Nem volt járvány, de legyőztük? Müller Viktor biológus válaszol [HetiVálasz 1×22] – Válasz Online
 

Nem volt járvány, de legyőztük? Müller Viktor biológus válaszol [HetiVálasz 1×22]

Borbás Barna
| 2020.05.14. | Podcast

A SOTE kedden publikált eredményei többezres mintán csupán két COVID-19 fertőzöttet találtak idehaza. Váratlan, megdöbbentő kutatási eredmény? Megúsztuk, itt a vége? Sőt: nem is volt járvány? A HetiVálasz, a Válasz Online podcastjának új adásában Müller Viktor elméleti biológust kérdezzük.

https://open.spotify.com/episode/4UyY4KeXu95SfN6EXCza6I

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a beszélgetésből:

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék-vizsgálatból mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus-fertőzésen – jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy keddi online konferencián. Meglepő számok? Nem is volt járvány?

„Nem meglepő az eredmény. Főleg akkor, ha összehasonlítjuk a halálozási adatokkal. A korai kínai tapasztalatok óta azt mondjuk, hogy a halálozási ráta körülbelül 1 százalék. Hogyha ebben gondolkodunk, akkor az a 430 körüli itthoni haláleset durva becsléssel 43 ezres esetszámból jöhetett létre. Ezt találta a mostani felmérés is. A két adat – a halálozási adatok és a most publikált SOTE-adatok – tehát nagyon egybecseng.”

„A számok nem azt jelentik, hogy nem volt járvány Magyarországon. Valamekkora volt, hiszen az említett 40-50 ezerből csak néhány ezret sikerült megtalálnunk, a többit, a nagyobb részét viszont nem láttuk.”

„Sokkal fontosabb azt nézni, hogy milyen ütemben tudott terjedni, amíg még hagytuk. És az az ütem azért ijesztő volt: körülbelül ötnaponta duplázódott a fertőzöttek száma abban az időszakban, amikor a korlátozó intézkedéseket nem (vagy nem teljesen) vezették be. Ha így ment volna tovább, akkor hamar, nagyon komoly járvánnyá nőtte volna ki magát Magyarországon is.”

„A helyes értelmezés az, hogy »megcsináltuk«. Semmi okunk nincsen azt gondolni, hogy ha nem vezettük volna be ezeket az intézkedéseket, akkor nem ment volna olyan ütemben növekedve tovább a járvány, ahogy az elején.”

Meg lehet bízni SOTE-tesztek minőségében, ezáltal az eredményében?

„Azt gondolom, hogy ez a teszt megbízható. Az is bátorító, hogy ennyire egybecseng azzal, amit a halálozások száma alapján számoltunk volna.”

Lehet valami extra körülmény, ami miatt Magyarország (és több más ország) elég jól megúszta eddig ezt a járványt? A BCG oltás szokás emlegetni.

„Ebben a pillanatban egyetlen dologból tudunk következtetni: ha azt az időszakot nézzük, amikor még nem voltak óvintézkedések. És azt látjuk, hogy akkor idehaza tényleg valamivel lassabban emelkedett a fertőzésszám, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hogy ez a BCG oltásból következik-e vagy sem, azt még nehéz megmondani.”

Most akkor itt a vége, jöhet a szabadság?

„Központilag nagyon nehéz finomhangolni az intézkedéseket. Mostantól nagyobb lesz az egyén felelőssége. Ha visszaállunk teljesen a veszélyhelyzet előtti viselkedésre, akkor nagy járvány lesz.”


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy#koronavírus