Az év első fecskéi a Fonóban: Népzenészbál, új táncanyag és válogatás a magyar jazz élvonalából (x) – Válasz Online
 

Az év első fecskéi a Fonóban: Népzenészbál, új táncanyag és válogatás a magyar jazz élvonalából (x)

Évről-évre a népzenész szakma és a néptáncot, népzenét szerető közönség találkozásának kitüntetett alkalma az év eleji Népzenészbál, ahol szívesen látott vendég a népzenészek körében minden érdeklődő. Aki hozza a hangszerét és tud muzsikálni, örömmel látják a táncházi zenekarban, de lehet jönni csak folkkocsmázni, beszélgetni, jó zenét hallgatni is. Egy biztos: a népzenészek színe-java megfordul ekkor a Fonóban, játszani, vagy csak együtt lenni, közösen mulatni. Idén népzenész módon, muzsikával emlékeznek meg a tavaly elhunyt Ökrös Csaba prímásról, a Zeneakadémia művésztanáráról, aki a kalotaszegi népzene egyik legavatottabb előadója volt. Az estét az ő emlékének ajánlott koncert vezeti fel, amelyen több zenekar közreműködik: a Fonó Zenekar, a Fondor, az Erdőfű, a Dűvő zenekar, a Bazseva, A Banda és az Eszterlánc zenekarok, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara, a Gázsa Zenekar, és – nem utolsó sorban – összeáll az Ökrös Együttes! A koncertet táncház követi, a bálon a Dűvő muzsikál.

Részletek a január 17-i Népzenészbálról itt »»

A Népzenészbál 2017-ben ilyen volt:

Új táncanyag veszi kezdetét a Fonó keddi tánctanításain is, ahova kezdő és haladó táncosokat egyaránt szívesen várnak. Táncanyagtól függően néhány hónapig lehet itt elkezdeni ismerkedni, vagy elmélyíteni az ismereteket egy-egy tájegység táncait illetően, így január 14-étől kezdődően a magyarszentbenedeki táncokkal ismerkedhetnek a résztvevők remek tánctanárok vezetésével. Magyarszentbenedek a Maros-Küküllő vidék északi részén fekvő Kutasföld vagy Hegymegett néven is emlegetett terület táncáról, zenéjéről és nagyszerű táncosairól ismert települése. Tánchagyományának jellegzetes férfitánca a szólóban vagy csoportban táncolt pontozó és a vénesnek nevezett „lassú pontozó”. Páros táncainak általánosan ismert típusa a motívumaiban igen hasonló, elsősorban tempójában különböző lassú csárdás és szökő. A tánctanulás után énektanulás, majd össztánc veszi kezdetét, élő zenével. Várunk minden érdeklődőt, párral vagy pár nélkül!

Részletek, magyarszentbenedeki táncok a Fonóban január 14-étől keddenként »»

Jazzből is a legizgalmasabb produkciókból válogat a Fonó. Január 18-án két remek zenekar, az East Gipsy Band és a Gáspár Károly Trió ad koncertet. A tengerentúlon is sikerrel turnézó East Gipsy Band a roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése élvonalbeli magyar zenészekkel. Az együttes vezetője Balázs József, a közép generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, a Krakkói Jazz Juniors Versenyen a legjobb szólista díját nyerte el. A hegedűs Sárközi Lajos 2006-ban, 15 éves korában nyerte meg a Magyar Rádió országos jazzhegedű versenyét, és azóta is sikert sikerre halmoz, legutóbb a Virtuózok tehetségkutatóban ismerhette meg egy ország triójával együtt. Sorolhatnánk a többi zenekari tagot is, akik mind egytől egyig hangszerük kiemelkedő játékosai, remek muzsikusok, így a cimbalmos Oláh Vilmos, a bőgős Orbán György, vagy az énekes Balogh Guszti, ahogy a lehengerlő jazzdobos, Balázs Elemér is! Ez a koncert biztosan megrengeti a Fonó falait! Részletesen itt »»

East Gipsy Band – koncertrészlet egy korábbi fellépésükről:

Január 31-én az egyik legkifinomultabb fúvós fúzió, Borbély Mihály és Dresch Mihály kvartettje lép fel a Fonóban. A magyar jazz szcéna két meghatározó szereplője, a szó legjobb értelmében kortárs művészek, valódi alkotók, akiket nem lehet egy irányzat polcára helyezni, azonban kétségtelenül az etno-jazz területén mozognak legtöbbet, és készítenek világszínvonalú anyagokat mindketten. Közös felállásukban Horváth Balázs bőgőssel és G. Szabó Hunor dobossal játszanak együtt. Az este másik fellépője a népzenei alapokon nyugvó új hangzást hozó, ismert, tapasztalt zenészekből álló Tülk lesz. Részletesen a koncertről itt »»

ZENE Borbély-Dresch Quartet: Körbe-körbe – Fogócska

A Fonó weboldala