Párhuzamok és kontrasztok: Megjelent a Muzsikás és az Amadinda első közös lemeze (x) – Válasz Online
 

Párhuzamok és kontrasztok: Megjelent a Muzsikás és az Amadinda első közös lemeze (x)

A két Kossuth-díjas együttes zenei együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. Egy ideig csak követték egymás pályáját, véletlenül összefutva, találkozva utazásaik közben a világ különböző repülőterein, fesztiváljain. Az Amadinda végül 30. születésnapi koncertjére hívta meg vendégül a Muzsikást, ekkor játszottak először együtt. A koncert sikerén később több közös fellépés született és számtalan jó hangulatú közös próba.

Idézzünk meg egy legendás közös koncertet ezzel a videóval (2015, Budapesti Tavaszi Fesztivál):

Az első közös felvétel rögzítésére végül a Muzsikás karácsonyi koncertjén, 2017. december 28-án a Müpában került sor. Ez a koncertfelvétel kerül most – a mindkét zenekarra jellemző perfekcionista utómunkák után – a hallgatók kezébe.

„Ez a két nagyszerű és világhírű, mondhatjuk, hogy minden tekintetben kultikus együttes, éppúgy testvéri, testvéries viszonyba került egymással az évtizedek során, mint az általuk megszólaltatott muzsika mögött lüktető számos minőség, azaz kulturális hasonlóság és azonosság. A kultúra eleve önmagában is annak a lelepleződése, ami az emberi együttélés és szokásrend alapján kristályosodik ki és varázsolja élhetővé bolygónk ember lakta vidékeinek auráját. Összhangba kerülni a természetivel, az emberi környezettel és a transzcendenssel alapvető emberi szükséglet és ennek a hármas iránynak a szándékolt kiteljesítői közé sorolhatjuk a Muzsikást és az Amadindát is.” (részlet a lemezborítóról)

A Fonó kiadásában megjelent Párhuzamok és kontrasztok című CD elérhető a Fonó webboltjában és terjesztőkön keresztül, valamint a digitális felületeken. A Budapest Vinyl gondozásában ennek az anyagnak egy változata kis példányszámban bakeliten is megjelenik.

A Muzsikás következő nagyszabású fellépése a Karácsonyi Koncert lesz december 28-án a Müpában, amelynek részletei itt találhatók.