Szívből szívbe szól Balogh Melinda Napkerék című lemeze (x) – Válasz Online
 

Szívből szívbe szól Balogh Melinda Napkerék című lemeze (x)

„Világosan látszik immár, hogy a régiek tudását csak így tudjuk megőrizni és átadni az újabb és újabb generációknak: szívből szívbe. E nélkül a tudás nélkül pedig szegényebbek lennénk, Erdélyben és mindenhol a világon, mindannyian.” (Kelemen László)

Balogh Melinda népdalénekest ismerhetjük már a rendkívül sikeres BaHorKa nevű formációból, évek óta járja az országot és a Kárpát-medencét a családoknak szóló improvizációs folklórszínházzal, amelyben társai Kaszai Lili és Horváth Sára Nina. A népdalénekesnő most elkészítette első szólólemezét a Fonó kiadásában, amelyben visszanéz, megköszön és amely egyben új utat is jelöl pályáján. A Napkerék című albumon az erdélyi cigányság népzenéjéből kapunk ízelítőt erdélyi és magyarországi népzenészek közreműködésével, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának szerkesztésében.

A zenei anyagot a legendás, az ezredfordulón a Fonóban zajló nagyszabású népzenei gyűjtés, az Utolsó Óra anyagaiból válogatták a teljesség igénye nélkül, hat tájegységet érintve. Az album olyan cigány zenészeknek, énekeseknek kíván emléket állítani, akik nagylelkűen megosztották régről hozott tudásukat a táncházmozgalom tanulni vágyó fiataljaival, akár úgy, hogy az említett népzenei programban voltak Budapesten, akár úgy, hogy otthonukban látták vendégül az érdeklődőket. Az összeállítások változatos hangszerelése és a kiváló zenei szerkesztés gondoskodik arról, hogy ebben a zenében mindenki kedvét lelje.

Hallgass bele az albumba:

Balogh Melinda – Napkerék: 01 Nyughass asszony (Covaci Marcel nótái) – Nagybánya, Kővár-vidék

„Régi személyes vágyam volt, hogy a sok erdélyi magyar és román zene után, amit műsorba, lemezre szerkesztettem, és amelyekben, mint homokban az aranyszemcsék, meg-megbújtak jellegzetesen cigány dallamok is, egyszer egy olyan produkciót hozzak tető alá, amely annak a népcsoportnak a népzenéjére fókuszál, amely a XVII. századtól meghatározó eleme volt Erdély hangszeres népzenéjének.” (Kelemen László)

„A Jászság Népi Együttes táncosa voltam, mikor egy erdélyi turné alkalmával először eljutottam Csávásra. Ott meghallottam Lunka Erzsit énekelni és a csávási zenekart játszani, sütött rám az a zene, akárcsak a Nap. A csávási kis napkerék odagurult hozzám és akármikor forgattam, mindig melegített. A következő napkerék kicsit kerülő úton jött. Bari Károly gyűjtéséből tanultam a mérai Elekes Anna énekeit, akit Isten nyugtasson, sajnos már nem tudtam felkeresni. Tavaly nyáron aztán barátságot kötöttem Árus Bélával és Tóni Rudival, akik elvittek a férjéhez, Elekes János »Pipás« bácsihoz. Külön köszönetet mondok nekik is, mert azt a sok szép mérai dalt mind tőlük tanultam, de ez csak a kezdet, mert a kalotaszegi cigány muzsika külön lemezt érdemel. Sok-sok órányi gyűjtést végighallgatva sorban gurultak a napkerekek minden felől, Sármásról, Szilágynagyfaluból, Vajdaszentiványról és Nagybányáról. Ekkor jött Kelemen László, aki megmutatta merre gurítsam őket, hogy jó irányba menjenek, még fényesebbek legyenek. Végül megérkeztek a kiváló zenészek, akiktől mindegyik napkerék ragyogni kezdett. Kívánom, hogy melegítsen benneteket is, akármelyiket forgatjátok, hallgatjátok.” (Balogh Melinda)

Egy dal a lemezről:

Balogh Melinda – Napkerék: 06 Holdszekér – Méra, Kalotaszeg

A lemez a Fonó webboltjában itt található »» 

Balogh Melindával egy interjú itt olvasható »»