Így válogat a Fonó: Koncertek és szakmai programok – Válasz Online
 

Így válogat a Fonó: Koncertek és szakmai programok

Április 28-30 között a Fonó felvállaltan szubjektív válogatást ad a mögöttünk levő év kiemelkedő szakmai teljesítményeiből: koncertek, lemezbemutatók, konferenciaprogram és kerekasztalbeszélgetések várják az érdeklődőket.

Csütörtökön az Öröm a zene koncerten a Határtalan világzene Kárpát-medencei sorozat részeként lép színpadra az Esszencia, kiegészülve a Zimber Ferenc-Szabó Dániel cimbalomduóval, valamint Bognár Szilvia, Paár Julianna és Kubinyi Júlia énekesnőkkel. Szombaton este a Fonogram-díjas, nemzetközi toplistás Ötödik évszak ad koncertet majd Branka: Én Csépem című decemberben megjelent és azóta remek kritikákat kapott új lemezének bemutató koncertjét hallhatjuk.

Csütörtökön és pénteken délelőtt a Fonó Selection szakmai programjának bezsélgetésein többek között Lakatos Mónika Womex életmű és Kossuth-díjas énekesnő, Herczku Ágnes Liszt Ferenc-, Fonogram- és Magyar Művészetért-díjas énekesnő, Básits Branka Junior Príma díjas énekesnő, Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas és Europass Magyar Táncdíjas táncművész, koreográfus, Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, énekes-előadóművész, Kuczera Barbara népzenész-hegedűs, tanár, Szirtes Edina Mókus hegedűs, énekes, zeneszerző, Tóth Viktor jazz-szaxofonos, zeneszerző és Geröly Tamás jazzdobos, ütőhangszeres művész lesznek a vendégek. A menedzserek kerekasztalához várnak minden zenei és művészeti menedzsert. A részvétel a beszélgetéseken ingyenes, de online, vagy helyszíni regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fono@fono.hu email címen és a helyszínen lehet.

Az Öröm a zene koncert csütörtökön este a Határtalan világzene sorozat részeként kerül megrendezésre. A zenei élmények alapját az Esszencia zenekar adja, de az ország három ismert énekesnője – Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia és Paár Julianna – és  két elismert cimbalmosa – Zimber Ferenc és Szabó Dániel – is csatlakozik a folyamatosan örvénylő produkcióhoz, remélhetőleg újabb esszenciális élményeket okozva. További információ a koncertről és jegyek itt »» 

Esszencia produkció

Szombaton este Branka első szólólemezének bemutató koncertjére kerül sor. Az Én Csépem című zenei anyag alapja a művésznő Szigetcsépen készült szerb népzenei gyűjtései, amelyek nyomán megszületett az első szólólemez. „Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam.” – vallja az énekesnő – “szerettem volna elsősorban tiszteletemet és elköteleződésemet kifejezni a szerb közösség és az őseim iránt, valamit megmutatni ki vagyok én, honnan jöttem, és honnan gyökerezem.” A lemezről bővebben a Fonó weboldalán itt »», a koncertről pedig itt »» található információ és jegyek.

 Branka: Én Csépem című lemezről

Ugyenezen az estén színpadra lép a számos díjat elnyert Ötödik évszak is, akik a A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét idézik meg. A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben, s ezzel elvarázsolták már a nemzetközi világzenei piac meghatározó szereplőit, zenéjüket játsszák a rádiós világzenei műsorai világszerte. A koncertről bővebben és jegyek itt »»

Ötödik évszak