai – ezekbe nem tud belekötni a pénzügyi felügyelet, a versenyhivatal vagy a nagypolitika. Egy banktulajdonos például csak rendkívül szigorú és visszafogott keretek között hitelezheti saját cégeit, hogy ne kövessen el bűncselekményt, ám ha mind a bank, mind az általa finanszírozott vállalkozás különböző magántőkealapokon nyugszik, nincs előtte igazi akadály – még akkor sem, ha a mélyben a tényleges tulajdonosi szálak összeérnek.

Mindezek tükrében különösen feltűnő, hogy magántőkealapokat idehaza tényleges – kormányzattól független – piaci szereplők alig-alig kezelnek. Ahogy az írásunk végén szereplő leltárból kiderül, a most aktív 78 magántőkealap 70 százalékát, szám szerint 55 darabot menedzselnek olyan alapkezelő cégek, amelyek Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és a Matolcsy család legszűkebb környezetéhez tartoznak, illetőleg Rogán Antal köreihez kapcsolhatók – hiszen ők egyben a kabinetminiszter kormányzaton és parlamenten „átvert” saját projektjeinek (letelepedésikötvény- és lakáslottó-konstrukció) haszonélvezői is. Persze az összes (78) és a legbarátibb (55) magántőkealapok különbségét jelentő 23 egységet is jórészt hatalomhoz lojális kezelők irányítják – cikkünk végén ezt is darabról darabra bizonyítjuk.

Mindazonáltal nem a magánalapok aktuális száma az igazán fontos, hanem az, hogy pontosan mire használják őket a „láthatatlan kezek”. Márpedig idén tavasz óta szinte minden magyar stratégiai ágazatot eluralt a gyakorlat, hogy efféle titkos pénzeszsákokból finanszírozzák a NER nagybevásárlásait. A következő pontokban sorra vesszük tehát, hogyan kezdtek neki magántőkealapos technikával a pénzintézeti piac, az autópálya- és telekommunikációs szektor gyökeres átalakításának, miként „titkosítják” tovább a Covid-biznisz kulcsvállalatát, hogyan vitték haza szinte a teljes pulykafeldolgozó-ipart, patinás jegybanki ingatlanok tömegét és például a Budapesti Metropolitan Egyetemet. Illetve azt is, mi köze van egymáshoz Rogán Antalnak és Gattyán Györgynek.

I. Milyen újabb szektorokat foglaltak el az elmúlt hónapokban a magántőkealapok?

Cikkünk első, idén májusi részében már felsoroltuk, addig az időpontig milyen gigavállalatokat, ingatlanérdekeltségeket épített magántőkealapokra az úgynevezett nemzeti nagytőke. Ilyen talapzaton nyugszik Mészáros Lőrinc tőzsdei zászlóshajója, az Opus Global Nyrt. – benne építőipari óriásvállalatokkal, tűzhelygyárral, szállodalánccal, élelmiszerfeldolgozó-üzemekkel. Közvetve szintén magántőkealapok tulajdonolják a felcsúti milliárdos ásványvíz-érdekeltségeit, Andrássy úti villasorát, budai ingatlanegyüttesét, irodaházait, a Tigáz és a Titász nevű energiacégeket, naperőműprojekteket, részben a TV2 Média Csoportot és reklámcégeket, flakonfeldolgozót, eszéki fociklubot, piacot, banki részesedéseket. A többi NER-milliárdos is szorgosan használja a titkos pénzalapokat például hotel-, sörfőzde-, magánklinika- és sportcentrum-birtoklásra, egyebekre. Az első cikkünk óta eltelt hat hónapban pedig az alábbi szektorokkal folytatódott a magántőkealapos „honfoglalás”:

– Pénzintézeti piac: Noha az MKB, a Budapest Bank és a Takarék-csoport fúzióját megvalósító Magyar Bankholdingot, vagyis az OTP-t követő második konglomerátumot látszólag kilenc érdekeltség birtokolja, az elmúlt hetekben ezeket a cégeket is jórészt magántőkealapokra helyezték, és letisztultak a belső erőviszonyok. Mészáros Lőrinc alapjainak (Global Alfa, Metis, Metis 2, Eirene) majd’ 50 százaléka van a holdingcégben, az államnak szűk egyharmada, a Matolcsy-közelieknek (Aurum, Uncia) pedig bő 23 százaléka.

– Autópálya-koncesszió: Az Orbán-kabinet világossá tette, hogy még a választások előtt „bérbe adná” a hazai gyorsforgalmiút-hálózatot, és azt is meghatározná, kik fejleszthetnek sztrádát a következő években. A végső döntés még nincs meg, de a legesélyesebb jelölt alighanem a Mészáros Lőrinc és Szíjj László által kezelt magántőkealapokból álló konzorcium (Themis, Konzum PE, Opus Bridge, Opus New Way, Cronus, Vesta, Via).

– Telekommunikáció, informatika: Az állami Antenna Hungáriát is benyelni – értsd: privatizálni – készülő távközlési gigász, a 4iG Nyrt. épp most jelentette be, hogy miközben egy német hadicéggel is társul, a többségi kontroll marad a Tiborcz Istvánnal közös társasházat fenntartó Jászai Gellértnél. Pontosabban nála és az általa kezelt magántőkealapoknál (iG Com, Manhattan).

– Covid-piac: Bár a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég, a Danubia Pharma Kft. épp beolvad a tulajdonosába – azaz felszívódik –, a Syntonite Med Zrt. nevű anyacég hasít tovább. Utóbbit épp most helyezték olyan magántőkealapok (Grado, Fidenza) birtokába, amelyeket a Rogán-féle letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsszereplője, Földvári Gábor kezel.

– Pulykafeldolgozó-ipar: A szarvasi Gallicoop után nemrég a kecskeméti Gallfood Kft.-t is Mészáros-környéki magántőkealapok (Prime Deal, Béta, Takarék Mezőgazdasági) vették át. Ez a két nagy integrátor-vállalat fedi le a teljes hazai vágópulyka-termelés és -vágás kétharmadát.

– Atomerőművi piac: Korábban Mészáros Lőrinc egy cseh partnerrel összeállva tervezett minél nagyobb részt hasítani a Paks2-beruházásból. Most nyáron azonban kiszálltak a külföldiek a közös cégből, és a felcsúti „erőtér” a magántőkealapon (Status Next) nyugvó Status KPRIA Zrt. keretei között egyedül viszi tovább a projektet.

– Napelemparkok: Mint augusztusban megírtuk, Tiborcz István köre sorjában veszi át a naperőmű-óriásprojekteket Orbán Viktor török barátjától, Adnan Polattól. A felvásárolt szolárparkok egy részének végső haszonhúzója „természetesen” egy magántőkealap (Central European Opportunity).

– Hulladékgazdálkodás: Mivel az autópályákhoz hasonlóan ezt a területet is „koncessziósítják”, a felsőelit elkezdett bevásárolni a hulladékgazdálkodás-fókuszú érdekeltségekből, hogy legalább alvállalkozói szinten megjelenhessen a bizniszben. Az imént említett magántőkealap (Central European Opportunity) például nemrég egy Global Refuse Holding Zrt. nevű társaságba szállt be – amely eddig inkább Békéscsaba környékén volt csak aktív.  

– Irodaház- és ingatlanpiac: Tavaly eladási hullámba került az MNB – a jegybanki alapítványok több ingatlanuktól is megszabadultak. Végül több ilyen Millenáris-környéki, belvárosi, budai vári ingatlan (Lövőház utca 39., Kálmán Imre 20., Úri utca 72.) landolt a mára az Inforparkban is érdekelt SkyGreen Buildings Kft.-nél. Amely társaság időközben véletlenül Tiborcz-közeli magántőkealapokra (Sky I., Sky II.) helyeződött. Ezzel párhuzamosan más értékes MNB-alapítványi épületek is „privatizálódtak” – konkrétan a Matolcsy család köreihez tartozó magántőkealapok (Arezzo, Felis) segítségével.

– Egyetemi szféra: Nyár végén az érintettek azt kommunikálták, hogy kínai kézből az MNB alapítványi érdekeltségéhez kerül a Budapesti Metropolitan Egyetem. A valóságban azonban egy olyan magántőkealapra (Közép-Európai III.) szállt az iskolát fenntartó Közép-Európa Alfa Vagyonkezelő Kft., amelynek kezelője nem a jegybank és vidéke, hanem egy Matolcsy-körbe sorolható magánérdekeltség, a Quartz Befektetési Alapkezelő.     

– Labdarúgás: Korábban Mészáros Lőrinc egyik közvetlen érdekeltsége és a felcsúti fociklub addigi nemzetközi igazgatója alapította meg azt a BePro Career Agency Kft. nevű játékosügynökséget, amely most nyáron részben egy „baráti” magántőkealapra szállt (Prime Property). Érdekesség, hogy a kft. jogi képviselője egy ideig Schmidt Ádám, a miniszterelnök mai sportügyi főtanácsadója volt.

– Mások „megsegítése”: A Rogán Antal-közeli „lakáslottós” vállalkozók Carion-csoportjának magántőkealapja (Columbus) részben az állami Eximbank pénzeivel tölti fel a kiszemelt piaci szereplőket. Ilyen szerencsében részesült egyebek mellett a lapunk által Tiborcz-partnerként azonosított Balázs Attila egyik cége, a Batlas Holding, amely Hargita megyei, gyergyóremetei nagyberuházásokat futtat. Továbbá az a „NAV-üldöztetett” Gattyán György is, aki újabban mintha politikai-kormányfőjelölti ambíciókkal bírna, és hangsúlyozza, hogy a regnáló kormánnyal igazából nincs jó viszonyban.

Nos, a cégbírósági adatok arról tanúskodnak, hogy a regnáló kormány által is pénzelt Rogán-holdudvari Columbus Magántőkealap konkrétan 900 millió forint pénzbeli hozzájárulással segítette meg Gattyán e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jét.

Hogy a Columbus-féle Netlock-tőkésítés után a csúcsmilliárdos a Fidesz érdekében vagy ellenében száll-e be (ha tényleg beszáll) a politikába, olvasóink fantáziájára bízzuk.

Gattyán György (forrás: A Legnagyobb Vállalkozás)

II. Magántőkealap-leltár 2021 őszén

• A Mészáros Lőrinchez legközelebb álló érdekeltségek – 7 alapkezelőnél összesen 25 magántőkealap

A felcsúti üzletember közvetlenül két alapkezelőt irányít: az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, amely már nyolc magántőkelapot menedzsel (Konzum PE, Status Energy, Metis, Metis 2, Eirene, Global Alfa, Opus New Way, Opus Bridge), a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, amely alá öt magántőkealap tartozik (Status MPE, Status Next, Ekho, Status Food, Status Property). Mészáros Lőrinc szűkebb holdudvarának is vannak alapkezelői: a vele régóta üzlet-, jacht- és repülőtársi viszonyt ápoló Szíjj László Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt.-je immár négy magántőkealapot kezel (Themis, Via, Cronus, Vesta). A négy magántőkealappal (Béta, Nuk3, Dine&Fun, Nuk5) „gazdálkodó” Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. korábban az MKB kötelékébe tartozott, tavaly kiszervezték, és most a legnagyobb közvetett tulajdonosa a volt bankvezér – és Mészáros-bizalmas – Balog Ádám. A Mészáros Lőrinc állandó ügyvédjeként ismert, illetve a fideszes médiaholdingot alapítói jogait is gyakorló Kertész József Tamás a Primefund Befektetési Alapkezelő Zrt.-t vette a nevére – és vele két magántőkealapot (Prime Deal, Prime Property). A Mészáros-féle bankholdingba betagozódó Magyar Takarékszövetkezeti Banknak is van egy DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. nevű cége, amely egy magántőkealapot (Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési) tart a portfoliójában. A Singulium Befektetési Alapkezelő Zrt.-ben pedig áttételes tulajdonos a Takarék-érdekeltségekkel intenzíven együttműködő Bene Gábor. A társaság egy magántőkealapot gondoz (Singulium).

• A Tiborcz István holdudvarában lévő egységek – 3 alapkezelőnél 13 magántőkelalap

A kormányfő vejével aktív üzleti és irodapartneri kapcsolatot ápoló Szécsényi Bálint Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-je ez idő tájt öt magántőkealapot kezel (Közép-Európai I., Közép-Európai II., Közép-Európai IV., Közép-Európai V., Közép-Európai VI.). Az ugyancsak Szécsényi-befolyás alatt álló Equilor Alapkezelő Zrt. négy magántőkealappal rendelkezik (Sky I., Sky II., Equilor II., Central European Opportunity). Mindeközben a Mészáros Lőrinc mellől önállósult, Tiborcz Istvánnal közös budai társasházat birtokló Jászai Gellért iKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-je immár négyre tornászta fel a magántőkealapjai számát (Repro I., Manhattan, iG Tech, iG Com).

• A Rogán Antalhoz vagy Habony Árpádhoz családilag, illetőleg a letelepedési kötvények és a lakáslottó révén kapcsolható potentátok érdekeltségei – 5 alapkezelőnél 11 magántőkealap  

A Rogán Antal első feleségének mostani párja által vitt, részben az állami Eximbank forrásaival gazdálkodó GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. három magántőkealapot menedzsel (GBP, Exim Exportösztönző, Klasszikus Iparágak). A „lakáslottós” vállalkozók Carion Befektetési Alapkezelő Zrt.-jének egyetlen magántőkealapja (Columbus) szintén az Eximbank partnereként működik. A letelepedésikötvény-programban is kiemelt szerephez jutott Földvári Gábor, a Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. ura, aki most öt magántőkealappal robbant be a piacra (Etna, Como, Fidenza, Grado, Livorno). Ugyancsak a letelepedési üzlet miatt lett országos híre a Liberty Assets Zrt. nevű alapkezelőt birtokló, és ezen keresztül egy magántőkealapot (Kecskemét Prémium Ipari Park) is terelgető Boros Attilának. A magát Habony Árpád bajtársaként azonosító volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf – aki nem mellékesen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje – pedig a TripleHill Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-vel és az alá tartozó magántőkealappal (TripleHill I.) van jelent ebben a klubban.

• A Matolcsy családdal rokonítható „leágazások” – 1 alapkezelőnél 6 magántőkealap

A jegybankelnök Matolcsy Ádám nevű fiához, pontosabban az ő barátjaként és üzleti előkóstolójaként emlegetett Száraz Istvánhoz köthető Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. hat magántőkealapot futtat (Uncia, Felis, Arezzo, Bremdal, Aurum, Közép-Európai III.).

• A hatalomhoz többé-kevésbé lojális üzletemberek egységei – 8 alapkezelőnél 19 magántőkealap

A NER-től eredetileg független, de a rendszerrel egyre több üzletet kötő Jellinek Dániel Diófa Alapkezelő Zrt.-je – amely Mészáros Lőrinc közeléből került át hozzá – már három magántőkealapot tudhat magánál (Nivala, Gordiusz, Főnix). Jellinek másik cége, az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. szintén három magántőkealapot gondoz (Lindewitt, Indotek-Ventures Alpha, Riverland). Mindeközben Hernádi Zsolt Mol-vezér is aktív ezen a piacon; a birtokában lévő Gran Private Equity Zrt. két magántőkealappal büszkélkedhet (Solva, Solva II). A Lead Ventures Alapkezelő Zrt. két magántőkealapját (Enter Tomorrow Europe, Voyager) a Mol és az állam pénzintézetei hozták helyzetbe. Mindeközben a Csányi Sándor fémjelezte OTP-csoportba tartozó PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél öt magántőkealap van (Regionális, Zöld, Regionális II., Partner, Digitális I.). A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtokot működtető, Lázár János elnökölte alapítvány kurátora, Kerezsi Miklós birtokolja azt a Hodler Alapkezelő Zrt.-t, amely egy – részben állami hátterű – magántőkealapot menedzsel (Európa Agrár- és Élelmiszeripari). Ugyancsak egy magántőkealapja (Start Future) van az Accessio Equity Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek, amely Braun Márton volt fideszes képviselő, Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetőjének családjához tartozik. A hatalmi logika felől kevésbé értelmezhető Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. két magántőkealappal foglalkozik (Impact Ventures I., Impact Ventures II.).

• Jegybanki, állami szervek – 3 alapkezelőnél 4 magántőkealap

Az MNB-alapítványok vagyonával gazdálkodó Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. két magántőkealapot irányít (Optimum Ventures, Optimum Ventures II.). Az állami tulajdonú Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél egy magántőkealap van (MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós), ahogy a Széchenyi Alapok Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nél is (Gazdaságfejlesztési).


Nyitókép: MTI nyomán

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Gattyán György#magántőkealapok#Mészáros Lőrinc#NER