A Fonóban mutatja be új lemezét a Napfonat – Harmatcseppben él a világ bennem – Válasz Online
 

A Fonóban mutatja be új lemezét a Napfonat – Harmatcseppben él a világ bennem

Második nagylemezével jelentkezik a Napfonat: az új zenei anyagot hamarosan a lemezbemutató koncerten élőben is meghallgathatjuk. A Harmatcseppben él a világ bennem című lemez már kapható a Fonó oldalán, a terjesztőknél és digitális terjesztésben is. Az őselemek köré épülő album gondolata már önmagában izgalmas, azonban nem ez az egyetlen érdekesség, amit a lemez tartogat a nép- és világzene rajongói számára. A lemezbemutató koncertre június 8-án kerül sor a Fonó színpadán.

A Napfonat 2018-as alakulása óta jó pár alkalommal bizonyította egyedülállóságát a hazai zenei palettán. Az öt nőből (Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi, Volkova Krisztina) álló a capella együttes hangzását ütőshangszerek teszik teljessé. Az énekesek közötti harmónia és az elemi ritmus olyan sokszínűséggel párosul, ami a produkciót rövid időn belül könnyű- és világzenei fesztiválok rendszeres fellépőjévé varázsolta.

Az együttes lemeze a Petőfi Nagylemez Program keretében Kamau Makumi ‘Kama’ és Fodor Máriusz mentorálásával jelent meg és elérhető digitális terjesztésben. A dalokat többségében a pécsi L.A. Gardens Stúdióban rögzítették. A felvételt, keverést és masterelést Maczkó Róbert készítette, a Mint a Zápor felvételét Lee Olivérnek, a Zöld-Kék Élet felvételét pedig Gresiczki Tamásnak köszönhetik.

A Harmatcseppben él a világ bennem egyik különlegessége a tematikusság. Az album a Föld, Levegő, Tűz és Víz minőségeit próbálja énekhanggal közelebb hozni a hallgatóhoz, hogy érzékenyítse az életet adó elemekhez való kapcsolatát. A zenei egység az őselemeknek megfelelően négy részre osztható, mindegyikhez tartozik két-két dal és ráhangolódásként egy koshi harangos improvizáció.

A lemez a Földdel indul, azt követi a szellősebb, könnyedebb Levegő. A legdinamikusabb számok kétségtelenül a Tűz tempós és energikus szerzeményei. A hangutazás a Víz mély lágyságával és áramló szólam-folyójával zárul. A másik érdekesség, hogy a korongon egyéni dalszerzői vénájukat is megvillantották a hölgyek. Emellett a szcéna egyik legelismertebb énekes-dalszerzője, Palya Bea is vendégszerepel a Zöld-Kék Élet című számban.

Ehhez a nem mindennapi lemezhez megfelelő vizuális megjelenés dukál, erről – ahogy a Napfonat első albumánál is – Makhult Gabriella festőművész munkái gondoskodnak, az ő festményeiből áll a lemez borítója és bookletje is.

A lemezbemutató koncerten – ahogy a lemezen is – Palya Bea, Lantos Zoltán, Ölvedi Gábor és Simon Gyuri közreműködnek a zenekar meghívására.

A lemezbemutató koncertről részletek és jegyek itt >>>