Estas Tonne mégis jön Magyarországra – Válasz Online
 

Estas Tonne mégis jön Magyarországra

Estas Tonne 2020 őszén lemondta teljes nemzetközi turnéját a járványhelyzetre hivatkozva, így Budapestre sem érkezett meg, a szervezők a megvásárolt jegyek árát visszafizették. 2022 októberében viszont a tervek szerint mégiscsak megérkezik Magyarországra a művész, hogy az eredeti tematikával, a Vision turné keretében adjon koncertet Budapesten a MOMKultban. 

„A zene anyagtalan, fizikailag nem megfogható művészeti ág, amely hatásosan tudja befolyásolni belső látásmódunkat, a belső víziónkat, ezért kapta ezt a nevet a turné: VISION tehát VÍZIÓ” – vallják a turné szervezői. „Ebben a tekintetben minden ‘hangutazás’ Estas Tonne-nal rendkívüli alkalom arra, hogy befelé fordulva magunkba és kitágítva az egész Teremtésbe betekintést nyerjünk egy új, szélesebb perspektívából.”

Estas Tonne Oroszországban született, nyolcévesen kezdett gitározni. Az 1990-es években családjával Izraelbe költöztek, majd útja New Yorkba vitte, ahová éppen egy héttel a 9/11 terrortámadás után érkezett meg. Megismerkedett Michael Shulman utcazenésszel, akivel később fellépett a 9/11 évfordulóján rendezett megemlékezésen, valamint közös albumot is adott ki. Tonne utcazenészként Mexikótól Indiáig sok helyen megfordult , ezért kapta a gipsy trubadúr vagy modern trubadúr nevet. Úgy használja hangszerét, mintha egy teljes zenekar lenne. Hathúros akusztikus gitáron játszik pengető nélkül, a szólót ritmussal és sétáló basszussal kombinálja. Ma már a világ számos nagyfesztiváljának vendége. 2014-ben fellépett Magyarországon az Everness Fesztiválon. 

„Történetet mesélni zenével, amelynek nincs szövege, a kifejezésnek egy különleges módja. A hallgató saját maga hozhatja létre a neki megfelelő történetet anélkül, hogy a mesélő bármit is mondana. Persze kísérletezek dalokkal, versekkel és sztorikkal is. Ezek között vannak dolgok, amik már egyáltalán nem fontosak és van néhány, ami magától jön.” – vallja a művész.

A VISION Turné magyar megállója:

2022. október 16. / 19:00 MOMKult 

Szervező: Fonó Budai Zeneház

Részletek itt »»