Első Ünnepi Könyvvásár a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán (x) – Válasz Online
 

Első Ünnepi Könyvvásár a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán (x)

Nyitvatartás:
november 22. és december 15. között
hétköznapokon 11.00–20.00, hétvégén 10.00–20.00
december 7-én ZÁRVA!

Az utóbbi időben egyre többen gondolják úgy, hogy a karácsony az egymásra figyelés, a maradandó élmények, az együtt töltött idő és a személyre szabott, gondosan kiválasztott meglepetések ünnepe, ezért egyre többen választják a könyvet, ha karácsonyi ajándékot keresnek. E gondolat jegyében egyedülálló kínálattal nyílik meg 2019. november 22-én, pénteken az ország Első Ünnepi Könyvvására a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán. A Helikon, a Jelenkor, a Kolibri, a Libri, a Park, a Kalligram, a Scolar és a Jaffa Kiadó könyvújdonságokkal, sikerkönyvekkel és szerzőikkel, diafilmekkel, beszélgetésekkel, felolvasással, családi programokkal és jelentős kedvezménnyel várja az olvasókat.

Az Első Ünnepi Könyvvásárba látogatók több mint 500 cím közül választhatják ki a tökéletes ajándékot, és találkozhatnak kedvenc szerzőikkel; Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán, Kepes András és Gárdos Péter, Bálint György és Bánó András, Náray Tamás, Koltai Róbert, Farkasházi Réka és Dolák-Saly Róbert, Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva, Mautner Zsófi és Váncsa István, Böjte Csaba és Boldizsár Ildikó, Simon Márton és Varró Dániel, Szabó T. Anna és Szőcs Géza és még sokan mások várják az olvasókat három héten keresztül a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán.

Olyan bestsellereket kínálunk akár 30% árengedménnyel, mint A Szolgálólány meséjének folytatását, Margaret Atwood Booker-díjas Testamentumok című vadonatúj regényét; Elena Ferrante Nápolyi regények-sorozatának rég várt negyedik, befejező kötetét, Az elvesztett gyermek történetét; Bödőcs Tibor több mint 100 000 példányban elkelt Addig se iszikjét és az idén ősszel megjelent első regényét, a Meg se kínáltakot; Kőhalmi Zoltán briliáns skandinávkrimi-paródiáját, A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit címűt; az ország kedvenc kertészének életéről szóló kötetet, Bálint György és Bánó András közös írását, a Bálint gazda. A százéves kertészt; vagy Boldizsár Ildikó új meseterápiás csoporttörténeteket tartalmazó könyvét, melynek címe: A királyné, aki madárnak képzelte magát; Náray Tamás nagy sikerű regénytrilógiájának befejező részét, a Zarah álmát; Péterfy Gergely legújabb nagyregényének – A golyó, amely megölte Puskint – immár harmadik kiadását. Igazi telitalálat az ajándékválasztásnál Sal Endre (az Újságmúzeum alapítója) Mi, magyarok című kötete, ez a különleges sorsokat csokorba gyűjtő album vagy Jamie Oliver Vega-szakácskönyve. Kínálatunkban szerepel Jakupcsek Gabriella legújabb riportkötete, a Nagy levegő; Tisza Kata súlyos témákat tárgyaló Most című könyve, Karafiáth Orsolya Amikor a mama lelegelte a papa haját című felnövés-történetei vagy Koltai Róbert kabaréjeleneteinek gyűjteménye, Az én kabarém is.

Találnak majd olvasnivalót a család legifjabb tagjainak is, hiszen az Első Ünnepi Könyvvásáron beszerezhetik a Kolibri Kiadó újdonságait, A karácsony nagy könyvét vagy a legújabb Geronimo Stilton-kalandot, a Karácsonyi éneket, de számos kiadványt választhatnak azok közül is, melyek a kicsiket a Disney- és a Marvel-univerzumokba kalauzolják el. Aki diafilmen vetítene mesét, az egyaránt megtalálja nálunk a klasszikus és a kortárs meséket, hiszen a 65 éves Diafilmgyártó sikerfilmjei közül is válogathatnak.

Az Első Ünnepi Könyvvásár arra is alkalmat teremt, hogy az olvasók személyesen is találkozhassanak kedvenc könyveik szerzőivel, dedikáltathassanak velük, vagy új kedvenceket találjanak, amikor meghallgatnak egy-egy beszélgetést vagy felolvasást. Hétvégén zenés gyerekprogrammal várjuk az egész családot.

Hiszünk abban, hogy a legszebb karácsonyi ajándék a könyv, mert olvasva megismerhetjük egymást és a minket körülvevő világot is. Egy-egy történettel távoli tájakra juthatunk el, belebújhatunk a főhős bőrébe, legyen akár a hétköznapok hőse vagy egy szuperhős. Az olvasás segít megérteni, hogyan gondolkodnak, éreznek mások, segít megtalálni a helyünket a világban, vagy éppen ellenkezőleg, egy jó könyvnek köszönhetően akár el is távolodhatunk saját hétköznapjainktól.

Szeretnénk, ha az olvasás élményét minél több gyerek átélhetné, és a könyvek a mindennapi környezetük részévé válhatnának, ezért az Első Ünnepi Könyvvásáron minden megvásárolt gyerekkönyvhöz hozzáteszünk még egyet, és az így összegyűlt könyvadományt eljuttatjuk a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban élő gyerekekhez. Az alapítványt létrehozó Böjte Csaba testvérrel személyesen is találkozhatnak az olvasók 2019. december 4-én, szerdán délelőtt 11 órakor. A közönségtalálkozón Csaba testvér az ünnepvárásról mesél, és dedikálja a Helikon Kiadó gondozásában megjelent köteteit.

A vásár első száz szerencsés vásárlójának extra ajándék is kerül a kosarába – Bödőcs Tibor: Addig se iszik, Barabási Albert-László: A képlet című könyve vagy Dr. Seuss: A Grincs című klasszikusa közül választhatják majd ki, melyik könyvet szeretnék megkapni tőlünk.

Erre a néhány hétre a PIM udvarába költözik a nagymarosi V4 bisztró is, mely a visegrádi országok gasztronómiai különlegességeit és a Dunakanyar termelőinek alapanyagaiból készült specialitásait kínálja a betérő vendégeknek. Meleg vagy éppen lélekmelengető italokat, karácsonyi forralt bort és grogot, sült gesztenyét és más finomságot kóstolhatnak a szellemi táplálékkal már jóllakott vásározók.

A legfontosabb praktikus információk az Első Ünnepi Könyvvásárról:
a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán felállított fűtött sátorban (V. Károlyi utca 16.)

Az Első Ünnepi Könyvvásár teljes programja napi bontásban:

November 22., péntek
17.00 Az Első Ünnepi Könyvvásár megnyitója
17.30 A HAB kórus énekel
18.00 Testamentumok – Margaret Atwood új regényéből, a Testamentumokból Udvaros Dorottya és A Szolgálólány meséjéből Mészáros Blanka olvas fel

November 23., szombat
10.00–15.00 Mesékkel ünneplünk! – a Kolibri Kiadó karácsonyváró programja
10.00 A kalózkapitány papagája – felolvasószínház M. Kácsor Zoltán új kötetéből, A boszorkány seprűjéből
11.00 Népmese az egész világ – a Diafilm új és régi meséit Bajzáth Mária olvassa fel
11.30 Az állatok karácsonya – Bajzáth Mária és fia, Probojcsevity Iván közös ünnepváró kis könyve mutatkozik be játékkal és mesével
12.00 Hogyan győzd le a félelmeidet? Ismerjétek meg Sümit! – Sárvári Györgyi, a szerző interaktív játékkal várja a kicsiket és a nagyobbakat
12.30 Mesékkel ünneplünk! – válogatás a legviccesebb és legünnepibb karácsonyi történetekből a Katona József Színház színészeinek előadásában – bemutatkoznak: Dr. Seuss: Kalapos Macska visszatér, Tony Ross: A karácsony nagy könyve, Matt Haig: Az igazmondó Glimpi című kötetek
13.30 Ünnepeljetek Geronimo és Tea Stiltonnal – játékos interaktív program a gyerekek kedvenceivel

17.00 Az én kabarém – Koltai Róberttel Gaál Ildikó rendező beszélget

November 24., vasárnap
10.30 Életmesék – Farkasházi Réka zenés könyvbemutatója
17.00 A Bálint Ház kórusa énekel

November 25., hétfő
18.00 Meg se kínáltak – felolvas: Bödőcs Tibor

November 26., kedd
18.00 A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – felolvas: Kőhalmi Zoltán

November 27., szerda
18.00 Történetek a túlélésről – beszélgetés Jakupcsek Gabriellával és Tisza Katával

November 28., csütörtök
18.00 Puskin & Kempelen – beszélgetés Gárdos Péterrel és Péterfy Gergellyel

November 29., péntek
18.00 A mérgezett nő – beszélgetés Szentesi Évával és Babarczy Eszterrel

November 30., szombat
11.00 Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert zenés gyerek- és szülőfoglalkoztatója
17.00 Zarah – beszélgetés Náray Tamással

December 1., vasárnap
11.00 A karácsony nagy könyve – Kiss Eszter és Mészáros Blanka mesél a gyerekeknek
17.00 Bálint gazda. A százéves kertész – Bálint György és Bánó András beszélgetése

December 2., hétfő
18.00 Lányok és (Egy)asszonyok – beszélgetés Péterfy-Novák Évával és Szécsi Noémivel

December 3., kedd
18.00 Lakoma – beszélgetés Mautner Zsófival és Váncsa Istvánnal

December 4., szerda
11.00 Találkozás Böjte Csaba testvérrel
18.00 A királynő, aki madárnak képzelte magát – beszélgetés Boldizsár Ildikóval

December 5., csütörtök
18.00 Mi, magyarok – beszélgetés Sal Endrével, az Újságmúzeum alapítójával

December 6., péntek
18.00 Kicsi Gesztenye Klub: Az első karácsony – ünnepvárás Lizával

December 7., szombat – a vásár ZÁRVA

December 8., vasárnap
11.00 A szomjas troll – Varró Dániel olvas fel a gyerekeknek
17.00 Világkép – Beszélgetés Kepes Andrással

December 9., hétfő
18.00 Nápolyi regények – Felolvasás Elena Ferrante: Az elvesztett gyermek története című új regényéből

December 10., kedd
18.00 Rókák esküvője – Simon Márton & Boros Levente költészeti estje

December 11., szerda
18.00 Erdélyi lakoma újratöltve – beszélgetés Cserna-Szabó Andrással és Ugron Zsolnával

December 12., csütörtök
18.00 Amikor a mama lelegelte a papa haját – beszélgetés Karafiáth Orsolyával

December 13., péntek
18.30 Kolozsváros – beszélgetés Szabó T. Annával és Szőcs Gézával

December 14., szombat
17.00 Édes Janka – beszélgetés Csányi Vilmossal

December 15., vasárnap
11.00 A Grincs, aki el akarta lopni a karácsonyt – Kiss Eszter felolvasószínháza gyerekeknek

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!