Héttorony Fesztivál: toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben (x) – Válasz Online
 

Héttorony Fesztivál: toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben (x)

12 zengő ház, 70 művész, 11 kiállítás, 17 koncert, konferencia, kerekasztal-beszélgetés, táncház és fényfestészet határon innen és túl.

„Ha az ember végigjárja Szlovéniától Csíkszeredáig a Makovecz-épületeket, akkor ez tekinthető a magyar El Caminónak is. Sok mindenben különböznek ezek a települések, de a magyar kultúra szeretete közös bennük.” (Horváth László)

A fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések és gyerekprogramok várják a közönséget.

November 19-én Kassán lép fel Novák Péter és az Etnofon zenei társulás. Brassótól Brüsszelig című közelgő koncertjükről Novák Péter így nyilatkozott:

„Misztikus élmény családapának lenni, mert az ember anélkül, hogy befolyásolná őket, látja hogy szárba szöknek a hajlamok, az álmok. És ahol én megtorpanok, ott viszik tovább a gyermekek.” – vallja Berecz András, aki többek között Makovecz Imréhez fűződő barátságáról is mesél az alábbi videóban. A Kossuth-díjas művész fiaival együtt lép fel november 20-án, a Héttorony Fesztivál gáláján – Makovecz Imre születésnapján – Budapesten, a Hagyományok Házában.

Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti kiállításainak szervezője az idei tematikát és az idén 30 éves Kós Károly Egyesülést mutatja be, valamint szót ejt az építészet helyzetéről is.

Az idei évben olyan nemzetközi sztárok vendégeskednek a Héttorony Fesztiválon, mint az Iberi grúz férfikórus, a balkáni régió egyik legnépszerűbb zenekara, a Mostar Sevdah Reunion, a macedón gitárvirtuóz, Vlatko Stefanovski, Snétberger Ferenc, Lajkó Félix, a 45. születésnapját ünneplő Vujicsics együttes, a Dalinda, a Kaláka együttes, Novák Péter és az Etnofon, a Szent Efrém Férfikar és a Berecz család, akik közül sok művésszel még a következő napokban találkozhat a közönség a fesztivál helyszínein Lendvától Kassáig, Százhalombattáról Makón ás Csíkszeredáig.

A részletes program a fesztivál honlapján megtalálható

Makovecz Imre születésnapján, november 20-án sor kerül ünnepélyes keretek között a Makovecz Imre-díj átadására is.