Végtelen jazz a Fonóban: Újbuda Jazz Fesztivál – klasszikusoktól a kísérletekig – Válasz Online
 

Végtelen jazz a Fonóban: Újbuda Jazz Fesztivál – klasszikusoktól a kísérletekig

Szeptember 21-23. között várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek egyik helyszíne a Fonó Budai Zeneház. A programsorozat célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit bemutassa a közönségnek a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.

A fesztivál első napján Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal, Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel lép színpadra. A megújult trió friss albumának épp az utolsó simításait végzi, így a Fonó közönsége találkozhat a 2024-es hivatalos lemezbemutatás előtti utolsó pillanatban a zenekarral. „A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni” – vallja a jazzgitáros.

Gyémánt Bálint trió

A Mörk zenekar billentyűse, ifj. Novai Gábor (Novan) havi rendszerességgel tért vissza a Fonóba ebben az évben, hogy Novan Experiment néven mindig más vendégalkotókkal együtt hozzon létre kötetlen zenei párbeszédet a színpadon. NovaN és Kiss Árpád MnemonicKiss már számos helyen lépett fel együtt, többek között a birminghami Symphony Hallban, a londoni St. James Church-ben, rotterdami kortárs elektronikus fesztiválokon, holland házibulikban, a budapesti jazz és underground színterén keresztül egészen a DAAD és OZORA fesztiválig. Az eredmény valóban egyedi és szokatlan zenei élmény inspiráló „on-the-spot” kompozíció!

Kováts Gergő, kiváló szaxofonosunk számos szabad-, könnyű- és főleg világzenei formációban való közreműködés után elérkezettnek látta az időt arra, hogy maga is a népzene és a jazz közötti végtelen mezőkre induljon felfedezőútra társaival, így jött létre a Kovász nevű zenekar, amely a tavalyi évadban óriási sikerrel mutatkozott be a Fonóban, a folytatás pedig nem kevésbé lesz izgalmas az Újbuda Jazz Fesztiválon!

Kováts Gergő (fotó: Barcsik Géza)

Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara duója két remek művész különleges találkozása. Igazi progresszív jazz, a pop, az elektronikus hangzások és az improvizáció mentén. Saját kompozícióik a billentyűs hangszer és énekhang köré épülnek, olykor loopokkal, zenéjükben végtelen kreativitás és értő kísérletezés érhető tetten.

Az Intergeeset három fiatal zenész, Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán alapította 2023 február- jában. A tagok mindegyike különböző zenei háttérből érkezett, jelenleg Budapesten tanulnak és új, aktív résztvevői a feltörekvő zenész-szcénának. Repertoárjukat a magyar népzenéből táplálkozó saját kortárs kompozíciók képezik. „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.”- nyilatkozták az augusztusi Magyar Zene Háza-béli koncertjük kapcsán.

A magyar jazz meghatározó formációja, a Dresch Quartet nem maradhat ki a fesztiválról. A magyar jazz egyik legfontosabb alakja Dresch Mihály és remek zenekara, az önmagában unikális Lukács Miklós és a két fiatalabb zenész, Gyányi Marcell és Csizi László ismét csodát hoznak a Fonó színpadára, ebben biztosak lehetünk!

Mi történik, ha összeáll egy sokoldalú fúvós és egy néptáncos és szövetkeznek egy jazzbőgőssel? Egyrészt barátság, másrészt csodálatos zene! Borbély Mihály a népzenében, jazzben és kortársban egyaránt otthonosan mozgó kiváló fúvós és az ismert néptáncos, Farkas Zoltán Batyu, aki ezúttal ritmushangszereket fog a kreativitásáról híres szólóbőgőssel Lőrinszky Attilával kiegészülve elvarázsolnak bennünket a dallammal és a ritmussal egyaránt. 

Burján Orsi népzenei ihletésű dalaival zárul majd az Újbuda Jazz Fesztivál. Az énekesnő Hollandiában végzett török népdalénekes szakon. Hangszereléseiben ötvözi a magyar népdalkincseit, a török népzenei stílusjegyekkel, miközben egyedien fűszerezi a népdalok eredeti dallamvilágát egy rá jellemző izgalmas, jazzes harmóniavilággal és lüktetéssel.


PROGRAM: ÚJBUDA JAZZFESZT – Fonó Budai Zeneház

Szeptember 21. (csütörtök) 20.00-23.00

Újbuda Jazzfeszt – Gyémánt Bálint trió, NovaN x MnemonicKiss

Részletek és jegyek itt »»

Szeptember 22. (péntek) 20.00-23.00

Újbuda Jazzfeszt – Intergeese, Kovász, Mozes-Kaltenecker duó

Részletek és jegyek itt »» 

Szeptember 23. 20.00-23.00

Újbuda Jazzfeszt – Dresch Quartet, Borbély-Batyu-Lőrinszky trió, Burján Orsi trió

Részletek és jegyek itt »»


Bővebben a Fonó weboldalán.