A szerelem mindent legyőz: Tusványoson nősült az MSZP-frakció volt pénztárosa – Válasz Online
 

A szerelem mindent legyőz: Tusványoson nősült az MSZP-frakció volt pénztárosa

Bódis András
| 2019.08.08. | sztori

Régóta mondjuk, írjuk, hogy a szocialista párt egykori vezetői, pénzmágusai, holdudvari figurái közül többen is belesimulni látszanak a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. E folyamat betetőzéseként nemrég Tusványoson kötött házasságot Goldfárth József, az MSZP korábbi kincstárnokjelöltje, a parlamenti frakció volt gazdasági igazgatója. Hősünk persze nem a Fidesznek fogadott örök hűséget, hanem Veres Editnek, a Dávid Ibolya-féle MDF megyei exelnökének. Válasz Online-jelentés a nagyon-nagykoalíciók, az új szövetségek és a politikai olvasztótégelyek világából.

hirdetes

„Nem hi­szed el, mit mű­velt egy pár Tus­vá­nyo­son” – július 25-én ezzel a címmel robbantotta fel az internetet a kormányzati bulvárintézményként működő Ripost. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az érintettek valami oda nem illőt műveltek az Olt-parti kemping „csűr” becenevű éttermének falai között, gyorsan folytatjuk az újság beszámolóját: „Hihetetlen jelenetnek lehettek szemtanúi a Bálványosi Nyári Szabadegyetem látogatói. Egy pár ugyanis Tusványoson örök hűséget fogadott egymásnak. Veres Edit és Goldfárth József öt évvel ezelőtt éppen itt ismerkedtek össze. Hamarosan egymásba szerettek, és végül úgy döntöttek, örökre összekötik az életüket.”

Az ifjú feleség aztán az esküvőről készült képeket azzal a kommentárral osztotta meg a Facebookon, hogy „szenvedélyünk (volt és marad) Tusványos”. A tábor fényét emelő eseményről a közmédia már háromperces tudósításban számolt be, hiszen „ez volt az első alkalom, hogy egy igazi frigynek is otthont adott” a fesztivál. „Ahogy megkérte a kezem a kedves, onnan biztosak voltunk benne, hogy, ha lehetséges, mindenképpen itt, Tusnádfürdőn szeretnénk (megházasodni – a szerk.), hiszen ez a szimbólumunk” – idézte fel a kamera előtt Veres Edit. A híradós hang pedig hozzátette, hogy a vőlegény a 2014-es első közös tánc előtt már „éveken át rendszeres Tusványos-járó volt”.

Elekes Enikő – Edit és József esküvője. Helyszin:…

Edit és József esküvője. Helyszin: Tusványosi Csűr Szervezés és dekoráció :Két szív esküvőszervezes. Viragok:Mystique Fleur. Foto:DatkiPhotos….

Minden újságíró és -olvasó tudja, hogy ez a szabadegyetem a Fidesz legnyitottabb rendezvénye. Az a hír azonban, hogy Goldfárth József már a 2014 előtti esztendőkben rendszeresen járt Tusványosra, mégiscsak a meglepetés erejével hathat ránk. Hiszen ugyanőt a szocialista kormányzás utolsó éveiben úgy emlegették a sajtóban, mint az MSZP pénztárnokjelöltjét, az államtitkárrá avanzsált Puch László lehetséges utódját. Az előélete alapján akár meg is választhatták volna a kincstári pozícióra, hiszen 2001 óta a parlamenti frakció gazdasági vezetőjeként, a XXII. kerületi szervezet alapembereként, a Táncsics Mihályról elnevezett pártalapítvány felügyelőbizottsági tagjaként szolgálta a baloldali progressziót.

Annyira bíztak benne a Medgyessy–Gyurcsány-éra döntéshozói, hogy – afféle bérkiegészítésként – állami vállalati tiszteletdíjakkal is megjutalmazták. Konkrétan a Mahart igazgatóságában, valamint a hajózási társaság egykori ingatlanjait kezelő M-Ingatlan Rt. és a Malév felügyelőbizottságában szorítottak helyet neki.

A 2010-es hírfolyamba aztán már úgy került be Goldfárth József, mint az éppen záruló MSZP-kormányzás egyik legcsókosabb spanyol társaságával rokonítható személy. Akkor ugyanis a dugába dőlt kormányzatinegyed-beruházásra és az ugyancsak meghiúsult Balatonring-projektre aspirált Sedesa-csoport magyarországi ügyvezetőjének lányával élt együtt. Goldfárth 2011-ben saját céggel (Gold Energy Consulting Kft.) jelent meg az energetikai-pénzügyi piacon – az egyik francia közműüzemeltető itteni partnereként –, de még ennek is volt némi szoci stichje. Tanácsadó vállalkozása ugyanis egészen tavalyig társtulajdonosként funkcionált egy olyan érdekeltségben (Gold-Inícium Kft.), melynek „oszlopa” nem más, mint az MSZP korábbi informatikai igazgatója, Varga Tamás.

Amikor tehát Goldfárth az M1-híradó szerint Tusványos-járóvá vált, még javában a szoci közösség tagjának látszott. Ma már ez nincs így: nemrég a Mol-csoport innovatív technológiáinak nemzetközi hasznosításáért felelős személyként választották be a Magyar Innovációs Szövetség elnökségébe.

És hogy ki az ifjú ara? Ha férjét az imént „pártszédelgőként” rajzoltuk körbe, akkor bizony az ő múltja is dokumentálás után kiált. Annak idején a Heti Válaszban egyértelművé tettük, hogy 2006-ban a Dávid Ibolya fémjelezte Magyar Demokrata Fórum egy baloldali milliárdos, Leisztinger Tamás üzleti köreivel lépett választási szövetségre. Nos, Veres Edit ekkor az MDF edelényi képviselőjelöltjeként azzal vívta ki a jobbos véleményformálók haragját, hogy a második forduló előtt nem lépett vissza a fideszes induló javára – és ezzel a gyurcsányista MSZP-t segítette egyéni mandátumhoz. Sőt, mindezek után Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökké emelték az egyre Orbán-kritikusabb MDF-ben – mely tisztségét 2009-ig megtartotta.

Aztán jött egy újabb csavar: Veres Edit a 2010-es országgyűlési voksolás előtt a magát baloldali és „történelmi” címkékkel illető Szociáldemokrata Párt kampányfőnökeként vétette észre magát. E minőségében jelentette be például, hogy pártja egy gambiai bevándorlót, a „magyar Obamát” is indítja a választáson. Veres felügyelőbizottsági tag lett a szocdem formáció Commissium Holding nevű kft.-jében, illetve ennek két leánycégét is ügyvezetgette 2011-ig. Aztán piaci, egyetemi megbízások találták meg, továbbá aktivizálta magát saját vállalkozásában, a jelenleg Közpolitikakutató Kft. néven működő és Goldfárth József által irányított egységben – és nyert például 2015-ben nettó 7,6 millió forint közpénzt az azóta megszűnt Türr István Képző és Kutató Intézettől.

Veres Edit 2017-ben már állami stallumot kapott: ő az Oktatási Hivatal felsőoktatási elemzési főosztályának vezetője. Karrieríve tehát az Orbán-bíráló MDF-től a baloldali-migránsbarát SZDP-n át a Fidesz-kormányzatig ér. Eddigi életpályája megkoronázása pedig nyilván a demonstratív, a köztévé híradója által is „megzenésített” tusnádi esküvő.

Veres Editnek és Goldfárth Józsefnek természetesen jeleztük, hogy lenne néhány kérdésünk. A nekik küldött elektronikus levélben egyértelművé tettük: nem vitatjuk, hogy mindenkinek jogában áll véleményt, irányultságot, világnézetet váltani, ám múltjuk fényében legalábbis figyelemre méltó az évekre visszanyúló tusványosi jelenlétük, illetve a Fidesz VIP-fesztiváljára belobbizott nyilvános esküvőjük. A Válasz Online-nak nem kenyere az egyoldalú ítéletalkotás és a szemezgetés a tények tömegéből. Ezért kértük őket: feleljenek arra a kérdésre, hogy miért változott ekkorát velük a világ, miért hagyták el eredeti politikai meggyőződésüket, s hogyan lett szenvedélyük Tusványos. Válasz nem érkezett, noha magán- és hivatalos mailcímeikre is írtunk, hívtuk őket telefonon (nem vették fel), illetve az általunk küldött sms-eket is kézbesítettként azonosította a mobilszolgáltató. (Cikkünket nyilván frissítjük, ha befut a reakciójuk.)

Szó sincs persze arról, hogy egy „sokszínű” tusványosi esküvőből arra lehetne következtetni, hogy mára intézményesült együttműködés alakult ki a Fidesz és az ellenzékinek látszó MSZP között. Ilyet felelősen még akkor sem állíthatnánk, ha tucatszám buknának le a kollaboráns szocialisták. Régóta mondjuk és írjuk viszont, hogy a baloldali párt egykori vezetői, holdudvari figurái közül többen is belesimulni látszanak a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. És itt messze nem Szili Katalin volt házelnök és államfőjelölt esete a legsúlyosabb – aki ma már Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjaként „a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban” működik közre. Hanem a pénzmágusoké. Például a Népszavát a minap Leisztinger Tamásnak átadó Puch Lászlóé; vele a kormányfő állítólag személyesen állapodott meg a napilap állami hirdetésekkel való feltöltéséről. Valószínűleg azért, hogy a jövőben is a hanyatló, a Fideszre nézve veszélytelen MSZP dominálja az ellenzéki nyilvánosságot.

A NER idegenlégiósai, avagy „balliberális” üzletemberek a Fidesz-holdudvarban | Válasz Online

Miért válhatnak a NER tartóoszlopaivá egykor ellenségként kezelt balos üzletemberek – olyanok, akik már régen, az MSZP-SZDSZ-időkben is az állam pénzét szívták? Kiknek bocsátott meg a Fidesz az elmaradt elszámoltatás potenciális célszemélyei közül? Biztonsági öveket bekapcsolni, „szemet gyönyörködtető” összeállítás következik! Az Átlátszó a minap terítette a hírt, hogy a dunaújvárosi MSZP-elnök cége 662 millió forint uniós támogatást kapott a kormánytól.

Annak idején a Heti Válaszban azt is megírtuk, hogy Puch magánérdekeltségeit „véletlenül” a jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz tartozó – azóta bedőlt – Növekedési Hitel Bank volt szíves finanszírozni. Meg azt, hogy a kormányzat két éve hirtelen felhagyott minden pereskedéssel, erőfitogtatással, és elképesztő mértékű lelépési pénzt fizetett Rácz Péter úttörőszövetségi elnöknek a csillebérci táborért. A szerencsés nyertes maga is volt MSZP-s parlamenti képviselőjelölt, élettársa, Butor Klára pedig pártigazgatói szintig vitte a szocialistáknál.

Ugyancsak mi szóltunk három éve, hogy a külföldi magyar kereskedőházak állami elosztásánál feltűnően jól jártak Mesterházy Attila ex-miniszterelnökjelölt pályatársai. Az Index pedig mostanában tudatta a nagyvilággal, hogy tizenegy évig járhatott a parlamentbe MSZP-s szakértői belépővel a régóta a Fidesznek dolgozó Valton Security résztulajdonosa, a Rogán családdal üzletelő Sarka Katalin újdonsült férje, az épp svábhegyi óriáshajlékot építő Bessenyei István – Mesterházy jóvoltából. És nemrég a Válasz Online-on azt is bemutattuk, hogy a NER miként szippantja be sorra a balliberális oldal „pénzművelésben” jártas üzletembereit, menedzsereit.

Goldfárthék esete tehát csak hab a tortán. Illetve kicsiny koktélcseresznye a tejszín tetején.

 

Nyitókép: MTI

Ha fontosnak tartja munkánkat, céljainkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#MSZP#Tusványos