Kerüljük el a digitális karantént!

A koronavírus megjelenése előtt becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszott szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenvedett. Ez a szám a koronavírus-járvány alatt emelkedhetett. Digitális karanténba zárhatjuk saját magunkat, ha nem figyelünk a függőségre utaló jelekre.

Erre hívja fel a figyelmet a Karitász által összeállított jatekfuggosegnelkul.hu oldal, mely a szerencsejáték- és online függőségről, tüneteiről, kialakulásáról, felismeréséről nyújt ismereteket. A honlapról megtudhatjuk azt is, hogy hová fordulhatunk, milyen segítséget igényelhetünk, ha a családunkban, környezetünkben merül fel a függőség gyanúja.

A legnagyobb veszély gyermekeinket fenyegeti! A járványügyi helyzetben elmaradtak a közösségi programok, elterjedt az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkült a társas érintkezés. Többet ültünk a számítógép előtt, többször volt kezünkben a telefonunk és fennáll a veszély, hogy a járvány elmúltával sem változik a helyzet. A mérték nélküli játék, vagy „gépezés”, „telefonozás” függőség kialakulásához vezethet. Különösen érvényes ez gyermekeinkre.

Néhány figyelmeztető jel:

  • Ha a munkaidő vagy az iskola rovására játszunk
  • Ha a játék miatt vált gondterheltté válik a magánéletünk
  • Ha egyre több pénzt költünk az online játékra és késztetést érzünk, hogy visszanyerjük, vagy még többet nyerjünk
  • Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek vagy eladok valamit, hogy játszhassam
  • Ha már az alvásban is zavar a játék
  • Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak
  • Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kizárom a környezetemet

Szabadulás a digitális karanténból….

Mindenki érintett! Ha nem is közvetlenül, de játékfüggőséggel érintett személy lehet a családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, munkatársaink, barátaink között. Vajon figyelünk e rájuk? Teszünk-e értük vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? … és hol a segítség?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak bennünket, hiszen közösségben élünk. A családi szeretet megéléséhez hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára azokban az időszakokban is, amikor ezt nehezebb megtenni. Ha környezetünkben felmerül, hogy valakinél kialakult a játékfüggőség érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálatot, amelyik függőséggel foglalkozik, vagy egy önsegítő csoportot. Ebben ad segítséget a www.jatekfuggosegnelkul.hu oldal. Az egyéni konzultációk telefonon és online is elérhetők.

A Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai több területen igyekeznek segíteni, és nem engedik el a rászorulók kezét!

Kategória: támogatott tartalom