Szakács Árpád nekimegy Orbánnak: mi történik a kultúrában? [HetiVálasz 75] – Válasz Online
 

Szakács Árpád nekimegy Orbánnak: mi történik a kultúrában? [HetiVálasz 75]

Borbás Barna
| 2021.06.03. | Podcast

Kultúrjavakról és kultúrszemétről terveztük a HetiVálasz aktuális szerkesztőségi beszélgetését, de végül az Orbán-rendszer titkának boncolgatásáig jutottunk. Hogyan fordult szembe a NER korábbi kultúrharcosa, Szakács Árpád Orbán Viktorral és a kultúrpolitikai vezetéssel? Hogyan lett a bulvárból erőforrás? Hol kell keresni a NER tartósságának titkát? Heti podcastadásunkban Ablonczy Bálint, Borbás Barna és Stumpf András beszélget.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

„Van üzenete, amikor egy külügyminiszter Kis Grofóval szórakozik és még hivalkodik is vele, akárcsak azzal, hogy az egyik legprimitívebb rapsztárral, Majkával egyezteti ügyeit. (…) És az is sokat mond, hogy a miniszterelnök Fásy Ádám mulatóskirállyal levelezik” – rontott neki Szakács Árpád, a rendszer korábbi elkötelezett kultúrharcosa egyenesen Orbán Viktornak a minap. Mi történt?

Ablonczy Bálint: A jakobinusokkal mindig az a baj, hogy a forradalmat folytatni kell. Mindenáron. Szakács Árpád komoly pozíciókat töltött be a kormányzati médiaholdingban, ahonnan idővel mennie kellett. Ma már az a típusú friss izgalom, amit 2018-ban keltett, nincs meg, hiszen újabb és újabb szereplők lépnek erre a piacra, újabb és újabb erős állításokkal, de az elképesztő indulat és düh megmarad, plusz az innen-onnan összegereblyézett, nem is feltétlenül összetartozó tények közötti önkényes kapcsolatmeghúzás.

Szakács Árpádtól függetlenül: nem kifogásolható joggal, hogy a miniszterelnök a korábban baloldali trashcelebnek, Fásy Ádámnak udvarol, a külügyminiszter pedig Majkával gyűjt lájkokat?

Stumpf András: Ha megnézed, hogy konzervatív politikusok kikkel és hogyan szoktak parolázni, akkor nem lepődsz meg ezen. Ronald Reagan 1984-ben Michael Jackson oldalán jelent meg sajtótájékoztatón, Jacko az elnöki pulpituson beszélhetett. Arról pedig kivételesen nem Orbán Viktor tehet, hogy nekünk nem Michael Jacksonjaink vannak a leghallgatottabb sztárok között. Ez sokkal nagyobb, sokkal mélyebb probléma.

A hét elején arról írtunk cikket, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a legalpáribb bulvár is elfér. Ezt kifogásolni ójobboldali finnyáskodás?

Borbás Barna: Amit mi végigdokumentálunk a Válasz Online-on bulvárcikkek címén, annak két rendkívülisége van: az egyik az, hogy az 500+ sajtótereméket 2018-ban egy alapítványba terelő KESMA-ra – Figyelőtől a Ripostig – ráütötték a „keresztény”, „konzervatív”, „jobboldali” jelzőt. És ez nem oké. Mert felmész a Ripostra, a Borsra, és elszédülsz a szakadéktól, ami a „keresztény”, „konzervatív” jelzők és az ott talált tartalom között van. A másik probléma, hogy a NER világszabadalmat alkotott azzal, hogy ezt a bulvárdivíziót állami hirdetésekkel, vagyis közpénzzel tartja életben. Valószínűleg kevés olyan bulvárlap van még a világon, ami állami pénz segítségével marad a víz felett.

Ablonczy Bálint: A Fidesz hatalmon maradásának, a rendszer tartósságának egyik titka, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere minden és mindennek az ellenkezője egyszerre. Igen, Orbán Viktor levelet küldött Fásy Ádámnak, de amikor meghalt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, akkor a Facebook-oldalán szép megemlékezést tett közzé róla is – nagyon helyesen. Megkapja ez is, megkapja az is. […] Az egész téma, ami körül forgunk, leegyszerűsíthető. A politika rendszeresen azzal fordul többek között felénk, újságírók felé is, hogy jaj, ti mindig csak finnyáskodtok, nem értitek a politika logikáját. Miközben mi pontosan értjük a politika logikáját – a politika nem hajlandó elfogadni, hogy vannak alrendszerek, amik nem az ő logikája alapján működnek. Például a médiában vagy a kultúrában. Van egy sor terület, ahol nagyon fontos, hogy mit állítasz elő, olvasnak-e téged. A politika ma Magyarországon azt mondja, hogy ez nem számít. A lojalitás számít és az, hogy van-e politikai eredmény, vagyis győzelem.


Fotóillusztráció: Domaniczky Tivadar

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#kultúra#NER