Titoktok, türk remix és a cimbalmosok öröksége is szerepel a Fonó új kiadványai között – Válasz Online
 

Titoktok, türk remix és a cimbalmosok öröksége is szerepel a Fonó új kiadványai között

Autentikus népzenétől, világzenén át az elektronikus remixekig, ismert produkcióktól a kísérletező úttörőkig találunk sok érdekes és jó zenét a Fonónál – lehet nyitott füllel hallgatni, befogadni és elfogadni! A kiadó válogatása mindig figyelemre méltó és böngészésre érdemes – akár fizikai formájában fogyasztjuk a lemezeket, akár a digitális felületeken hallgatunk zenét. Néhány újdonságból válogattunk:

Az elmúlt napokban került föl a platformokra Cserepes új lemeze, a The Sold Girl címmel, amely folytatja a szerző által 2016-ban a Blacklake című lemezzel elindított remix sorozatot, amely rögtön nemzetközi toplistás sikert hozott. Ezeken a lemezeken az alkotó tradicionális hangfelvételeket ágyaz szokatlan zenei környezetbe, amelynek nyomán egészen új és mai zenei szövetet alakul ki. A My name is Elvis Presley (2018), a The Big Slalom (2020), és a Nachtmusik (2021) után itt a legújabb Cserepes-remix, amely törökséggel való kapcsolatunkhoz, török zenei örökségeinkhez kalauzol bennünket. Az album reflektál múltunkra, és áttételesen persze a jelenre is, hiszen ahogyan a szerző fogalmaz: „minden háború róluk szól: a civil áldozatokról, az anyáról, a lányról, a gyerekről.”

Az album megtalálható a Fonó weboldalán!

Egy szám a lemezről itt »»

A Tárkány Trió igazán hiánypótló albumot hozott létre. A cimbalomprímás c. lemez feldolgozza a méltatlanul elfeledett cimbalmos zenekarvezetők, vagyis a cimbalomprímások zenei örökségét. Ahogy Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész fogalmaz: „A cimbalmos népzenei gyűjtésekről egyszerre mondható, hogy sok és kevés van belőle. Sok van, hiszen a magyarlakta terület minden szegletéből akadnak felvételek, de ezek a felvételek mégis esetlegesek és rövidek, töredékesek. A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik. Feltűnt a cimbalmosok játékában, hogy ezek a kiemelkedő muzsikusok bármikor átvehették volna a hegedűs-zenekarvezetők szerepét.”

Egy felvétel a triótól itt »»

Bognár Szilvia ikonikus gyerekműsora, a Titoktok az elmúlt években bejárta az ország szinte minden szegletét, fesztiválját, az ünnepekre pedig lemezen is megjelent.

A Titoktok szót Szabó T. Annának köszönhetem, ebből az ötletből született meg a lemez címadó dala, aminek a szövegét már én írtam. Anna egy verse viszont szerepel a lemezen – ez a záródal – az Ünnep, ami karácsonyi tematikája miatt most különösen aktuális, de velünk van a lemezen szövegeivel – népi dallamokkal karöltve – Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Vörös István és Lázár Ervin is.” – vallja az alkotó.

A Titoktok című címadó dal a lemezről itt »»

Az album megtalálható a Fonó weboldalán »»

További új lemezek a Fonó weboldalán