A fenntarthatatlanság ünnepe helyett – így lehet értelmes és szép karácsonyunk [ZöldVálasz #2] – Válasz Online
 

A fenntarthatatlanság ünnepe helyett – így lehet értelmes és szép karácsonyunk [ZöldVálasz #2]

Zöld Válasz
| 2022.12.05. | Podcast

Aki a Bibliában, a három királyok visszafogott ajándékában az öncélú, pazarló, minden elemükben káros ajándékok hagyományát keresi, rossz helyen keresgél – mondja Litkai Gergely a ZöldVálasz vadonatúj epizódjában. Az adásból kiderül többek között, hogy a műanyag fenyőt húsz évig kell használni ahhoz, hogy jobbat tegyünk, mint ha kivágtunk volna egy fát. Mire figyeljünk még? Gálhidy László, a WWF erdőprogramjának vezetője és Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének elnöke ad tanácsokat.

A ZöldVálasz Litkai Gergely és a Válasz Online együttműködésében valósul meg. Részletek itt. Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


A Google-keresésekben a karácsonyi körmök megelőzik a dalokat és a süteményeket is, de sokszínű led parafa, 364 darab karácsonyi mikulás jávorszarvasokkal… Mindent lehet kapni ilyentájt. Mindent, ami teljesen felesleges, cserébe természetpusztító. Csakhogy aki a Bibliában, a három királyok visszafogott ajándékában az öncélú, pazarló, minden elemükben káros ajándékok hagyományát keresi, rossz helyen keresgél – mondja Litkai Gergely a ZöldVálasz vadonatúj epizódjában. Az adásból kiderül többek között, hogy a műanyag fenyőt húsz évig kell használni ahhoz, hogy jobbat tegyünk, mint ha kivágtunk volna egy fát. Ezek a fák ugyanis nem az erdőből vannak. Nem kell tehát lemondani a karácsonyfáról akkor sem, ha tudatos természetvédők vagyunk. A tudást, hogy miként lehet értelmes, nem pusztító, de szép karácsonyunk, nem más osztja meg most Litkai Gergellyel, mint Gálhidy László, a WWF erdőprogramjának vezetője, valamint Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének elnöke.

A tudatos vásárláshoz elengedhetetlen a Tudatos Vásárlók Egyesületének mobil alkalmazása. A furoshikiről, a japán csomagolókendőről itt olvashatnak. A hazai erdőkről pedig itt egy rövid összefoglaló a WWF oldalán. És végül néhány tipp a tudatos, fenntartható karácsonyhoz.

#Zöld Válasz