Muzsikusok, Muzsikások – A Duna Szimfonikusok és a Muzsikás Együttes Gödöllőn (x) – Válasz Online
 

Muzsikusok, Muzsikások – A Duna Szimfonikusok és a Muzsikás Együttes Gödöllőn (x)

A Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában szólal meg a Muzsikás együttes és a Duna Szimfonikusok közös koncertje, amely a Muzsikusok, Muzsikások címet kapta. A koncerten műzene és népzene összefonódik, múlt és a jelen összeér, sajátos perspektívát kapunk Kodály és Bartók műveivel, valamint az ezekhez kapcsolódó népzenei párhuzamokkal.

A hangversenyen a Duna Szimfonikusok (Muzsikusok) és a Muzsikás Együttes (Muzsikások) párhuzamba állítják Bartók és Kodály legismertebb zenekari műveit, azok eredeti forrásaival. A művek néhányszor nem teljes egészében kerülnek előadásra, hanem csak a főbb motívumok hangzanak el a népzenei gyökerekkel együtt, hogy bemutathassák az egyértelmű vagy éppen rejtett kapcsolódási pontokat, valamint a népzene termékenyítő hatását a magyar zeneszerzőkre.

A koncert ötlete nem új keletű, hiszen a Warner Music már 2006-ban kiadott egy DVD-t, amin a Muzsikás a Danubia Szimfonikus Zenekarral együtt szólal meg. Glasgowban a BBC Scottish Symphony Orchestra-val, Németországban a Drezdai Szimfonikusokkal, Sanghaiban a Nemzeti Filharmonikusokkal játszotta eddig a Muzsikás ezt a koncertprogramot, de felcsendült előadásukban mindez a Zeneakadémián és a Müpában is.

A gödöllői hangverseny során részletek hangzanak el többek között Kodály Háry János, a Marosszéki táncok vagy a Fölszállott a páva szerzeményeiből, és megszólalnak az ezekhez kapcsolódó, a falusi népzenészek előadásmódjában elhangzó népi dallamok. Bartók Béla Román népi táncok műve pedig teljes egészében megszólal majd a Muzsikások közjátékaival kiegészülve. Különleges vendége az estnek Petrás Mária, aki hiteles tolmácsolója a Moldvában élő énekes hagyományoknak.

Kedvcsinálónak két videó, egy korábbi koncertről a Danubia Szimfonikus Zenekarral a Zeneakadémián.

A koncertről:

vezényel: Gál Tamás

közreműködik: Petrás Mária – ének

2020. február 16. vasárnap 19:00

Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

Bővebb információ és jegyvásárlás itt »»»