Itt a bizonyíték: Puch László egyszerre dolgozik a NER-nek és az MSZP-nek – Válasz Online
 

Itt a bizonyíték: Puch László egyszerre dolgozik a NER-nek és az MSZP-nek

Bódis András
| 2020.11.24. | sztori

Több olyan üzletember akad, aki 2010 előtt a baloldal szekerét tolta, most pedig a Nemzeti Együttműködés Rendszere előmozdításáért fáradozik. Az elmúlt másfél évben Puch László igazolta, hogy ő ennél is többre hivatott: a Fidesz-állam 1,64 milliárd forintnyi tendergyőzelmet és 315 milliós, vissza nem térítendő turisztikai támogatást szavazott meg neki, ám cégei közben a parlamenti MSZP-frakciónak is számláztak. A szocialisták volt pénztárnoka tehát úgy ellenzéki, hogy kormánypárti, s ezt olyannyira nem akarja elhallgatni, hogy a vállalkozásait menedzselő ifjabb Puch László válaszra is méltatta lapunkat. Sőt: kérésünkre elküldte az 1,5 milliárdba kerülő új balatoni panziójuk látványtervét – így minden adófizető ellenőrizheti, mihez járul épp hozzá néhány garassal.

hirdetés

Az elmúlt 15-20 évben sorra születtek legendák az MSZP és a Fidesz pénztárnoki vonala által kötött állítólagos alkukról. A még létező MDF például 2004-ben a két nagy párt „keresztapáinak” 70-30 százalékos osztozkodását jelképező bőrönddel kampányolt (majd nem sokkal később Dávid Ibolyáék – önmagukat hiteltelenítendő – szövetséget kötöttek a balos indíttatású Leisztinger Tamás és Schmuck Andor köreivel). Aztán megjelentek legendáknál erősebb és átélhetőbb értesülések Puch László és Simicska Lajos embereinek együttműködéséről. Utóbbi kiesése után pedig arról, hogy „Orbán lerendelte magához Hatvanpusztára” a volt MSZP-pénztárnokot, hogy személyesen állapodjon meg vele a Népszava állami hirdetésekkel való ellátásáról. A cél talán a régi baloldal nyilvánosságának mesterséges és kontrollált fenntartása lehetett, ám a szocialista nagyágyú végül úgy-ahogy kifarolt a történetből: a napilapot Leisztinger váltotta magához (megtartva Puch menedzsmentjét), a Szabad Föld nevű testvérújság pedig betagozódott a Fidesz-környéki médiaholdingba.

Ezzel párhuzamosan mi is sokat sejtetően írtunk arról, hogy az egykori kincstárnok magánérdekeltségeit „véletlenül” a jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz tartozó – azóta bedőlt – Növekedési Hitel Bank volt szíves finanszírozni (490 plusz 420 millió forint erejéig). Még figyelemreméltóbb, hogy az NHB-bukáson ideiglenesen 7 milliárd forintot veszítő állami Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. épp tőkét emel abban a Gránit Bankban, amely például a Puch-szerződéseket is „kimentette” a Szemerey-féle pénzintézet állományából. Rövidebben: a baloldali expolitikus finanszírozása egyik NER-banktól a másikhoz került.  

A Puch–Fidesz-nagykoalícióról szóló legendák, átélhető értesülések, talánok, úgy-ahogyok, sejtetések, „véletlenek”, figyelemreméltó események után 2019–2020-ra megszülettek a tények. A volt pénztárnok három éve még nem jelezte, hogy Kipszer nevű építőipari cégét is „felkaroltatni” készül az Orbán-kormánnyal, csak annyit üzent: „Szóljanak, legyenek szívesek, ha tudnak olyan stadionprojektről, amelybe beszállhatunk!” A humorból mára valóság lett; a 2010 és 2018 között szinte teljesen kiszárított Kipszert hirtelen befogadta a hatalom a baráti kivitelezők másodligájába. Ez annyit jelent, hogy a Puch-cég (egyelőre) nem építhet gigantikus csarnokokat és futballpályákat, ám szakmányban nyeri a tanteremfejlesztési munkákat az állami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. tenderein.

A Válasz Online összesítése szerint az elmúlt bő egy évben a BMSK a Kipszerrel szerződött le saját zuglói irodaháza felújítására, valamint egyes sződligeti, dabasi és visegrádi iskolák bővítésére. A négy frissen „elhozott” közbeszerzés összértéke megközelíti az 1,64 milliárd forintot (ebből az utolsó, vagyis a visegrádi projekt ellenértéke önmagában 771 milliós).

Észleléseinkkel a volt MSZP-pénztárnok vállalatait menedzselő ifjabb Puch Lászlót is szembesítettük, aki azzal próbálta semlegesíteni kérdéseinket, hogy „a Kipszer minden olyan tenderen elindult, ahol volt szabad kapacitása, de sajnos még azokon a munkákon is csak kis számban tudott nyerni, amelyek a nagyobb cégek érdeklődésén kívül estek”. A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a Kipszernek valóban voltak kósza próbálkozásai az elmúlt években, de – ahogy írtuk – 2018-ig szinte mindig eredménytelen volt, azóta viszont győzelmi spirálba került. Két minapi fővárosi eljáráson (melyet a Főtáv és a Főpolgármesteri Hivatal írt ki) ugyanakkor alulmaradt, tehát a cég a Karácsony Gergely-adminisztráción egyelőre nehezebben „hatol át”, mint az államon.   

Ám az igazi ajándékot nem az így-úgy kiizzadt közbeszerzési diadalok jelentik, hanem az a 315 milliós vissza nem térítendő támogatás, amelyet a Puch család MEFTER Magyar Folyam- és Tengerhajózási Zrt.-je a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott egy balatonlellei panzió fejlesztésére. Az alaphír már bejárta a sajtót, de – ifjabb Puch Lászlónak hála – most látványtervet is tudunk mutatni a 23 szobásra álmodott, a beruházás összértékét tekintve 1,5 milliárd forintos szálláshelyről.

A Rózsa Porta Panzió látványterve Balatonlellén

Nos, ez az a pillanat, amikor érdemes tisztázni egy alapkérdést: miért érdemel említést, ha egy baloldali üzletember is lehetőséghez jut az Orbán-korszakban? Nem ez a normális? Pláne, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszatérően kinyilvánítja: „Amíg mi kormányzunk, a ballib csoport is megkap minden segítséget, Leisztinger Tamás vállalkozásai is megkapnak minden segítséget, Kóka János cégeit is segítjük, ugyanakkor nem vagyunk hajlandóak negatívan diszkriminálni azokat az üzletembereket és vállalataikat sem, akik köztudottan a nemzeti, konzervatív gondolkodású táborba tartoznak”.

Valóban, több olyan üzletember akad, aki 2010 előtt a baloldal szekerét tolta, mára viszont megbékélt a Fidesz-hatalommal. Nemrég mi is válogattunk egy csokrot a NER idegenlégiósaiból. Puch László helyzete azonban több szempontból is speciális. Ő ugyanis nem piaci nagyvállalatot működtetett Orbán Viktor 2010-es eljövetele előtt és után (összesen majd’ 15 évig), hanem egy komplett pártot. Márpedig a titkos politikafinanszírozáshoz egészen más készségek kellenek, mint az innovatív üzletemberkedéshez. Utóbbinál van hozzáadott érték, előbbinél pedig inkább „elvett értékekről” szoktak beszélni. Ráadásul, mint az alábbi gyűjtésből kiderül, a Puch Lászlóhoz kötődő pénzgyűjtő érdekeltségek jellemzően olyan akciósorozatokban vettek részt, amelyeket az ellenzéki Fidesz még bűnnek tartott: BKV-ügy, PPP-beruházások, honvédelmi kasszafúrás, offshore-ozás, egykori patinás állami vállalatok megszerzése. Merthogy Puchék nemcsak balatoni vitorlással meg adriai jachttal büszkélkedhetnek, hanem a lellei panzióprojektet futtató MEFTER-rel is – ezt a brandet minden vérbeli hajós ismeri. A vállalatot ugyanis még 1895-ben, a Mahart kvázi jogelődjeként alapították, majd a 2010-ig tartó MSZP-időszakban privatizálták; végül külföldi és offshore-áttételeken keresztül került az egykori pénztárnokhoz (benne az értékes balatoni telekkel).

Puch László tehát a Fidesz régi értékrendje szerint vállalhatatlan, érdemtelen, illetve távoltartandó mindennemű közpénztől. Ám nem csak az a csavar a történetben, hogy Orbán Viktor pártja mára ráütötte a kóserpecsétet a szocialisták volt potentátjára. Hanem az is, hogy Puch időközben a parlamenti MSZP-frakció egyik legnagyobb alvállalkozójaként is befutott.

A hozzá köthető cégek irodákat adnak bérbe a képviselőcsoportnak, illetve tanácsadási szolgáltatással látják el a politikai vezetést. A lent linkelt üvegzseb-táblázatból világosan kiolvasható, hogy mindez a jelenre is vonatkozik; egymást érik a tavalyi és idei dátummal kötött vagy megújított Puch–MSZP-szerződések. A volt pénztárnok tehát úgy kormánypárti, hogy ellenzéki, illetve úgy ellenzéki, hogy kormánypárti.

×××

A Puch-cégek dicsőségtáblája

A harkányi Dráva Hotel

1. A metróbotránytól a harkányi szállodáig és a Népszaváig

Annak idején még a Heti Válaszban írtunk arról, hogy Puch László holdudvara az Investeur Befektetési és Tanácsadó Kft.-n keresztül szállt be a BKV-s ügyletekben érintett Metróber Kft.-be. Utóbbi céget azóta átvette a NER (a letelepedésikötvény-program egyik kulcsfigurája képében), az Investeur viszont a harkányi Puch-szálloda (Dráva Hotel Thermal Resort) üzemeltetője lett. További érdekesség, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) BKV-jelentésében azt a Media Magnet Kft.-t is pártfinanszírozásgyanús egységként emlegették, amely régóta bizonyos Grim Mária nevén fut – ugyanő később a Puch László-, majd Leisztinger Tamás-féle Népszava (illetve a KESMA előtti Szabad Föld) kiadójának kereskedelmi igazgatójává avanzsált. A lényeg: ma is aktívak azok a cégek és személyek, akik a volt kincstárnok „leágazásaiként” a fővárosi nagyberuházásokból igyekeztek hasznot húzni.

2. A Trefort-kerttől, a honvédelemtől és a Jókai utcától a 2019–2020-as tendergyőzelmekig

A jelenleg Puch László közvetett érdekeltségeként jegyzett Kipszer Fővállalkozási és Tervező Zrt. 2006-tól húsz évre nyerte el az ELTE Trefort-kerti campusának PPP-konstrukcióban történő üzemeltetését; a felek közti, állami pénzeket felemésztő kapcsolat tehát mostantól még hat esztendőn át tart. A cég annyira „befészkelte” magát az egyetemre, hogy idén nyáron a zrt. éves közgyűlését is az ELTE üzemeltetési igazgatóságának helyiségében tartották. A Kipszer-csoport egyébként az MSZP-érában a honvédelmi tárcánál ugyancsak nagybeszállítóként működött, továbbá a szocialista párt korábbi terézvárosi (Jókai utcai) székházának felújításából és üzemeltetéséből is kivette a részét. A Kipszer Zrt. 2010 után csak nagyon visszafogottan volt jelen a közbeszerzési eljárásokban, majd – ahogy írtuk – 2019 második felétől hirtelen újra győzni kezdett az állami tendereken.

3. A Maharttól Belize-en át a Rózsa Porta Panzióig

Az MSZP korábbi székházügyeiben rendszeresen feltűnt Horizont Zrt. 2015-ben beolvadt a bécsi székhelyű, többségi Puch-tulajdonú Horizont Handels und Industrie AG-be. Ma ez a volt pártpénztárnok legfontosabb, magyarországi fiókteleppel is rendelkező érdekeltsége. Jelenleg ez osztrák cég birtokolja például – két áttételen keresztül – a Mahart-körből privatizált MEFTER Zrt.-t, a Puch család balatonlellei panziófejlesztésének gazdáját. Az MSZP–SZDSZ-időszakban magánosított hajózási vállalat külföldi kezeken keresztül jutott el először a Wallis-csoporthoz, majd 2009-ben egy belize-i offshore társasághoz (Abakan Consulting Inc.), amelyet Puch László bejáratott ügyvédei fémjeleztek.

4. A svájci Zugtól a szocialistákig

A parlamenti MSZP-frakció évek óta szerződésben áll olyan vállalkozásokkal, amelyek a Puch család III. kerületi irodabázisa (Bojtár utca 64-66.) alatt működnek. Ilyen az imént említett Horizont Handels und Industrie AG magyarországi fióktelepe, a Hungaroholding Consulting Kft. vagy a Sapienza Kft. (Utóbbi most épp nincs Puch László nevén, helyette a más cégekben neki dolgozó Török Ottó a bejegyzett haszonhúzó.) Az országgyűlési szerződéslistán továbbá az a Kipinvest Kft. is szerepel, amely az óbudai ingatlanegyüttes tulajdonosa. Az irodák üzemeltetésével, hasznosításával, bérbeadásával foglalkozó Bojtár 64-66 Kft.-ről pedig annyit érdemes tudni, hogy 2016-ig offshore-tulajdonban volt – konkrétan egy olyan társaság (Eurotrust Corporate Finance AG) birtokában, amelyet Zugban, a világ leghíresebb adóparadicsomában jegyeztek be. A közreműködő ügyvédekből persze sejteni lehetett, hogy a Bojtár valójában Puch Lászlóé, de ez csak négy éve vált cégjogilag is igazolhatóvá.


Nyitókép: HVG/Máté Péter

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#MSZP#NER#Puch László