Revival adatközlők és FolkAréna (x) – Válasz Online
 

Revival adatközlők és FolkAréna (x)

A zenész, énekes, táncos hagyományőrző mesterek – tudományos kifejezéssel: „adatközlők” – sorra költöznek az égi táncházakba…

Gondolkozzunk közösen arról, hogy mi van mögöttünk, és mi van előttünk, kik azok, akiknek a vállára állhatunk, akiknek ezt a gyönyörű örökséget köszönhetjük.”

Két beszélgetéssorozat adja a keretét a Fonó által elindított új FolkEmbassy Klubnak, melyek címe Revival adatközlők és FolkAréna, előbbi a táncházmozgalom múltjáról, utóbbi a jövőjéről szól. A beszélgetések mellett tánccal, mulatással, közös énekléssel várja vendégeit minden hónap utolsó keddjén a Fonó és a 2011 óta a magyar kultúrát négy földrész tizenkét országában képviselő FolkEmbassy és Kubinyi Júlia.

Rosonczy-Kovács Mihály, a Folkembassy Junior Prima-díjas zenekarvezetője a táncházmozgalom első és második generációjának olyan – „revival” – táncházzenészeivel beszélget, akik adatközlő mesterek közelségében ismerhették meg a paraszti világot, amelyben táncaink, dalaink születtek. Az általuk közvetített történetek, élmények, tapasztalatok mindnyájunk számára útmutatással, szellemi táplálékul szolgálhatnak.

A sorozat videóajánlója itt látható:

A „Revival adaközlők” sorozat vendégei között szerepel többek között Bognár Szilvia énekes, Éri Péter (Muzsikás együttes), Berecz András mesemondó.

A FolkAréna viták egy-egy olyan témáról szólnak, amelyről a táncházmozgalom meghívott szakmai irányadói egymástól eltérő nézőpontot képviselnek. „Az általuk felvetett gondolatok segíthetnek abban, hogy aki akar, tudatosabban formálhasson véleményt egy-egy kérdésben” – mondja Rosonczy-Kovács Mihály.

A FolkAréna vitáiban egymás beszélgetőpartnerei lesznek többek között Halmos Attila (Tükrös Együttes) és Király Miklós (Ifjú Szívek Táncszínház), illetve Kovács Norbert „Cimbi” (Élő Forrás Hagyományőrző Egyesült) és Moussa Ahmed (Urban Verbunk).

A magyarpalatkai zenészek, a Kodoba család a Fonóban (2010):

A Muzsikás együttes Neti Sanyi bácsival, a legendás kalotaszegi prímással:

A beszélgetések előtt a Fonó keddi tánctanításához, utána pedig táncházhoz és Kubinyi Júlia által vezetett közös énekléshez csatlakozhatnak a résztvevők. A következő beszélgetésekre november 26-án és december 17-én kerül sor.

november 26.: FolkAréna: – „Farmernadrág, lakkcipő” – Népzenéről­, táncházzenéről, színpadi népzenéről, cigányzenéről: Halmos Attila, a Tükrös Zenekar prímása és Király Miklós, az Ifjú Szívek Táncszínház zenekarának prímása

december 17. Revival adatközlők: Bognár Szilvia énekes