Jazz előszilveszter: Balázs József Trió feat. Zana Zoltán, Tóth Viktor Skylark Metropolitan, Intergeese – Válasz Online
 

Jazz előszilveszter: Balázs József Trió feat. Zana Zoltán, Tóth Viktor Skylark Metropolitan, Intergeese

A Fonó év végi sorozatában az év utolsó előtti napján hagyományosan a jazzé a főszerep, így lesz ez idén is. Három remek formáció mutatkozik be, a jazz különböző képviselői. Egy este, három koncert és számos remek jazz-zenész! A koncertek előtt és a szünetekben a Fonó Kávézó ünnepi kínálatából lehet válogatni. Jegyek és további információ a Fonó weboldalán.

Az estét az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója nyitja meg, akik vallják: „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.” A tagok mindegyike különböző zenei háttérből érkezett, jelenleg Budapesten tanulnak és új, aktív résztvevői a feltörekvő zenész-szcénának. Repertoárjaukat a magyar népzenéből táplálkozó saját kortárs jazz kompozíciók képezik első sorban.

Generációjának egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb jazz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert sikerre halmozó zongorista ezúttal olyan ismert zenésztársakat hívott maga mellé a színpadra, mint testvére, Balázs Elemér (dob) és Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), szaxofonon Zana Zoltán közreműködik. A jazzben elért sikerein kívül, más könnyűzenei műfajokban is elismert hangszerelőként tartják számon Balázs Józsefet. 2010-ben alapította meg etnojazz formációját, az East Gipsy Bandet, mely a világ minden tájáról származó roma zenét fűszerezi jazz-zel és amely számos jelentős jazzklubban színpadra lépett New York, Toronto, Brüsszel, és London városaiban. 

Egy videó itt:

Hasonlóan magas zenei minőségben folytatja az előszilveszteri koncertfolyamot a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. Legendás szaxofonosunk, a többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett alkotó, Tóth Viktor muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán is megszokhattuk, úgy ezen a koncerten is a nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk a swing alapú modern jazz tájai fölött. A trió további tagjai: Cseh Péter (gitár), Fonay Tibor (bőgő)