Harminc éves a Magyar Tekerőzenekar – Válasz Online
 

Harminc éves a Magyar Tekerőzenekar

Tekerő, nyenyere, nyekerő, szentlélekmuzsika, kolduslant, forgólant, tekerőlant. A középkortól használt hangszer – amelyre még Vivaldi és Mozart is írt zeneművet – ma ismét reneszánszát éli, olyannyira, hogy a Fonóban rendszeres tekerős alkalmak is működnek ’padkaporos session’ néven Havasréti Pál vezetésével, amikor a hangszer amatőr játékosai együtt muzsikálnak, gyakorolhatnak – egy tekerős muzsikus vezetésével –, egymástól ellesve a hangszer játékának titkait.

Talán a hangszer különleges formája és felépítése, talán zengőhúrjai és jellegzetes recsegése miatt sokan a rabjaivá válnak ennek az instrumentumnak, amelynek legjobb játékosai gyűlnek össze a Magyar Tekerőzenekarban.

Egy hosszabb videó a tekerőről és történetéről itt »»

Élő népzene 12 – Magyar tekerőzenekar (2006, HD)

A Havasréti Pál, Bartha Ágoston és Szerényi Béla által alapított együttes idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A formációban az ország minden tájáról érkező tekerősök gyűlnek össze, igazi népzenei műhelyt alkotva, amely hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészül ki. A zenekart eredetileg Bársony Mihály tekerős és tekerőkészítő mester emlékére alapították 1989-ben, azóta is egyre több tagot számlál a formáció. A zenekar tagjai azon fáradoznak, hogy a tekerő évezredes kultúrája ne vesszen el nyomtalanul Magyarországon, s az elsősorban Dél-Alföldön honos hagyomány minél ismertebb és elismertebb legyen. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai.

A 30 éves jubileum apropóján október 5-én a Fonóban ünnepi koncert keretében a zenekar régi és újabb összeállításaiból egyaránt hallhatunk ízelítőt, valamint sor kerül a nemrégiben elkészült Dil-dil duda című lemez bemutató koncertjére Végh Andor, Vizin Antal, Dervár Ferenc ‘Kume’ valamint a Misina, és a Tiszta Forrás Zenekar közreműködésével.

A koncertet követő táncmulatságban muzsikálnak a Víg zenészek: Kürtösi Csilla, Fenyvesi Attila, Böröcz Ákos, Takách Gusztáv.

Így próbált a zenekar a koncertre »»

Magyar Tekerőzenekar – Próba a 30 éves jubileumi koncertre

Az október 5-ei jubileumi koncert részletei itt »»