Fergeteges hangszerszólók a Cimbaliband Szabadon című új lemezén, lemezbemutató a Fonóban! – Válasz Online
 

Fergeteges hangszerszólók a Cimbaliband Szabadon című új lemezén, lemezbemutató a Fonóban!

A Cimbaliband mindig kijön valami újjal megmutatva az együttes folyamatos megújulását, zenei frissességét és zenei kíváncsiságát is. Nem véletlen, hogy albumaik nagy része rögtön a világzenei toplistákra kerül, nevüket jegyzik külföldön is, zenéik pedig újra és újra meglepetést és az újszerűség élményét tudják nyújtani. Február 18-án a Fonóban mutatják be Szabadon című legújabb lemezüket, amely decemberben jelent meg.

A cimbalom Chuck Berry-jének is nevezett Unger Balázs és zenekara ezúttal a magyar népzene dialektusai köré építette fel az albumot: a Dunántúl, Felföld, Alföld, Erdély, Moldva – adta a kiindulópontot. A lemezen elhangzó szerzemények izgalmas köntösbe öltöztetik az eredeti dallamokat, különös figyelmet szentelve a cimbalomnak és az improvizatív hegedűjátéknak. Természetesen fonódik össze az autentikus népzene – amelyhez a banda minden tagjának erős személyes kötődése van – és a kortárs alkotás, friss improvizációk iránti igény és tudás.

A lemezről a Vándor című dal klipje itt »»

Fergeteges hangszerszólókat, újjászülető, fülbemászó melódiákat hallhatunk a korongon. A produkciót  karakteres férfi énekhangok erősítik Unger Balázs vezetésével, valamint két vokalista közreműködésével. Érdekesség, hogy ez az első Cimbaliband lemez, amelyen nem hallhatunk női énekhangot. A cimbalom természetesen most is főszerepet játszik, kiegészülve a hegedűszólókkal.

Sára Dóra grafikusnak köszönhetően minden dalhoz született egy illusztráció, különböző grafikai technikákkal, melyeket a lemez füzet-mellékletében helyeztek el. Az zenehallgatási élmény ezekkel a képekkel lesz igazán teljes – vallják az alkotók.

Ezen kívül a lemez minden dalához készült videoklip Todoroff Lázár stábjával, a dalokat élőben rögzítették, háztetőkön, kastélyban, erkélyeken, a pandémia alatt. Itt érhető el:

A lemezbemutató koncerten, – akárcsak a lemezen – Bede Péter szaxofonon, Agatics Krunoszláv Kico harmonikán közreműködik vendégként.

A február 18-ai lemezbemutató koncert részletei itt »»

A lemez elérhető a Fonó webboltjában, itt »»