„Csapni való” a program a Fonóban: világklasszisok novemberben is! (x) – Válasz Online
 

„Csapni való” a program a Fonóban: világklasszisok novemberben is! (x)

A város legjobb táncházai és toplistás zenék mellett nemzetközi szinten is elismert magyar és külföldi művészek szerepelnek a Fonó novemberi programjában. Fellép Paul Simon gitárosa, Jim Oblon, új albumot készít Ferenczi György és rackái és a 35 éves Makám is, Görögországból Thanos Stavridis érkezik, Radzsasztánból pedig a Dil Mastana együttes, a Tuvai Köztársaságból a Huun-Huur-Tu és megemlékeznek az utolsó palóc dudásról, Pál Istvánról is.

Ferenczi György és zenekara, az 1ső Pesti Rackák új albumával érkezik a házba november 15-én. Az Áldás, Rockandroll néven megjelent lemez külön érdekessége, hogy a világ legjobb szájharmonikása és unikális zenésze, Ferenczi György Nashville-ben rögzítette zenekarával és olyan neves művészek közreműködésével, mint Jim Oblon, aki Paul Simon gitárosa. A blues találkozik a magyar népzenével, hegedűn a Csík zenekar prímása, Szabó Attila közreműködik, aki mind a magyar, mind az amerikai zenei kultúrában otthonos.

Az idén 35 éves Makám az éppen 100 esztendeje elhunyt Ady Endre előtt tiszteleg november 16-án új zenei anyagával. A világzenei színtér egyik “klasszikus” zenekara, a legendás és 35 éve fáradhatatlan, rendkívül termékeny Makám Krulik Zoltán megzenésített Ady verseivel érkezik a házba.

A Csángálló a népzenei szcéna egyik igazi fenegyereke, léptük nyomán muzsikaszó és vigalom fakad. Zenéjükben a csángók világa és a Balkán izgalmas népzenéje találkozik, improvizáció, energia, életöröm, minden megvan a zenéjükben, ami kell! Ez csak fokozódik mostani koncertjükön, november 21-én, amikor Radzsasztánból érkezik hozzájuk a Dil Masana zenekar, akik a langa közösség ősi zenéjét hozzák Budapestre. Elődeik királyi családok hivatásos zenészei voltak, dallamaik érintetlenül őrzik az ősi indiai zene hagyományait.

Ferenczi György és zenekara, az 1ső Pesti Rackák

A tuvai torokéneklés világhírű együttese, a Huun-Huur-Tu európai turnéján Budapesten a Fonóban ad koncertet november 17-én, ősi energiák, a távoli szteppék illata, feledhetetlen este!

Az egyik legsikeresebb fiatal zenekar, a nemzetközi toplistákon is sikerrel szereplő Babra görög vendégeket hívott a házba: Thanos Stavridis és zenekara, a dRom a Balkán legizzóbb, görög dallamait hozza előtérbe, amelyek mellett a Babra tamburaközpontú zenéje kontrasztként egyfajta kontinentális levegőt hoz magával. Izgalmas kombináció két kreativ energiákkal teli zenekartól november 23-án.

Izgalmas népzenei program lesz a Palócföld színei november 8-9-én. A sorozat során megemlékeznek a legendás nógrádi pásztorról, az “utolós dudásról”, Pál István bácsiról is, aki idén lenne 100 éves. Arról, hogy kik is a palócok, többféle vélekedés létezik. Palócföld központjának tekinthetjük Nógrád megyét, de Borsod, Heves és Pest megye északi fekvésű falvaiban, sőt az egykori Gömör és Hont vármegye területén, a mai Szlovákia magyarlakta vidékein is találkozhatunk velük. A Fonó programjában tánctanításon, viseletbemutatón, néprajzi előadáson, színpadi táncműsoron keresztül ismerhetik meg ezt a gazdag és sokszínű kultúrát. Pál Istvánról, a Madách-díjas nógrádi pásztor, a Népművészet Mesteréről, mint a palóc duda- és pásztorhagyományok egyik legmeghatározóbb szereplőjéről egykori tanítványaival, dudásokkal, énekessekkel, zenészekkel együtt emlékeznek meg a színpadon.

A Pál István bácsiról készült (54 perces!) portréfilm itt nézhető meg »»

További részletek a programokról a Fonó oldalán »»