Két új lemezzel bővült a Szászcsávási sorozat (x) – Válasz Online
 

Két új lemezzel bővült a Szászcsávási sorozat (x)

2016-ban a Fonó 4 CD-ből álló sorozatot jelentetett meg az erdélyi Szászcsávási zenekar felvételeiből. A sorozat 2019-ben kiegészült két új, hiánypótló szászcsávási lemezzel: az egyik a Zenekarral 1996-2007 között készült felvételekből való válogatás; a másikon a hagyományos szászcsávási többszólamú énekhagyományt megörökítő 1992-94 között készült felvételek hallhatók.

Szászcsávás kivételes helyet foglal el a magyar zenetörténetben: a magyar népi éneklésben teljesen általános egyszólamúság kivételeképpen talán az egyetlen olyan falu, ahol több szólamban énekelnek. A faluban ma is működik az ötszólamú kórus, a falu minden magyar lakosa – az iskolástól az idősekig – énekel, a szólamok apáról fiúra öröklődnek. Ezt a hagyományt mutatja be a Szászcsávási Dalárda című album, amelyből egy számot itt hallgathat meg:
Szászcsávási Dalárda – 04 Krisztus Urunknak áldott születésén

A csávási cigány zenészek több nemzedékre visszamenően a környék híres muzsikusai. Az igényes hallású közönség a XX. század elején hívta a faluba betelepedni őket, hogy kiszolgálják az akkori zenés-táncos szórakozási igényeket: lakodalmakba, mulatságokba őket fogadták meg. Az erdélyi mérték szerint jómódú faluban is a nyomorúságos körülmények közül való kiemelkedés egyetlen lehetősége a zenélés. A faluban ma is több zenekarra való zenész él. A Szászcsávási Zenekar a falu legjobb vonószenészeiből alakult együttes, kifejezetten az Erdélyen kívüli fellépésekre: a Zenekar „virágkorában” szerte a világban, Európában, Amerikában, Japánban koncertezett, világszerte elvarázsolva közönségét.

A Szászcsávás Band 6. című új albumon a többéves koncertezés során összecsiszolódott zenészek egymáshoz tökéletesen alkalmazkodva improvizált játékát élvezhetjük, a Zenekartól megismert hihetetlen erővel, dinamikával és virtuozitással. Hallgass meg egy számot itt:

Szászcsávás 6 – 01 Sűrű verbunk 2007

Az első négy szászcsávási lemezt teljes egészében meghallgathatja ingyen a YouTube-on, például ezt a felvételt is, amely a zenekar Észak-Amerikai turnéján készült 1988-ban. Észak-Amerika közönsége első alkalommal láthatott és hallhatott ekkor egy kis eldugott erdélyi faluból érkezett teljes tagságú, eredeti, nem „revival” zenekart. Nem túlzás, hogy a Zenekar a közel kétszáz, óriási sikerű előadása során úgymond „lehengerelte” a közönséget.

Ha többet szeretne megtudni a szászcsávási lemezekről, kattintson ide.

A cikk Szánthó Zoltán népzenegyűjtő szövegeinek felhasználásával készült.