Talán még sosem halhattuk ennyire felszabadultnak Lajkó Félixet – Válasz Online
 

Talán még sosem halhattuk ennyire felszabadultnak Lajkó Félixet

Megjelent a LAJKÓ FÉLIX BAND: START

A tavalyi év igazi sikerdömping volt Lajkó Félix számára: magyar és lengyel Fonogram-díj, Songlines Top of the World válogatás és Songlines Music Awards Best Artist jelölés, számos toplistás dobogós elismerés, mindezt a lengyel VOLOSI-val közös lemezzel vívta ki a vajdasági hegedűvirtuóz. A vonós formáció mellett közben egy másik elemetáris erejű felállás is koncertezett Lajkó Félixszel: hazai művészekből, kiváló, tapasztalt zenésztársakból álló formációja. A Lajkó Félix BAND először a BOK Csarnokban mutatkozott be két évvel ezelőtt, azóta felléptek a Müpában, legutóbb a WOMEX Budapest alkalmából a Café Budapesten adtak koncertet szintén a Müpában. Most a Fonó kiadásában megjelent közös lemezük.

Azt eddig is tudtuk, hogy Lajkó Félix izgalmas, öntörvényű művész, nemcsak azért, ahogyan játszik, hanem mert időről időre képes megújulni, meglepetést szerezni. Öttagú zenekarával láthatóan-hallhatóan megtalálták a közös hangot, méghozzá úgy – és talán ez a legfontosabb -, hogy egyikük javára sem borul az egyensúly: kollégák, társak, barátok, hívhatjuk őket bárhogy, a lényeg, hogy inspirálják, kiegészítik egymást: Lajkó Félix hegedűn, Sidoo Attila gitáron, Kertész Endre csellón, Mazura János tubán, Barcza-Horváth József bőgőn és Czirják Tamás a doboknál.

Zenekarban játszani kötöttség, mondja Lajkó Félix: „A jó része az, amikor a zenekar együtt meg tud szólalni. Ha van egy téma, amit elkezdünk játszani, és aztán egyszer csak robban egy nagyot. És van az a része, amely zenekarban nem, inkább szólóban működik: amikor teljes improvizáció van és nincs körülöttem senki. Mindkettő jó. Valószínűleg, ha nem lenne az egyik vagy a másik, akkor hiányérzetem lenne.” Talán produkcióban még sosem halhattuk ennyire felszabadultnak Lajkó Félixet.

A lemez megvásárolható a Fonó webboltjában vagy a terjesztőknél. A Spotifyon itt.

Egy szám az albumról itt meghallgatható: