A Gyöngyöspata-ügy tényleg határpont: Orbán Viktor korábbi önmagával is szakított [HetiVálasz 1×06] – Válasz Online
 

A Gyöngyöspata-ügy tényleg határpont: Orbán Viktor korábbi önmagával is szakított [HetiVálasz 1×06]

Vörös Szabolcs
| 2020.01.23. | Podcast

Csütörtök van, tehát ismét jelentkezik a Válasz Online-podcast, a HetiVálasz. E heti adásunkban Orbán Viktor miniszterelnöknek a gyöngyöspatai cigányoknak járó és a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéssekkel kapcsolatos kijelentéseivel foglalkozunk. Akik beszélgetnek: Élő Anita, Bódis András, Borbás Barna és Stumpf András. Műsorvezető Vörös Szabolcs.

https://open.spotify.com/episode/55bNG60Te3KvOOxmiKsXsl

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ugyanerre jó a Soundcloud-oldalunk is, de ott mindig csak a legutóbbi három adást tároljuk.  Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

×××

„Túl azon, hogy mi a jogi helyzet, meg mi a gazdasági helyzet, az nagyon fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen, ami sérti az emberek igazságérzetét. (…) Ha ott élnék [Gyöngyöspatán], mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. (…) És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van” – mondta a miniszterelnök a január 9-i évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai cigány gyerekeknek a szegregált oktatás miatt megítélt kártérítésekről, s később közölte, ezeket – a jogerős bírósági ítélet ellenére – nem fizetik ki.

Mi következik ebből, mi lenne, ha innentől Orbán Viktor és az emberek igazságérzetére hagyatkozna az igazságszolgáltatás?

Élő Anita: „Azért nagyon szomorú a mostani fejlemény, mert vannak olyan helyszínek vagy konfliktusövezetek Magyarországon, amelyek jelzésül szolgálnak arra, hogy hol tart az országunk. (…) Az történt, hogy egyszer csak a miniszterelnök ezzel a kis 2700 lelkes közösséggel kezdett valami nagypolitikai játszmába.”

Bódis András: „Ha kinyitjuk ezt az ajtót, hogy a társadalmi igazságérzet dönt bíróságok helyett Magyarországon, akkor egész rémisztő dolgok keletkezhetnek. Például én, a Válasz Online egyik alapítójaként úgy gondolom, hogy az én társadalmi igazságérzetem a következőket diktálja: Mészáros Lőrinc – teljes vagyonelkobzás, Tiborcz István – teljes vagyonelkobzás. Ezzel az ellenzéki szavazók 99 százaléka, sőt a fideszes szavazóknak is kb. a 63 százaléka egyetért. Mert az én igazságérzetembe az nem fér bele, hogy valakinek racionális úton nem lehet levezetni a gazdagodását, vagy ha levezetem, akkor csak kvázi-bűncselekményekhez juthatok vissza. Arra akarok kilyukadni ezzel az egész abszurd játékkal, hogy elkezdeni miniszterelnöki szintről társadalmi igazságérzetre hivatkozva nem végrehajtani bírósági ígéreteket nagyon veszélyes.”

Stumpf András: „A migránsozás kifulladt, kell valamit találni. Ilyenkor a miniszterelnök nagyon nem szokott azzal törődni, hogy a jogállami normák be legyenek tartva. Pontosan megmérték neki, hogy a jogállami normák a nagy többséget általában nem érdeklik, mert elég elvontak, viszont az, hogy »nehogy már a cigányok kapjanak«, az jó hívószó. Ugyanilyen volt a halálbüntetés a migrációs válság előtt.”

Borbás Barna: „Magasra tette a lécet a nemzetközi sajtótájékoztatón a miniszterelnök, mert az volt a bejelentés, hogy két év kampányidőszak zárult le, és most két év kormányzás következik. (…) Ennek a két első jele Gyöngyöspata és a börtönök. Nem mondom azt, hogy ezekből nem lehet politikai cselekvést levezetni, de ha mondjuk a börtönügyet hozom, és megkérdezem, hogy ez benne van-e Magyarország első 50 problémájában, akkor egész biztosan nincs benne. (…) A kommunikációs gépezet azért szereti ezeket a durva, konfliktusgeneráló, mindenbe beletaposó történeteket, mert a műfaj biztonságában érzi magát, ám ha mondjuk az egészségügyet vagy az oktatás érintő dolgokat pedzegetünk, akkor ott meg nem.”


Nyitókép: Stumpf András, Borbás Barna, Élő Anita, Bódis András és Vörös Szabolcs

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#cigányság#Gyöngyöspata#Orbán Viktor#társadalom