Szigetcsép zenei kincsei – Válasz Online
 

Szigetcsép zenei kincsei

A lemez előzménye messzire nyúlik vissza az időben. 2008 és 2015 között szülőfalujában, Szigetcsépen a szerb ajkú lakosok körében készített népzenei gyűjtéseket Básits Branka énekesnő. Ezekből a gyűjtésekből először zeneakadémiai szakdolgozat született (Szigetcsépi szerbek népdalai), majd Branka a teljes felgyűjtött anyagot alapul véve és az évek során magán átdolgozva hozta létre a jelenlegi lemez anyagát, amely most a Fonó gondozásában látott napvilágot Én Csépem címmel.

szerettem volna elsősorban tiszteletemet és elköteleződésemet kifejezni a szerb közösség és az őseim iránt, valamit megmutatni ki vagyok én, honnan jöttem, és honnan gyökerezem.” (Básits Branka)

Egy dal a lemezről itt »»

„Megszületett bennem az ötlet, hogy egy olyan lemezt készítsek, mely során kizárólag a szigetcsépi gyűjtésre szorítkozva választom ki a dalokat. Kísérletező kedvem, nyughatatlan és folyamatosan új utakat kereső attitűdöm viszont nem tudott volna kiteljesedni úgy, ha ez egy autentikus lemezként jelenik meg. Ezért az eddigi zenés tapasztalataimat is beletettem, ezek alapján készültek a népdalok feldolgozásai. Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam. Éveken át dédelgettem ezt a számomra kedves hanganyagot. Elő-elővettem és hallgatgattam. Hagytam, hogy visszhangozzon és formálódjon bennem. Pont úgy, ahogy a múltban néhány évszázadon átívelve burjánzott a falu lakosainak szívén és száján. Ezek a dalok lenyomatként őrzik a múltat és a falu népének lelki világát, érzéseit, élményeit, és bízom benne, hogy e lemez által tovább közvetíthetik azokat az igazságokat, melyeket örökérvényűvé edzett az idő.”

Jahorina planina – dal a lemezről itt »»

A lemez kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél »»