Kémbotrány: nem ezért váltottunk rendszert – Válasz Online
 

Kémbotrány: nem ezért váltottunk rendszert

Borbás Barna
| 2021.07.19. | vélemény

Az elmúlt 24 órában nagyon súlyos gyanú vetődött fel a magyar kormánnyal szemben: hogy törvénytelen titkosszolgálati eszközökkel dolgoztat saját polgáraira, vélt vagy valós politikai ellenfeleire. Ennek igazságáról kétséget kizáró módon jelenleg senki sem tud megbizonyosodni, hiszen nincsenek rá eszközök, így a kémügy menetrendszerűen fog hitvitává alakulni. És ez a legrosszabb benne. Harminc évvel ezelőtt azért váltottunk rendszert, hogy ilyen ne történhessen, és ha mégis megtörténik, akkor legyenek atombiztos intézményi garanciák a kivizsgálására. Tragédia, hogy egyelőre úgy tűnik, nincsenek. Vélemény.

hirdetes

Több mint 300 magyar állampolgár telefonszáma szerepel az NSO Group Technologies nevű izraeli kibercég kiszivárgott adatai között, ők mind potenciális célpontjai lehettek a világ egyik legfejlettebb kémszoftverének, amellyel szinte bármilyen szenzitív információ kinyerhető az okostelefonokból – ez a minimum, amit orbánozás és sorosozás nélkül, szárazon és tényszerűen elmondhatunk az úgynevezett kémbotrányról.

És már ez is nagyon-nagyon súlyos.

Ömlenek ugyanis a konkrétumok erről a 300 emberről, és a listán nem ideiglenesen szabadlábra engedett köztörvényeseket, terrorgyanús elemeket vagy maffiaügyek szereplőit látjuk – hanem büntetlen előéletű magyar politikusokat, újságírókat, vállalkozókat, értelmiségieket, akik egy papíron szabad, demokratikus jogállam polgárai. Ez akkor is létező nemzetbiztonsági ügy, ha kizárunk minden belpolitikai felhangot.

De persze egyáltalán nem tudunk kizárni. Olyannyira nem, hogy az elmúlt 24 órában a legsúlyosabb gyanú éppen a magyar kormánnyal és az állammal szemben vetődött fel. Jelesül, hogy törvénytelen titkosszolgálati eszközökkel dolgoztat saját polgáraira, vélt vagy valós politikai ellenfeleire. Ennek igazságáról kétséget kizáró módon jelenleg senki sem tud megbizonyosodni, hiszen nincsenek hozzá eszközök. A kémügy tehát menetrendszerűen fog hitvitává alakulni: a fideszes törzs azt akarja hinni, hogy Soros-machináció az egész. Támadják Magyarországot! Ebben a hitükben nem fogják megingatni őket olyan tények, hogy a listán messze nem csak magyar nevek vannak, egy sor másik ország – mint a barátságos Azerbajdzsán, Bahrein, valamint a felvilágosult Ruanda és Togo – is ott vannak a megrendelők között. Tehát láthatóan nem pécézte ki senki Magyarországot. Hanem: napvilágra kerültek a magyar kormányt nagyon súlyos gyanúba hozó tények. Hogy mennyire súlyos a helyzet, azt viszont – amint az imént jeleztük – nem fogjuk megtudni. Mindenki hihet, amit akar, a nem-fideszes törzs tagjai például azt, hogy személyesen Orbán Viktor vezényelt izraeli kémprogramot a mérhetetlen politikai súllyal bíró Gémesi György és önkormányzati cicája ellen.

Addig marad a hitvita, ameddig nincsenek atombiztos intézményi garanciák az ügy kivizsgálására. Tragédia, de ma tényleg nincsenek: a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke hétfőn bemondja, hogy a vizsgálat nem indokolt, pár órával később a belügyminiszter már arról beszél, hogy zárt bizottsági ülésen hajlandó válaszolni kérdésekre – de, ugye, ha a fideszesek szerint az nem indokolt, akkor a bizottság határozatképtelen. Vicc az egész.

Rossz vicc az is, hogy a külügyminiszter szerint külföldi titkosszolgálatok dolgoztathattak a 300 magyar érintettre. Vajon melyik ország szolgálatainak kavarhatott be a különösen veszélyesnek tűnő Chikán Attila vagy a centrálmédiás Varga Zoltán? A közmédiából talán majd kiderül. Amely hétfőn napközben az elhallgatás és az egy szem fideszes közlemény mantrázása között ingadozott.

Nem ezért váltottunk rendszert.


Nyitókép: 2016. augusztus 28-án készült felvétel egy izraeli nőről, aki az NSO-nak otthont adó épület előtt telefonál Tel-Aviv közelében (JACK GUEZ / AFP)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#nemzetbiztonság