Női vonások – női népzenészek (x) – Válasz Online
 

Női vonások – női népzenészek (x)

Idén harmadik alkalommal ad helyet a Fonó a népzenész szakma hölgy tagjait megszólító eseménynek március 30-án. A Női vonások – női népzenészek című program az ország minden tájáról egybegyűjti a hangszeres magyar népzene jeles női előadóit, szakembereit közös zenélésre, kerekasztal-beszélgetésre, kötetlen táncházra, ahol együtt zenél mester és tanítványa, tapasztaltabb és ifjabb egyaránt.

2017-ben ilyen volt a Női vonások, amin a Kultúrpart forgatott:

Női vonások – Bonchidai

A klasszikus zenében évtizedek óta természetes a nők jelenléte, de a népzenében az utóbbi 10 évben változott meg jelentősen az arány. Ez az úttörőknek, Virágvölgyi Mártának és Salamon Beátának köszönhető, akik odaadó munkájukkal tanítják mai napig a hegedűsöket, de számtalan bőgős, brácsás, harmonikás, még cimbalmos is akad a hölgyek között. Ők lesznek idén is vendégeink, bemutatván tanítványaikat, kedves zenésztársaikat. Itt lesz még Kuczera Barbara, Székely Veronika és Márti Bea zenészbarátaikkal együtt. A program 14.00 órától indul közös bográcsolással, majd a gasztronómiai örömöket kötetlen zenésztalálkozó, örömzene és kerekasztal-beszélgetés követi. Ezután, 17.00 órától kerül sor a koncertre, amely után a Sarjú Bandával közös táncház következik.

Várjuk a programra a kicsiket és nagyokat egyaránt, hiszen ezen az napon nemcsak remek muzsikát lehet hallgatni a legnagyobbaktól, hanem kérdezni, beszélgetni, együtt lenni a népzene jegyében azokkal, akik formálják ezt a közeget és a következő generáció muzsikusait képzik. Családias, nyitott nap ez, amelyen a meghirdetett programokon túl is bármi megtörténhet: hiszen ki tudja, mi lesz abból, ha az ország legjobb népzenész hölgyei összejönnek!…

…a Sarjú banda fiatalokat megszólító táncháza biztosan, de még talán annál is több!

A részletes programot ITT találod, a megvalósulást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.