„Az Origo nem idéz, de azt kibírom” – Cser-Palkovics András kiszólásokról, gázárról, közelgő télről [HetiVálasz 139] – Válasz Online
 

„Az Origo nem idéz, de azt kibírom” – Cser-Palkovics András kiszólásokról, gázárról, közelgő télről [HetiVálasz 139]

Vörös Szabolcs
| 2022.09.01. | Podcast

Drámai hangú bejegyzést tett közzé hétfőn Székesfehérvár fideszes polgármestere: nincs ajánlatuk az energia téli biztosítására, vagy ha van, az az eddigi ár tízszerese, amibe meg belerokkan a város. Cser-Palkovics András úgy látja, országos a probléma, legvégső esetben pedig állami kezelésbe kell adniuk néhány vagyonelemet. Az MLSZ-t és a többi sportági szövetséget már megkereste azzal: lehet, hogy nem lesz miből világítani a stadiont, mert ha dönteni kell, hogy Vidi-meccs vagy fűtött óvodák, a válasz egyértelmű. (Fűtött óvodák.) Pontosan mekkora a baj? Milyen többletkiadást jelent az energiaár-növekedés, és mennyire díjazzák a Fideszben a sokadik, országos visszhangot kapott kiszólását? HetiVálasz podcastunkban Cser-Palkovics Andrást Vörös Szabolcs kérdezte.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Akkora a baj, hogy kiáltani kellett?

Cser-Palkovics András: „Az elmúlt hónapokban, hetekben folyamatosan zajlottak a közbeszerzési és beszerzési eljárásaink önkormányzati intézményeinknél, közszolgáltató vállalatainknál. Eddig az volt a tapasztalatunk, hogy folyamatosan emelkedő árakkal, de kapunk ajánlatot. Már ez is nagyon sok problémát felvet, de az elmúlt hetekben egy új jelenséggel is szembesülnünk kellett: nem is kapunk ajánlatot sem áramra, sem gázra. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet, hiszen – mivel közszolgáltatásokról vagy alapvető városüzemeltetési intézményrendszerről van szó – ez mindenkit és a mindennapokat érinti. Amúgy is jellemző, hogy minden fontos információt megosztok a fehérváriakkal, akkor is, ha jó hír, de akkor is, ha éppen nehézség. Beszélek más városvezetőkkel is, és ez bizony nem csak fehérvári, és nem is csak magyar településeket érintő jelenség. Ezért gondoltam úgy, hogy ezt most megosztom a nyilvánossággal.”

Most érvényes szerződéseik októberben járnak le. Ha addig nem sikerül energiát szerezni, november 1-jétől nem lesz gáz a fehérvári csövekben?

Cser-Palkovics András: „A közszolgáltatások esetében ilyenkor létezik a végső menedékes szituáció: a szolgáltatóknak mindenképpen biztosítani kell energiát napi áron – nyilván nagyon drágán – megfelelő mennyiségű áramot vagy gázt. Csakhogy a mostani, veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás ezen némileg változtatott, nem egyértelmű tehát a jogi szituáció. Mi úgy értelmezzük, hogy napi áron ebben az esetben is lesz áram vagy gáz, de ebben egyrészt mégiscsak ott a bizonytalanság, márpedig a közszolgáltatások stabilitásánál a bizonyosság fontos alapvetés. Másodsorban pedig, aranyáron történhet a beszerzés, ami nem tud tartós lenni; jogilag nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne folyamatosan beszerzési és közbeszerzési eljárásokon próbáljuk energiát szerezni. Közpénzt költünk, a közpénzt pedig e szabályrendszerek keretei között tudjuk elkölteni. Van tehát jogi megoldás, de az nem tartós és rettenetesen drága. Erről is szólt a hétfői figyelemfelhívás.”

Mekkorák az eddig áremelkedések, és ha nem lesz elég energia, kik lesznek „a feláldozhatók”?

Cser-Palkovics András: „2021-ben megközelítőleg 300 millió forintba került Székesfehérváron a közvilágítási rendszer működtetése. Ez idén már megközelíti a 700 millió forintot, a jelenlegi árakon számolva 2023-ban pedig meghaladhatja az 1,6 milliárd forintot. A 2021-es uszodai áramköltség mintegy 30 millió forint volt; ez jelenlegi árakon jövőre a 330 millió forintot is elérheti. (…) Muszáj lesz súlyozni. És hogyha súlyoznunk kell, akkor bizony elképzelhető, hogy olyan dolgok, amiket szeretünk – amik egy városhoz hozzátartoznak, a városi közösségi identitásnak a részei, legyen az sport, kultúra – ideiglenesen nem fogjuk tudni működtetni. Ha ugyanis arról kell dönteni, hogy egy óvodát kell gázzal ellátni és fizetni érte, vagy egy sportcsarnokot vagy stadiont, akkor egyértelműen az óvoda mellett fogunk állást foglalni. Ezekben a napokban megkeresem a Fehérvárhoz kötődő látványsportágak és csapatsportágak szövetségeit azzal, hogy idejekorán felhívjam erre a problémára a figyelmüket, és jelezzem: ma nem látjuk biztosítottnak azt, hogy ezek a sportlétesítmények a téli időszakban működni tudjanak. Nem kell január végén labdarúgó mérkőzéseket tartani – el lehet azt kezdeni március elején is.”

Nem ez az első, országos figyelmet kapó kiszólása. Szabad ezt a Fideszben?

Cser-Palkovics András: „Soha semmilyen ezzel kapcsolatos megjegyzést nem kaptam a pártomtól. Azon kívül, hogy az Origo soha nem idéz, más következményeit nem nagyon láttam ennek – ezt viszont kibírom. 2010-ben, amikor Székesfehérvár polgármesterének választottak, a városra tettem esküt és nem a Fideszre.”


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Cser-Palkovics András#energia-veszélyhelyzet#rezsicsökkentés#Székesfehérvár