Vonós mesterhangszerek közelről a 10. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján – Válasz Online
 

Vonós mesterhangszerek közelről a 10. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonján

Koncertek, borkostoló és hangszerkiállítás várja a vendégeket a Fonóban szeptember első hétvégéjén.

A hegedűkészítés misztikum, csak találgatják, mitől lesz jó egy hangszer hangja, a fa megválasztásától, a lakk minőségétől, vastagságától, a megmunkálástól, a lélektől, amit beletesz a készítő a hangszer „szívébe”, a készítő kezének energiájától, vagy azoktól a rezgésektől, amelyek a hegedűn játszók zenéje által költözik a hangszerbe – valószínűleg mindegyik számít többé, vagy kevésbé.

Tizedik éve ad otthont a Fonó a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre. A hangszerkiállításon évről-évre 10-12 hegedűkészítő mester mutatja be új hangszerét, a hangszereket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, személyes kapcsolat alakulhat ki a készítőkkel, miközben a kiállító borászok nedűit kóstolgatjuk. Ez egy remek fórum, ahol készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok laikus érdeklődő, zeneszerető is látogatja. A kiállítás mellett esténként világhírű magyar művészek koncertjeit hallgathatja meg a közönség, így az elmúlt években a rendezvény vendége volt Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendoly Masin és a Keller Quartet is többek között.

Idén szeptember 4-én, szombaton Langer Ágnes hegedűművész szólókoncertjére kerül sor, aki Bach és Ysaye szólószonátáit szólaltatja meg a Köszönjük Magyarország program támogatásával, majd Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere lép színpadra Szalai Éva zongoraművésszel együtt. Közös hangversenyükön azok közül a művek közül válogattak, amelyek egykor a magyar hegedűiskola, Hubay Jenő és növendékei számára készültek, így elhangzik Brahms: Magyar táncok – válogatás, Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Maurice Ravel: Tzigane és Hubay Jenő: Sechs Stücke. Szeptember 5-én, vasárnap a Somogyi Vonósnégyes lép fel a kiállítás keretében megszólaltatva a készítők hangszereit, amelyekkel Beethoven: c-moll vonósnégyesét és Weiner: Pastorale fantázia és fúga c. műveket adják elő a közönségnek. A rendezvény házigazdája Tóth Endre zenetörténész a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőjét.

Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni. Ezzel a gondolkozással igyekszünk a magyar hegedűkészítést újra felvirágoztatni. Jöjjenek és találják meg a számukra legmegfelelőbb hangszert és beszélgessenek kötetlenül készítőikkel egy finom bor társaságában!” (Faragó-Thököly Márton)

Program:

2021. szeptember 4-5. Fonó Budai Zeneház

Kiállító készítők: Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Popara Nikola

szeptember 4.

16:00-tól látogatható a hangszerkiállítás, 18:30 kiállításmegnyitó

19:30 Koncert

Langer Ágnes (hegedű) szólókoncertje

Műsoron:
Bach: C-dúr szólószonáta BWV 1005
-Adagio
-Fuga
-Andante
-Allegro assai
Ysaye: Szólószonáta Nr.3 “Ballade”

szünet

Miranda Liu (hegedű) és Szalai Éva (zongora) hangversenye

Bartók Béla: 1. rapszódia hegedűre és zongorára
Hubay Jenő: Sechs Stücke, Op.121 – Preghiera
Johannes Brahms: Magyar táncok – válogatás
Maurice Ravel: Tzigane

A kiállítás 23.00 óráig látogatható, a rendezvény alatt borkóstoló.

szeptember 5.

12:00-től 18:00-ig látogatható a kiállítás

14:00 A Somogyi Vonósnégyes hangversenye

Beethoven: c-moll vonósnégyes op. 18. No.4.
Weiner: Pastorale fantázia és fúga

A kiállítás látogatása, valamint a vasárnapi koncert ingyenes. A szombati koncertre itt kaphatók jegyek »»

Bővebb info itt »»