Bayer Zsolt börtönnel fenyegeti újságírónkat – újabb részletek arról, kinek adta el Bayerné titokban a vérplazmát – Válasz Online
 

Bayer Zsolt börtönnel fenyegeti újságírónkat – újabb részletek arról, kinek adta el Bayerné titokban a vérplazmát

Élő Anita
| 2020.02.20. | sztori

„Jobb helyeken ezeket a gazembereket börtönbe zárnák. Világos?” – így fejezi be Bayer Zsolt publicista férji minőségében a plazmatenderről írt művét a Magyar Nemzetben. A gyalázkodó cikk „aljas és becstelen támadásnak” minősíti a Válasz Online keddi tényfeltáró anyagát, újságírónkat „kilóra megvett, becstelen gazember”-ként jellemezve. Óvatosan lefejtegetjük a ténymegállapításokról a bayeri indulatkitörések nyálkás polipkarjait, és megpróbáljuk értelmezni, ami ezután marad belőle. És fontos dolgok maradnak, mert mintha nem is az Országos Vérellátó Szolgálatról beszélnénk, amelynek közérdekű adatait valamennyi magyar állampolgárnak joga van megismerni – hanem a Bayer Művekről. Bayerné dr. Matusovits Andrea nekünk táblázatok linkjeit küldte meg, Bayer Zsoltnak viszont nem kellett ezekkel beérnie, ő magukat a szerződéseket is láthatta. És el is mondja, mit olvasott bennük.

hirdetes

Perekkel és börtönnel fenyegeti Bayer Zsolt az Országos Vérellátó Szolgálat nevében a Válasz Online újságíróját, személy szerint engem. A részletek a most éppen ellenünk irányuló bayeri indulatkitörésről itt olvashatóak. Az előzménycikkünk pedig itt

A következők közlésével vontuk magunkra a kormánylap publicistájának haragját: 

  1. 2019 nyarán lejárt az OVSZ önkéntes véradásból megmaradó úgynevezett friss fagyasztott plazma értékesítére kötött szerződése, amit a Vascular Plazma Kft.-vel és egy multinacionális gyógyszercéggel, az Octapharmával kötöttek. 
  2. Új tendert nem írtak ki. 
  3. Az OVSZ honlapján egy táblázatból látható, hogy két év után ezúttal három évre, 2022 nyaráig a Vascular Plazma–Octapharma kettőssel szerződtek a vérplazma értékesítésére. 
  4. A Vascular Plazma 2019 januárjában még magyar cég volt, 2019 májusában felvásárolta a Takeda nevű japán multi két leányvállalatán keresztül. Így az OVSZ honlapján cikkünk megjelenésekor és ma is az olvasható: két multinacionális gyógyszercég joga megvenni a nemzeti vérkészlet részét képező plazmát. A cikk erre hívta fel a figyelmet. 
  5. Az eredeti kiírást nem adta ki kérésünkre az Országos Vérellátó Szolgálat.
  6. A szerződést nem adta ki kérésünkre az Országos Vérellátó Szolgálat. 
  7. Az ennek módosításáról szóló iratot kérésünkre nem adta ki az Országos Vérellátó Szolgálat. 
  8. A régi szerződést piaci verseny után kötötték meg, az újat nem. 
  9. Az új közölt ár a világpiaci ár alatti. 

A történetbe már korábban beszállt Bayer Zsolt, miután az Országos Vérellátó Szolgálat élére a feleségét nevezték ki, és ezért sajtótámadások érték. A Válasz Online ezekben nem vett részt, Bayerné dr. Matusovits Andrea ugyanis nem kötőgépszerelőként kapta meg a vérellátás vezetését, hanem több szakvizsgás orvosként. Jeleztük ugyanakkor, hogy érdekesnek találjuk: a vérellátó szolgálat vezetői és a nyertes magyar cég tulajdonosai egyaránt Szegeden végezték az orvostudományi egyetemet. A Vascular Plazma egyik akkori tulajdonosa emiatt beperelte lapunkat; ezt volt történetünk első sajtópere, amelyet jogerősen meg is nyertünk. 

Bayerné dr. Matusovits Andrea és Bayer Zsolt házasságát tehát magánügyüknek tekintjük. Azt nem tekintjük annak, ahogy Bayer ezt kezeli: a cikkein keresztül lehet olyan információkat megtudni az Országos Vérellátó Szolgálatról, amelyeket az állam elfed a sajtó elől.

Például ő jelenti be szerződések részleteit, vagy azt, hogy cikkünkre, majd az Országos Vérellátó Szolgálat is reagálni fog „feljelentések megtételével”. 

A hivatalos főigazgató lapunknak írt levelében a 2017-es árversenyre hivatkozott az új ár alapjaként, Bayer viszont úgy értesült: az „OVSZ mostani vezetése megkísérelt piackutatást végezni, hogy megtudja, a környező országok mennyiért értékesítik a vérplazmájukat. Hat országot keresett meg az OVSZ, ezeket: Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Horvátországot, Németországot és Finnországot.” „A csehek és a lengyelek 120 és 130 euró/kg közötti áron értékesítik a plazmájukat, a horvátok pedig 56 euró/kg áron.” 

A magunk részéről éppen ilyen gondosságot várnánk el az OVSZ főigazgatójától, aki egyébként a jelek szerint pontosan odajutott a kutakodásban, ahova mi is: a cikkünkben közölt világpiaci ár a cseh és lengyel szinttel egyezik meg, a magyar viszont (78 euró/kg) elmarad ettől. A nyilvánossá nem tett szerződés miatt egyéb részleteket nem lehet megítélni.

Bayer azzal magyarázza, hogy felesége a szerződés lejárta után három évvel meghosszabbította a kontraktust, mert 

  1. azt az eredeti szerződés állítólag lehetővé tette;
  2. Bayerné valójában előkészítette a tendert, de a szerződés kiírását az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem javasolta egy helyettes államtitkárán keresztül, mégpedig nemzeti érdekre hivatkozva.  

A korábbi partner, a Kedrion ugyanis perben áll a magyar állammal, a tét pedig „nem kevesebb, mint 15 milliárd forint” Bayer Zsolt állítása szerint. A publicista úgy látja: a perben akár nyer, akár veszít a magyar állam, mindenképpen hazánk húzza a rövidebbet. „Gondolják csak el, hogyan lehetne tisztességesen és jó lelkiismerettel kiírni egy ilyen versenyt, tudván, hogy az egyik piaci szereplővel folyamatban van egy per”. Ha a Kedrion nyerne: 15 milliárd erejéig ingyen vinné a plazmát, ha a Kedrion veszítene, az csődbe vinné, akkor azért kerülnénk bajba.

Figyelemreméltó érvelés, csak nyilvánvalóan hamis. Jelentjük, a plazmavilág több nagy szereplője jelen van a magyar piacon. Komolyan gondolja Bayer Zsolt, hogy egy végeláthatatlan per végéig két szereplő veheti csak meg a magyar plazmát? Ráadásul a 2017-es verseny nem tudni milyen szempontok alapján növelt árain?

Bayer Zsolt cikkének legfontosabb eleme azonban nem ez, hanem az a közlés, hogy a szerződő fél immáron nem a Vascular Plazma Kft., hanem a Vascular Venture Kft. Vagyis nem az a vállalkozás, amely 2017-ben az árversenyt egy multival közös konzorciumban megnyerte. 

A „Bayer hírügynökség” szerint a Vascular Plazma Kft.-t felvásárló japán Takeda nem vette meg a Vascular Plazmával együtt a magyar állami plazmakészlet megvásárlását lehetővé tevő szerződést. Így most a magyar állami plazma a Vascular Venture Kft.-n keresztül jut el az Octapharma nevű multihoz. Az eredeti két tulajdonos másik vállalkozásán keresztül tehát. Azaz továbbra is van magyar szereplő a történetben, mert „ez a nemzeti érdek”. A kérdés csak az: miért kellett ezt eltitkolni? Miért kellett félrevezető információt feltenni az OVSZ honlapjára? Ha nem a Takedának adják el a plazmát, miért egy Takeda-leányvállalat neve szerepel szerződéskötő félként?

Nemzeti érdek, hogy a magyar betegek magyar plazmából készülő gyógyszereket kapjanak – ebben egyetértünk. De nemzeti érdek az is, hogy közben a plazmát minél magasabb áron értékesítsék egy átlátható, nyílt versenyben. A közérdekű adatok kikérése kapcsán pedig a magyar jogszabályoknak megfelelően járjanak el. Lehessen például tudni, hogy ki az állammal szerződő fél, és ha valaki ennek hiányát szóvá teszi, akkor az állami szerv vezetője hivatalos iratban válaszoljon. 

(A kormánylap publicistája ettől függetlenül azt ír vértolulásos indulattal, minden alap nélkül, amit akar: ipari kémkedésről, becstelenségről, feleség betámadásáról. A sajtó- és véleményszabadság őt is megilleti. Egy határig.) 

Foglaljuk tehát össze a Bayer Zsolt cikkéből kibogarászható állításokat: 

  1. Az eredeti szerződésben szerepelt a hároméves meghosszabbíthatóság verseny nélkül. 
  2. A szerződésben szerepelt az átruházhatóság egy harmadik cégre. Nem tudjuk viszont, hogy a magyar nemzeti vérkészlet egy részének értékesítéséről szóló szerződést ki ruházhatta át? Az OVSZ vagy a Vascular Plazma Kft.? Lehetett egy magáncégnek ilyen joga? Nem tudjuk, mert hiába kértük, nem adják ki a szerződést. 
  3. Most nem két multi, hanem csak egy van a történetben, és van magyar cég a konzorciumban, de egy másik nevű. A tulajdonosok ugyanazok. 

Lássuk be, hogy azért ez elég távol áll a plazmából készült szereket használó betegek és az önkéntes véradók, tehát végeredményben a nyilvánosság tárgyilagos tájékoztatásától. 

S amikor ez ellen szót emel az újságíró, akkor a következőt kapja: „Ha Élő a legelemibb erkölcsöket felrúgva, a lehető legbecstelenebb módon nem játssza el, hogy nem kapja meg a közérdekű adatokat, akár a szerződést is elolvashatta volna.”

Akár. 

„És jobb helyeken ezért ezeket a gazembereket börtönbe zárnák. Világos?” – zárja sorait Bayer Zsolt. 

Igen. A Napnál is világosabb.


Nyitókép: Bayerné dr. Matusovits Andrea és Bayer Zsolt a 2018. március 15-i békemeneten

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#egészségügy#vérplazma